Genaaid in 2023

Tja, op een gegeven moment heb je wel genoeg jurken in je kast hangen. Daar zijn er in 2023 dus maar weinig bij gekomen. Ik ben wel wat andere dingen gaan uitproberen. (Voor mij) nieuwe naaipatronen, wat tasjes die handig zijn voor bij de rolstoel en wat meer handwerk.

Hier op een rijtje wat ik in 2023 allemaal genaaid heb (en andere textiele werkvormen). Als je op de tekst naast de foto’s klikt, kom je bij het artikel. Sommige dingen heb ik alleen op Instagram of TikTok gepost, zonder uitgebreide beschrijving.

Kleding

Ik wilde een kort zomerjasje, wat ik in mijn rolstoel ook open zou kunnen dragen, zonder dat het tussen de wielen komt. En deze Billie Bomber was echt wel een succes! Ik heb ‘m de hele zomer gedragen en ook nog wel een flink eind in de herfst.

Het enige nadeel waren de drukknoopjes. Om de één of andere reden laten die bij de roze/blauwe jas wel snel los, maar bij de jas met eenhoorns niet. Waarschijnlijk door de soort stof, de stof met eenhoorns is meer een joggingstof en heeft stretch, de roze en spijkerstof niet en is dunner.

Ook de paars/zwart geruite jurk heb ik voor de zomer gemaakt. Dit is een Anna Dress, die ik al veel vaker gemaakt heb. Blijft een fijn model!

Deze bodysuit was een nieuw naaipatroon voor me. En ook een succes! Helemaal niet zo moeilijk als ik dacht. De lange trui/jurk erbij heb ik ook gemaakt met een patroon wat ik van een oude top had overgenomen. De stof was in de wasmachine raar scheef gekrompen, dus maakte ik er maar een asymmetrische trui van. Hij is van een dunne, doorzichtige gebreide stof, dus niet te warm om in te dansen.

@jacqueline.vk

Ik maakte een flitsend snelle, knetterstatische jurk van een stof die in de was heel raar was gaan doen. Ik besloot maar met de scheefgetrokken stof mee te gaan en er een asymmetrische jurk van te maken.

♬ Flash (From “Flash Gordon”) – Big Movie Themes

Ik heb dus sinds kort ook TikTok… Weet nog niet of dat nou zo’n goed idee was, maar af en toe deel ik daar ook filmpjes van wat ik gemaakt heb. Hier zie je de asymmetrische trui/jurk wat beter.

Tussen kerst en oud & nieuw maakte ik deze jurk. Ook weer van een patroon wat ik vaker gebruikt heb: de Freya Dress. Het enige wat ik eraan heb veranderd, zijn de zakken. Die heb ik zelf getekend met cirkels (een borduurring en een prullenbakje) en ze verdwijnen in de zijnaad. Misschien wil ik er nog iets geborduurds aan toevoegen, van een afstandje is het best een basic jurk zo.

Voor de leuk

Eind 2022 was ik er al mee begonnen en ik vond het zo leuk om te doen, dat ik in 2023 nog een paar knuffels naaide. Het kost niet veel aan materiaal en met de geborduurde gezichten en accenten ziet het er meteen superschattig uit.

Mijn man bestelde ergens sokken en zag dat je er ook een sokkenaap om zelf in elkaar te zetten bij kon bestellen. Dus die kreeg ik van hem. De onderdelen van de aap waren al deels in elkaar gezet, je hoefde alleen alles met de hand aan elkaar te naaien. Voor een keertje vond ik het wel leuk om te doen, maar toch iets teveel gepriegel naar mijn zin. Eigenlijk had ik de staart ook moeten vullen, maar dat kreeg ik echt niet voor elkaar.

@jacqueline.vk

Plaatje van een geboortekaartje gebruikt om een persoonlijk kraamcadeautje te maken. Nou maar hopen dat de kersverse ouders het erin terug herkennen. 😆 #MachineEmbroidery

♬ Animal baby – 上野燿

Dit was een slabbetje wat ik geborduurd heb. Het plaatje heb ik van een geboortekaartje overgenomen en daar een borduurpatroon van gemaakt. De kersverse ouders vonden het zo’n leuk cadeau, dat ze de slab niet eens als slab wilden gaan gebruiken.

@jacqueline.vk

Even snel iets bedacht als Halloween outfit en binnen zat het allemaal prima, maar eenmaal buiten aan de wandel zat alles schots en scheef. 😂 Het masker is gemaakt van een oud shirt en bleek, de cape had ik nog liggen. #Halloween #HalloweenOutfit #DIY

♬ You Make Me Feel Like It’s Halloween – Muse

Voor Halloween maakte ik een masker van een oud shirt. Het naaiwerk stelde niet veel voor, het was vooral het verven met bleek waar wat tijd in ging zitten. En ik vond de tanden niet licht genoeg, dus heb ik met een witte stift nog wat accenten gegeven.

Hulpmiddelen en handigheidjes

Met een restje gebloemde stof maakte ik een matchend tasje voor onder de rolstoelzitting. In eerste instantie voor mijn telefoon en een fietspompje. Maar eigenlijk bleek het toch te krap en onhandig daarvoor. Ik gebruik ‘m nog wel, maar meer voor spulletjes die ik niet zoveel nodig heb. Ik keek er net even in wat er eigenlijk in zat: oordopjes, een stukje behang, kladblaadje, pen en een oude pushtracker.

Ik wilde een handig klein opvouwbaar tasje maken wat er ook nog leuk uitzag. En ik vind ‘m best leuk geworden, alleen is de stof net wat te dik om echt heel klein op te kunnen vouwen. Deze wordt dus niet echt gebruikt. Maar het was een goede oefening voor een volgend tasje.

Zo’n zwarte trippelstoel vond ik wat saai, dus maakte ik er een hoes voor van gele corduroystof. Mooi bij de gele bloemen in het behang! En met de restjes bekleedde ik de oude ovenwanten.

Geen idee eigenlijk waarom ik hier geen artikel of filmpje aan gewijd heb. Ik heb nog wel veel foto’s van hoe ik het gemaakt heb en ben er nog steeds erg blij mee. Ziet er zo toch een stuk gezelliger uit dan een standaard trippelstoel.

Handwerken zonder (of met minder) machines

Hier en daar probeer ik eens wat uit wat ik ook zonder mijn naai- en borduurmachines kan maken. Mijn naaikamer is hartstikke fijn, maar soms is het ook fijn om lekker op de bank te hangen en wat te maken. En ik vind het wel leuk om af en toe wat nieuws te leren. Ben er geen ster in trouwens, kan van alles een klein beetje. En elke keer als ik iets een tijd niet gedaan heb, dan moet ik weer opnieuw filmpjes bekijken hoe het ook alweer moet.

Homer Simpson heb ik met de borduurmachine gemaakt, waarbij ik het borduurpatroon gemaakt heb aan de hand van een plaatje. De groene lusjes die de blaadjes van de heg moeten voorstellen, heb ik met een punch needle (of tuften) gemaakt.

De combinatie van borduren (met de borduurmachine) en tuften vond ik zeker voor herhaling vatbaar. Nu alleen nog zelf leuke ideeën bedenken, want dit is natuurlijk gewoon van Pinterest geplukt.

Een macramégordijntje om de tv-snoeren enzo te verstoppen, had ik al eerder gemaakt. Dit keer met wat meer kleur en wat praktischer. Met dit roze gordijn kun je makkelijker wat uit de kast pakken dan met het grijze gordijn wat er eerst voor zat.

Macramé vind ik leuk om te doen, maar het is niet iets waar ik mijn hele huis mee vol zou willen hangen. Ik heb ook al wat kleinere macraméprojectjes ontdekt. Daar heb ik alleen nog geen foto’s van. Of in ieder geval nog niet online, want ze zijn onderdeel van kerstcadeautjes en de kerst met mijn schoonfamilie is een maandje uitgesteld.

Smyrna knopen leek me ook wel wat om te proberen. En in plaats van met iets kleins te beginnen, heb ik er meteen een hele poef mee bekleed. Die poef had ik van de kringloop vandaan, maar met zoveel bollen wol die ervoor nodig waren, is het uiteindelijk niet echt een goedkope poef. Al het werk wat erin zat, had ik wat onderschat. Het moest iets van mos voorstellen, maar per ongeluk kwam er een gezicht in.

Het grootste deel is dus met smyrna knopen gedaan, waar ik een speciale naald voor had (ook wel een latch hook genoemd). Daarnaast had ik wat opgevuld met gehaakte rondjes die knoesten in een boom moesten voorstellen. En een stukje met de punch needle, wat ik op een apart lapje gemaakt had en daarna op het grovere stramien genaaid. Met heel dik wolgaren (wat eigenlijk bedoeld is om te vilten) kon ik snel wat grotere vlakken opvullen, onder andere door het te weven.

Naaikamer

Dit is dan wel niet iets wat ik echt zelf gemaakt heb, maar wat er wel aan bijdraagt dat ik al die dingen kan naaien, borduren, enzovoort. En het bord heb ik wel zelf geverfd en versierd met grote borduursteken. En Ikea-kasten in elkaar zetten telt ook wel een beetje mee.

Mijn naaikamer is echt een fijne plek geworden waar ik creatief bezig kan zijn. Ik moet wel mijn best doen om niet teveel te verzamelen en maken, zodat het gezellig blijft en geen complete chaos wordt. Misschien maar wat vaker cadeautjes voor anderen maken in 2024!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.