Ontspullen: weg met die zooi!

Pagina uit bullet journal met een lijst Ontspullen met gekleurde vakjes met een cijfer en daarbij wat spullen omschreven, zoals hockeysticks, spacescooter, bloempotten.

Opruimen, ik hou er wel van. Het is alleen zo jammer dat niet alle spullen in huis van mij alleen zijn en ik nog rekening moet houden met de rest van het gezin. Maar goed. Inmiddels hebben we besloten dat we gaan verhuizen en kleiner gaan wonen. Dus tijd om het ontspullen serieus aan te pakken met z’n allen.

We gaan dit jaar ons woonoppervlak halveren en leveren daarbij ontzettend veel opbergruimte in. Had je onze kamer met twee kastenwanden al eens gezien? Daar moeten we nog flink aan de bak. En daarnaast hebben we nog een enorme berging en gewoon veel meubels teveel waar we wat mee moeten.

Opruim-tv-programma’s

Als ik het fysiek zou kunnen, zou ik best ook bij anderen willen opruimen en organiseren. Maar bij gebrek aan een goed functionerend lijf daarvoor, vermaak ik me ook met het kijken naar hoe anderen dat doen.

Op tv heb je bijvoorbeeld Je Huis Op Orde (Nederlands en Britse versie op SBS6). Hierbij wordt de hele inboedel in een loods op de vloer verspreiden uitgezocht. Wat weg kan verdelen ze dan onder recyclen, doneren en verkopen. Met eigen spullen en hier en daar een plankje of opberger extra wordt het huis weer opnieuw praktisch en opgeruimd ingericht. Dat lijkt me geweldig om een keer te doen, zeker zo voor een verhuizing.

De BBC heeft een programma wat erop lijkt, maar het iets kleiner aanpakt: Clean it, Fix it. Daarbij gaat het vooral om schoonmaken, repareren en het zo praktisch mogelijk opnieuw inrichten. Ik weet niet waar ze alle rommel dan laten, er wordt wel bij gezegd dat de eigenaar dit allemaal zelf nog moet uitzoeken. En ze doen het ook maar in 24 uur, terwijl Je Huis Op Orde er een week voor neemt.

Lang geleden heb ik naar The Home Edit gekeken op Netflix. Dat zal er vast nog steeds wel te zien zijn. Wel erg Amerikaans en uiteindelijk hebben ze nog enorm veel spullen over. En een berg geld uitgegeven aan doorzichtige plastic bakjes.

The Home Edit versus Marie Kondo

Er is niet één juiste methode om je huis te ontspullen en op te ruimen. Iedereen vindt weer iets anders belangrijk, heeft een ander bedrag op de bankrekening, of een ander huis en thuissituatie. Zo heb ik een keer het boek van The Home Edit gelezen en dat naast de methode van Marie Kondo gelegd. Die verschillen behoorlijk van elkaar:

 • Bij The Home Edit gaat het om veel spullen goed te organiseren, bij Marie Kondo gaat het erom om minder spullen te hebben, zodat je ook minder hoeft te organiseren.
 • The Home Edit sorteert boeken op kleur, Marie Kondo doet ze gewoon weg.
 • The Home Edit gaat uit van belachelijk grote voorraden, Marie Kondo van belachelijk weinig voorraden.
 • The Home Edit creëert overzicht door opbergmateriaal, Marie Kondo door horizontaal stapelen in lades.
 • Bij The Home Edit is alles in het zicht in doorzichtige plastic bakjes, bij Marie Kondo juist alles uit het zicht in een kast.

Voor mij hebben ze allebei wel wat zinnige tips. In mijn naaikamer heb ik gewoon veel spullen verzameld, dan is het fijn om goede opbergmogelijkheden te hebben. En het horizontaal stapelen van Marie Kondo heb ik in mijn kledingkast ook toegepast. Dat geeft meteen goed overzicht van wat ik heb.

Maar voor boeken heb ik nog niet echt een handige methode gevonden. Veel staat op categorie: hobbyboeken, pedagogische boeken, strips, leesboeken. Maar nog steeds best rommelig en we hebben ook gewoon teveel.

En de vraag ‘Does it spark joy?’ van Marie Kondo, daar kan ik ook niet zoveel mee. Sommige spullen hebben gewoon een belangrijke emotionele waarde of zijn echt gewoon handig om in huis te hebben voor het geval dat… Dingen wegdoen omdat ik er niet meteen vrolijk van wordt, dat werkt niet bij mij.

5 dingen opruimmethode

Een fijn boek waar ik veel uit heb kunnen halen, is Het Perfecte Boek Voor Imperfecte Mensen van KC Davis. Zij is eerlijk over hoe moeilijk opruimen kan zijn en hangt geen moreel oordeel aan rommel. En een taak als opruimen zien als een vriendelijk gebaar naar je toekomstige ik, klinkt ook veel fijner dan: waarom kan het hier nou nooit eens netjes blijven?!

In dat boek heeft KC Davis het over de 5 dingen opruimmethode. Het idee hierachter is dat je je makkelijker op één categorie kunt concentreren, het sneller gaat en je dus vaker een dopamine-beloning krijgt. In het kort werkt die methode zo:

 1. Afval verzamelen
 2. Afwas verzamelen
 3. Was verzamelen
 4. Spullen (per ruimte) op hun vaste plek leggen, spullen die geen vaste plek hebben verzamelen
 5. Spullen die geen vaste plek hebben een vaste plek geven of wegdoen
 6. Afval in de container, was in de wasmachine, afwas in de vaatwasser

En voor mij draait het dan vooral om de spullen bij punt 4 en 5, de rest gaat op zich wel vanzelf. Maar ik kan me voorstellen dat het zo los benoemen en aanpakken goed kan werken.

Mijn ontspulaanpak nu

Hier in huis is het probleem vooral dat we enorm veel ruimte en opbergruimte hebben en de rommel dus niet in het zicht staat. Dat helpt niet echt met het zien van de noodzaak om spullen uit te zoeken en op te ruimen. Dus af en toe zet ik weer een doos of stapel in het zicht waar wat mee moet (en waar de anderen dan weer verbaasd over zijn dat we dat nog hadden).

Voor mezelf heb ik een lijstje gemaakt in mijn notitieboek/agenda. Want ik houd nu eenmaal van lijstjes en voor mij werkt dat. Elke week wil ik minimaal één ding weggedaan hebben, of dat nou in de container of naar de kringloop of naar iemand anders is. Soms werk ik een beetje vooruit. Dan zet ik wat spullen op Marktplaats en wat daarvan overblijft breng ik in één keer naar de kringloop en/of milieustraat. Het zijn niet alleen mijn spullen, dus dan zet ik soms een foto met de vraag of het weg kan in onze appgroep. Zwijgen is daarbij toestemmen.

Lijstjes en beloningen werken bij mijn man en kind niet echt. Dat heb ik al eens geprobeerd en die lijstjes worden gewoon genegeerd. Af en toe een deadline geven en dreigen met: ‘anders doe ik het wel!’ wil nog weleens helpen. En op zich maak ik me er ook niet al te druk om. Onze oudste dochter is allang niet zo’n sloddervos meer als dat ze was als tiener. En zelf ben ik ook niet altijd zo opgeruimd geweest als ik nu ben. Het komt vast wel een keer.

Wat werkt voor jou als het om opruimen en ontspullen gaat? Heb jij nog tips?

De linkjes naar Bol zijn affiliate links. Mocht je op de linkjes klikken en in die webshop wat kopen, dan help je mij aan een paar centen, zonder dat jij daar iets van merkt. 

6 Comments

 • Eén kamer leeg maken(je moet toch met minder ruimte doen in je volgende huis) en dáár alle spullen uit bv je keukenkast,kledingkasten neerleggen en uitzoeken. Je huis op orde-methode in een kamertje ipv een loods.

 • Echt?! Verhuizen?? Jammer hoor, maar op naar een nieuwe stulp❣️

  • Ja echt! Duurt nog wel even hoor, voordat we de sleutel krijgen en alles verbouwd is… Denk dat we pas aan het einde van het jaar echt gaan verhuizen. Hoop wel dat we daar net zulke leuke buren hebben!

 • Veel succes! Ik hou ook van mix & match… Bij ons staan de boeken alfabetisch, per categorie. En boeken waar de categorie niet heel groot van is hebben samen plek. De ruimte voor boeken is ook beperkt, dus ik heb ook een hoop eboeken op mijn kobo.

  • Sinds ik een e-reader heb, vind ik dat ook veel fijner en hoef ik niet zo nodig heel veel boeken in de kast te hebben. Maar ondertussen hebben we dat wel nog steeds, haha!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.