Dag 2023, hallo 2024

Bomen met lichtjes erin en besneeuwde grond en bankjes op de voorgrond

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik hoe 2022 was en wat ik voor plannen voor 2023 had. En het jaar daarvoor deed ik dat ook, het jaar daarvoor ook… Je snapt vast wel wat er nu gaat komen!

Ik had bij vijf thema’s bedacht hoe ik er meer uit wilde halen. En alvast een spoiler: dat is me best aardig gelukt. Deels doordat ik in mijn agenda/notitieboek van alles bijhoud en plan. Dat geeft me wat meer richting en motivatie. Zeker nu mijn werk helemaal afgesloten is, heb ik daar wel behoefte aan. En alles kan altijd wel beter, dus ook voor 2024 heb ik weer nieuwe plannen bedacht om mee aan de slag te gaan.

Genieten

Ik zou wel weer eens een dansworkshop willen volgen, een keer iets anders dan wat ik in de lessen doe. En verder nog meer lezen en musea en natuur bezoeken.

Meer lezen heb ik zeker weten gedaan! Gemiddeld wel één boek per week, waarvan vooral thrillers, maar ook wel wat romans en informatieve boeken. En vooral e-boeken van de online bibliotheek, dat bevalt me heel goed.

Uitstapjes naar musea of de natuur in gaan, dat gaat bij mij met vlagen. Soms een hele poos niks en soms ga ik meerdere keren in een week op pad. En naar de film of het theater ben ik wel een paar keer geweest, maar het gedoe rondom rolstoelplaatsen maakt het een stuk minder leuk.

Op het gebied van dans heb ik mezelf niet heel erg uitgedaagd in 2023. Ik heb wel een keer een proefles online meegedaan met een andere rolstoeldanser, maar merkte daarbij dat mijn voorkeur toch wel echt ligt bij les op locatie. Bij een evenement bij een winkelcentrum mocht ik mijn solo dansen, dat was leuk. En met de dansschool om de hoek heb ik ook meegedaan met de voorstelling aan het einde van het seizoen. Leuk om een keer mee te maken, maar zoveel moeten wachten in een chaos van honderden dansers (vooral kinderen) voor twee keer een paar minuten op het podium, is voor mij iets teveel van het goede.

Gezondheid

Ik wil mijn lijf nog beter gaan snappen. Met name mijn buik, daarin is nog wel wat te verbeteren.

Nee, ik snap er alleen maar minder van. Mijn lijf is gewoon raar. Dit jaar verschillende dingen uitgeprobeerd en uitgezocht, maar zonder effect of juist met een negatief effect. En ik ben er voorlopig wel weer even klaar mee. Denk dat ik het er gewoon maar mee moet doen. Er komen steeds meer irritante kwaaltjes bij, maar de vermoeidheid vind ik nog wel de vervelendste. Waarschijnlijk veroorzaakt die ook weer andere klachten, zoals brainfog.

Het is niet dat ik niks aan mijn gezondheid doe als ik dat uitproberen en onderzoeken even op pauze zet. Op zich heb ik een goede basis in hoe ik voor mijn lijf zorg. Ik ken mijn grenzen en mijn standaard dag- en weekritme, slaap- en voedingspatroon houden hier rekening mee. Al dat uitzoekgedoe kost me ook een berg energie en als dat dan niks oplevert, is dat ook zonde.

Kennis en ervaring delen

De werkgroepen en het ambassadeur zijn via vrijwilligerswerk blijf ik vasthouden. Met een beetje geluk worden we weer een paar keer gevraagd als gastspreker, dat zou leuk zijn. Mijn blog en social media wil ik weer eens onder de loep houden, hoe ik die beter kan inzetten.

Ik geloof dat ik niet eerder zoveel bijeenkomsten, conferenties en symposia heb bijgewoond als afgelopen jaar. Nou had ik daar toen ik nog werkte ook helemaal geen tijd of energie voor. Des te leuker dat het nu wel allemaal op mijn pad kwam. Veel daarvan was gelinkt aan de verbeteragenda passend mbo, maar toch ook andere bijeenkomsten gericht op inclusie of toegankelijkheid.

Verder heb ik bij een paar workshops geholpen, een gastles gegeven, op een informatiemarkt gestaan en telefonisch of via mail advies gegeven. Ja, ik kan wel zeggen dat ik mijn draai heb gevonden in het vrijwilligerswerk wat ik doe en daar genoeg voldoening uit kan halen.

Mijn blog en social media kregen dan weer niet zoveel aandacht. Toch ben ik wel tevreden met wat ik in 2023 geschreven heb aan artikelen. Het past bij wie ik ben en wat me bezighoudt en het zijn stuk voor stuk artikelen die over een jaar (of meer) ook nog de moeite waard zijn om te lezen.

De tijd die ik niet aan mijn blog heb besteed, heb ik vooral besteed aan het schrijven van een boek. Dat is nu zo’n beetje af en het is al gelezen door een aantal proeflezers. Alleen nog wat puntjes op de i zetten nu.

(Financiële) klussen

Straks heb ik alleen nog maar IVA en arbeidsongeschiktheidspensioen. Ik wil goed in kaart brengen wat dat betekent voor onze uitgaven. De transitievergoeding die ik ga krijgen wil ik gebruiken om te investeren in huis (vliering isoleren, zonnepanelen). En uiteraard ga ik ook wat voor de vakantie bewaren.

Sinds april ben ik officieel uit dienst en eigenlijk is het me heel erg meegevallen wat er aan inkomsten overblijft. Misschien heb ik zelfs wat te zuinig aan gedaan dit jaar. Vooral voor mezelf heb ik bijzonder weinig uitgegeven. Wel af en toe wat hobbyspullen en woonaccessoires. Vlak voor de kerst kwam ik erachter dat ik nog niet eens één jurk had gekocht, dus dat heb ik op de valreep nog even goed gemaakt.

Die transitievergoeding heb ik vooral in ons huis gestopt: nieuwe buitendeuren, nieuw dak bij het dakterras. Dat dak was even een onverwachte tegenvaller. De laag bitumen lag er nog niet eens zo heel lang op, maar we ontdekten dat dat niet goed was gedaan en het moest helemaal opnieuw gebeuren. Andere plannen voor het huis zijn wat opgeschoven. De vliering isoleren wil mijn man zelf doen, dat staat nog niet bovenaan zijn lijst met klussen. En zonnepanelen staan dan nog verder onderaan de lijst. Van die transitievergoeding heb ik ook wat gebruikt voor de vakantie afgelopen zomer en de spaarrekeningen voor de studie van de kinderen aangevuld.

Vakantieplannen

Na een redelijk saai 2022 wat vakanties betreft, ga ik komend jaar een keer een weekendje weg met mijn man en willen we in de zomer met het hele gezin naar Engeland. We gaan deze week vast de data prikken. Want nu de kinderen steeds meer hun eigen plan trekken, is straks het jaar weer volgeboekt met hun reizen zonder dat we iets samen gaan doen.

Hoewel ik het reizen als steeds zwaarder ervaar, is het toch ook wel echt genieten en samen mooie herinneringen maken. Met mijn man ben ik een weekendje naar Duitsland geweest. Mijn driewielligfiets ging mee, zodat we daar ook een stuk konden fietsen (hij op een leenfiets). En in de zomer zijn we met het gezin naar Brighton geweest. We hadden niet het beste weer die twee weken, maar toch veel leuke dingen kunnen doen.

En dat die kinderen steeds meer hun eigen plan trekken, werd afgelopen zomer ook weer duidelijk. De oudste heeft inmiddels het huis uit. Ze heeft samen met een vriendin een anti-kraakflatje, superleuk om zo op eigen benen te staan.

Hallo 2024

Op heel veel vlakken vind ik eigenlijk wel dat ik lekker bezig ben en dat wil ik zo houden. En dat is meteen ook waarin ik iets mis. Ik kan ervoor zorgen dat ik zoveel mogelijk op orde heb: ik let op mijn gezondheid, zorg dat we financieel niet in de problemen raken, wil kunnen bijdragen via vrijwilligerswerk, zorg dat ons gezin het fijn heeft.

Maar ondertussen wil ik wel meer dan alleen maar kunnen functioneren en mis ik het wel om gewoon gezellig eropuit te gaan, samen met anderen of alleen. En als je me persoonlijk kent, mag je dat best als uitnodiging zien. 😉 Soms vind ik het wel lastig om in te schatten of anderen wel zin in mijn gezelschap hebben. Ik ben veranderd, anderen zijn veranderd. En ik vind het zelf al een gedoe om steeds rekening te moeten houden met wat ik nodig heb aan toegankelijkheid. Dus ik kan me voorstellen dat dat voor anderen ook weer een drempel oplegt. Maar ik heb wel zin in leuke dingen, dus nodig me vooral uit.

Terwijl mijn man en jongste kind al van alles plannen voor 2024 om zonder mij te gaan doen zoals wintersport en festivals, denk ik: waarom ga ik niet een keer alleen een weekendje weg? Gewoon lekker mijn eigen tempo aanhouden en met niemand anders rekening hoeven houden. Ja, ik denk wel dat ik dat een goed plan voor 2024 vind!

En wat dansen betreft moet ik mezelf ook even een schop onder de kont geven om daar wat meer uit te kunnen halen. Geen idee hoe lang mijn gare lijf het nog volhoudt, maar ik miste de uitdaging wel het afgelopen jaar en daar wil ik wat meer naar op zoek. Misschien dat ik er een dansworkshop-weekendje-weg van kan maken. Daar moet ik maar eens naar op zoek gaan.

Onze huisverbouwplannen gaan weer rustig door in 2024. In januari en april zijn de wc’s aan de beurt. Een keer niet door mijn man, maar door een ingehuurde klusser. Met nog wat van die transitievergoeding op de spaarrekening is het fijn dat we het een keer kunnen uitbesteden. Verder liggen er nog genoeg klussen te wachten. Onder andere bij het dakterras, want na de nieuwe laag bitumen zijn de vlonders nog niet teruggekomen. Tweede kerstdag ontdekten we dat er nog steeds iets lekt bij de afvoer van het dakterras door de keuken. Daar moet weer wat mee gebeuren. En dan staat er nog een raam met dubbel glas te wachten om het raam in de berging te vervangen.

Als laatste plan wil ik het boek dat ik geschreven heb aan uitgevers aanbieden. Of misschien toch zelf uitgeven als er niemand brood in ziet. Ik zie wel hoe het loopt. De positieve reacties tot nu toe hebben er in ieder geval voor gezorgd dat ik het niet alleen maar voor mezelf wil houden.

Plannen voor 2024 in het kort

  • Gezondheid: stabiel houden en verder even niks mee doen.
  • Leuke dingen doen: een weekendje weg in mijn uppie, dansworkshop volgen.
  • Huis opknappen: wc’s laten renoveren, vlonders op dakterras, lekkage oplossen, raam vervangen.
  • Boek: (laten) uitgeven!

En wat heb jij voor 2024 in petto?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.