2x (of eigenlijk wel 3x) Billie Bomberjack

Drie keer Jacqueline in bomberjack: 
Op de eerste foto een close up van de roze jas met hartjespatch in spijkerstof met de tekst Nope. Op de tweede staand met het spijkerjack dicht en de haren naar achteren zwaaiend. Op de derde zittend in rolstoel met het eenhoornvest.

Allerlei winkels had ik al afgestruind, door webshops gescrold, maar ik kon maar niet slagen voor een leuke zomerjas. Een jas voor de herfst of winter mag van mij wat langer zijn, omdat je die toch altijd wel dicht doet en je benen dan ook nog een beetje warm gehouden worden. Maar in de zomer wil ik een jas ook open kunnen dragen, zonder dat die tussen mijn wielen terechtkomt. En wat je in de winkels tegenkomt aan korte jassen in mijn maat, is nog steeds te lang naar mijn zin.

Dus dan maar zelf maken!

Het patroon: Billie Bomber van Petite Stitchery

Ook wat betreft patronen was het nog wel een zoektocht om iets naar mijn zin te vinden. Bij het passen van jassen in de winkels had ik wel al ontdekt dat een bomberjack paste bij wat ik wilde. Een keer niet iets straks of getailleerds, maar lekker losjes. En dan nog kun je alle kanten op: het ene patroon had raglanmouwen, het andere verschillende vlakken aan de voorkant en een mooie plaatsing van zakken. Ik ben voor de Billie Bomber van Petite Stitchery gegaan, omdat deze juist ook een korte versie had en er verder eenvoudig uitzag. Zoveel ervaring met jassen naaien heb ik niet, dus ik wilde het mezelf ook niet te moeilijk maken.

Het naaipatroon gaat van maat XS tot en met 4X. In het PDF-bestand kun je dan de andere maten wegvinken, zodat je alleen je eigen maat overhoudt. De bestanden zijn er om zelf uit te printen op A4, maar ook op A0 en voor de projector. Ik ging uiteraard voor die laatste en maakte ‘m in maat 0X. Het is een beetje aparte matentabel, maar hier komt 0X dus na XXL.

Behalve de keuze uit tall en regular kun je nog eens de lengte kiezen: crop, waist of hip. Bij de mouwen kun je tussen gewone en ballonmouwen kiezen. Dan ook nog de keuze of je wel of geen zakken in de zijnaad wilt, een rits of knopen en wel of niet gevoerd.

Drie foto's van Jacqueline in een paarszwart geruite jurk met zwarte schoenen en een crèmewit vest met zwarte eenhoornprint. Op de twee buitenste foto's zit ze in een rolstoel, op de middelste foto staat ze met haar handen in haar haar.

Testvest met eenhoorns

Om niet meteen dure stof te verpesten, maakte ik een proefversie van stof die ik nog had liggen. De joggingstof met eenhoornprint was ooit bedoeld om een trui van te maken, maar leek me ook prima voor een vest. De rode voeringstof lag echt al minstens 10 jaar te wachten en de enige reden dat ik het nog niet weggegeven had, was omdat het maar weinig ruimte innam.

Van alle keuzes ging ik voor de cropped versie zonder zakken, met drukknopen. De mouwen nam ik over tussen ballon en normaal in. De turquoise drukknopen had ik nog liggen, deze zijn van Prym en makkelijk met een tang in de stof te zetten.

Aangezien ik amper ervaring heb met jassen en voering, heb ik eerst de beschrijving helemaal gelezen. Daar zaten nog wel wat stukken in die niet helemaal duidelijk waren, dus ben ik op Facebook even lid geworden van de Facebookgroep Petite Stitchery & Co Fans. Dat doe ik wel vaker bij nieuwe naaipatronen die ik wil proberen. Op zo’n groep komen ontzettend veel mensen samen waarvan er vast al eens dezelfde vraag is gesteld. Ook zie je veel meer voorbeelden van anderen waar je inspiratie uit kunt halen. En ja hoor: ik was niet de enige die tegen wat stukken aanliep en er waren zelfs filmpjes met extra uitleg. Door de instructies en extra uitleg lukte het me gewoon om mijn eerste Billie Bomber zonder fouten te maken!

En eigenlijk vind ik ‘m wel zo goed gelukt, dat ik deze misschien wel vaker ga dragen dan het bomberjack wat ik met duurdere stof maakte.

Vier foto's van Jacqueline in zwartpaars geruite jurk en zwarte schoenen. 
Foto 1 staand en met bomberjack van spijkerstof, foto 2 zittend in rolstoel en met bomberjack in roze stof, foto 3 staand met de rug naar de camera waardoor de patch in spijkerstof met de tekst Whatever te zien is en foto 3 zittend in rolstoel vanaf de zijkant gezien met het bomberjack in spijkerstof.

Omkeerbaar bomberjack in spijkerstof en roze

Bij de stoffenmarkt ging ik doelgericht op zoek naar een mooie stof voor mijn nieuwe zomerjas. Ik kwam uiteraard weer met meer stoffen thuis en kon nog steeds niet echt kiezen. En toen bedacht ik me ineens dat ik niet hoefde te kiezen, want ik kon ‘m ook omkeerbaar maken!

Als basis koos ik de dunne spijkerstof en zwarte boordstof. Met de roze stof aan de binnenkant heb je dan nog steeds aan de onderkant een stukje spijkerstof wat doorloopt bij de tailleband. Achteraf gezien had ik dat wel kunnen aanpassen in het patroon, maar ik dacht dat het met wat patches in diezelfde spijkerstof wel leuk zou matchen. De patches heb ik dus op die spijkerstof en vilt geborduurd en daarna op de roze stof genaaid voor ik de jas in elkaar zette. Die op de rug is van Urban Threads en het hartje aan de voorkant heb ik zelf gemaakt.

Toen ik op de markt was, had ik ook bronzen drukknopen gekocht. Maar niet bedacht dat die niet zo’n mooie achterkant hadden en ik dat wel wilde met een omkeerbare jas. Dus kocht ik weer die plastic drukknopen van Prym, nu in het zwart. Hier heb je trouwens wel speciale hulpstukken voor nodig om ze met een variotang in de stof te zetten. Daar was ik zelf gelukkig bij een eerder naaiproject al achter gekomen.

Drie jassen voor de prijs van veel minder dan één

Aan gebruikte stoffen was ik in totaal €12 kwijt. Die zwarte boordstof was trouwens ook echt een koopje. Die zag ik op een rol liggen waarbij er allemaal stroken aan elkaar geregen zaten voor €2 per meter (en dus 140 centimeter breed). Al die stroken waren gemakkelijk weer los te halen waardoor ik uiteindelijk 14 meter boordstof van 20 cm breed had voor die €2. Ik kan dus nog wel even vooruit daarmee.

Ook met de drukknopen kan ik nog even vooruit. Daarvan zitten er 30 in één pakje en ik had er maar zes nodig per bomberjack.

Bij elkaar heb ik amper €20 uitgegeven voor de twee bomberjacks, die eigenlijk zelfs als drie verschillende jassen te dragen zijn. Volgens mijn man kon ik die met eenhoorns ook wel binnenstebuiten dragen, maar ik vind die voeringstof er toch wel heel erg uitzien als… voering.

En dat terwijl ik in de winkels jassen in mijn handen heb gehad van €40 tot €80. Wat ik ervoor over zou hebben als de maat, lengte en het materiaal me bevielen. Maar uiteindelijk bevallen deze zelfgemaakte bomberjacks me nog het meeste!

Helemaal in het nieuw, klaar voor de zomer!

De paarszwart geruite jurk die ik op de foto aan heb, heb ik ook nog niet zo lang geleden gemaakt. Het is weer een Anna Dress, die ik al vaker maakte. Maar een korte met split en een borduursel met de tekst ‘Don’t tell me what to do’ had ik nog niet.

Ook nieuw, maar iets minder goed te zien op de foto’s hierboven, zijn de zwarte orthopedische schoenen. Na die met spikes wilde ik nu weer voor een wat netter paar gaan. In eerste instantie dacht ik dat groen wel leuk zou zijn. Maar er zat niet echt een kleur groen in de waaier die naar mijn zin was, dus werden het zwarte schoenen. En daar ben ik heel blij mee, ze zijn nog mooier dan ik had verwacht!

Op deze foto zie je wat een mooie details in de schoenen verwerkt zijn:

De linkjes naar Bol zijn affiliate links. Mocht je op de linkjes klikken en in die webshop wat kopen, dan help je mij aan een paar centen, zonder dat jij daar iets van merkt. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.