Een plussize dansoutfit: beter zelf maken dan kopen

Vier foto's van Jacqueline in een zwarte dansoutfit, van voor en achter gezien, staand en in rolstoel. Op drie foto's met een zwarte trui over de zwarte bodysuit en op één zonder trui, waar de mouwloze bovenkant van de bodysuit vanaf de rug te zien is.

Probeer het maar eens te vinden: een dansoutfit in een grotere maat. Op zich kan ik wat leggings betreft nog wel slagen in de winkels. Maar ik wilde weer eens een heel pak hebben, een bodysuit. En al geven sommige webshops wel aan dat ze een maat XL of XXL hebben, dat is niet wat de modellen daar dragen. En een ingebouwde ‘bh’ samen met spaghettibandjes of een opengewerkte rug? Haha, ja dat gaat ook niet echt werken.

Na uren scrollen kwam ik wel iets tegen waarvan ik dacht: nou, hier kan ik wel wat mee! Maar dan valt de prijs toch wel wat tegen en om dan helemaal vanuit de VS te bestellen… (Mocht je toch nieuwsgierig zijn, het was een Next-to-Naked bodysuit van Universal Standard.)

Dus, je raadt het al: ik ging zelf maar weer aan de slag!

Het patroon: Arcadia Bodysuit van Greenstyle Patterns

En bij PDF-naaipatronen maakt het dan weer helemaal niet uit dat ze uit de VS komen, die kun je gewoon direct downloaden na betalen. De Arcadia Bodysuit had ik op Instagram voorbij zien komen en met zo ontzettend veel opties om deze te maken, leek het me een goede koop! Van helemaal bedekt van enkels tot polsen tot en met een stringbadpak en alles wat daartussen zit. Op de website zie je ook foto’s van die verschillende versies in verschillende maten.

Ik koos voor de versie met volle lengte bij de benen en een tank-bovenkant. De maten bij Greenstyle zijn wat anders dan ik gewend was. Deze lopen van B tot en met M, maar er is een duidelijke matentabel die laat zien wat je nodig hebt. In het PDF-bestand kun je de maat aanvinken en deze dan printen of projecteren. Ik zat tussen twee maten in, dus heb ik die allebei aangevinkt en met de beamer op de stof geprojecteerd.

Achteraf gezien had ik beter voor de kleinere maat kunnen gaan, of misschien zelfs nog een maatje kleiner. Eenmaal genaaid viel de bodysuit toch iets te wijd en heb ik ‘m moeten innemen.

Bodysuit naaien

Voor mij was het voor het eerst dat ik een bodysuit naaide. Leggings had ik wel vaker gedaan, maar hoe kreeg je de bovenkant netjes en met een ingebouwde bh erin? Dat was wel even nieuw voor me. Dus dat er een hele playlist is met handige tips om de Arcadia bodysuit te naaien, was erg fijn. Vooral dit filmpje kon ik goed gebruiken:

Een burrito roll klinkt ingewikkeld en het is ook wel even prutsen om de stof opgerold te naaien. Maar het lukte me meteen de eerste keer (gelukkig!) en zag er netjes uit.

De stof die ik gebruikt heb, is een zwarte lycra. En voor de ingebouwde bh had ik mesh gebruikt. Voor een volgende keer zou ik liever powermesh gebruiken, want gewone mesh geeft toch te weinig steun. Of misschien zou lycra ook goed genoeg zijn.

Het nadeel van de lycra was dat ik niet goed kon zien wat de goede en verkeerde kant van de stof was. En eenmaal in elkaar genaaid zag ik het wel: de top verschilt net wat van de onderkant. Maakt verder niet echt uit, je ziet het alleen als je heel goed kijkt en ik zal er toch vrijwel altijd iets overheen dragen.

Op de coupenaadjes bij de borst na heb ik alles met de lockmachine genaaid. Dat rekt toch wel het beste mee met zulke stretchy stof. En de onderkant bij de enkels heb ik niet eens afgewerkt. De lycra rafelt toch niet en het ziet er zonder zoom ook prima uit.

En hoe dansbaar is de Arcadia bodysuit?

Voordat ik ‘m ingenomen had, had ik ‘m al in een dansles uitgeprobeerd. En daar werd ik meteen overtuigd dat ik ‘m wel iets moest innemen, hij ging toch wat lubberen om mijn bovenbenen.

De reden dat ik een bodysuit wilde hebben, was omdat bij het dansen een legging toch wat gaat afzakken en de tailleband dan in mijn buik gaat snijden. Zeker als ik ook nog uit mijn rolstoel ga en/of grondoefeningen doe, moet ik dan regelmatig even die legging ophijsen. Met een bodysuit is dat hijsen niet meer nodig. Toch zoekt de naad in de taille mijn vetrollen op, wat op zich niet oncomfortabel is, maar ik zelf niet heel charmant vind. Vandaar dat je daar ook geen foto hiervan ziet.

De ingebouwde bh geeft niet genoeg steun, dus draag ik er nog een sportbh onder. Dat kan door mijn stofkeuze zijn, ik wil het nog wel een keer proberen met stevigere stof. En dan misschien een verticale naad in plaats van één in de taille. En een korte versie voor de zomer ofzo.

Maar op die paar kleine dingen na ben ik er erg tevreden over. Het is een fijne basis om in te dansen. En ik ga ‘m zeker nog eens maken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.