DIY Tasje voor onder de rolstoelzitting

De onderkant van een rolstoel is in beeld met inder de zitting een tasje van gebloemde stof en twee ritsen.

Er was nog wat stof over nadat ik hoezen voor mijn rolstoel maakte en daar kreeg ik een tip van een lezer om een telefoonhouder te maken. Dus ik ging aan het puzzelen hoe en waar en kwam uiteindelijk op dit tasje. Eentje die gemaakt is om onder de zitting van mijn rolstoel bevestigd te worden.

Benodigdheden tasje

Bij het opmeten van wat ik nodig had aan stof en materialen, heb ik de breedte onder de zitting opgemeten. Vervolgens heb ik gemeten vanaf het klittenband, om de stang en weer terug om te bepalen wat de lengte van het tasje zou worden. Inclusief naadtoeslag bij de stof kwam ik daarmee op:

  • Stof: 42 x 42 centimeter
  • Klittenband: 3 x 38 centimeter van de ruwe kant en 1x 38 centimeter van de zachte kant
  • Ritsen: 2 x 20 centimeter

Verder uiteraard garen, spelden, schaar en naaimachine.

Zo zit ie in elkaar!

Als eerst spelde ik het klittenband en de risten op de juiste plek.

De twee stukken ruw klittenband tegen elkaar en langs de rand, zodat dit aan de brede strook klittenband van de zitting kan. Wel een stukje overgelaten om de ritsen helemaal langs de rand te spelden.

Daarna speldde ik de overgebleven ruwe en zachte strook klittenband op de plek waar het tasje om de stang heen gevouwen wordt en deze twee stroken dus op elkaar komen te zitten. Er zit ongeveer zes centimeter tussen deze stroken.

En zodra ik zeker wist dat alles op de goede plek zat, naaide ik de stroken klittenband vast en de twee ritsen langs één kant. Hierbij overlappen de ritsen een klein beetje, zodat ze helemaal dicht kunnen.

Vervolgens heb ik het tasje dichtgevouwen om de andere kant van de ritsen vast te naaien. Eenmaal tevreden met hoe dat eruitzag, heb ik de ritsen opengemaakt om het geheel binnenstebuiten te keren en de zijnaden te naaien. Daarna weer met de goede kant naar buiten om de naden extra door te stikken voor de stevigheid.

In het midden, waar de twee ritsen samenkomen, heb ik een pennenvakje gemaakt door twee lijnen haaks op de ritsen te stikken. Dit heb ik tot halverwege gedaan, het is vooral om de vakjes te scheiden en een pen op z’n plek te houden. En het was de bedoeling om er ook nog een fietspompje in kwijt te kunnen. Toen ik dat probeerde, bleek het geheel toch iets te strak uitgemeten te zijn, maar het idee was leuk.

En met het pennenvakje als laatste, was het tasje klaar en kon deze om de stang en tegen de zitting aan geplakt worden met het klittenband.

Filmpje met uitleg

Dit filmpje maakt het hopelijk een stuk duidelijker hoe ik het tasje gemaakt heb:

En zelfs na dit tasje heb ik nog steeds een klein stukje van de gebloemde stof over. Misschien dat ik daar nog een paar kleine stootkussentjes voor maak voor onderaan bij mijn voetensteun. Hiermee wil ik nog weleens een stukje van de deur afschrapen. Of misschien moet ik het gewoon maar hierbij laten.

Iets anders wat ik nog wil gaan bekleden, is de trippelstoel die in de keuken staat. Met geel velours bijvoorbeeld, lijkt me veel beter staan bij de nieuwe keuken dan dat zwart.

Of ik al die naaiprojectjes hier op mijn blog ga delen, weet ik nog niet. Maar ze zullen sowieso op Instagram voorbijkomen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.