Dag 2022, hallo 2023

Bomen met lichtjes erin en besneeuwde grond en bankjes op de voorgrond

Zo op de laatste dag van het jaar is het weer eens tijd om terug te blikken op wat er in 2022 allemaal voorbij is gekomen. Ik weet niet hoe dit jaar voor jullie was, maar ik heb weleens betere jaren gehad. Maar als ik er dan even voor ga zitten om het uit te schrijven, dan heeft 2022 toch ook een hoop mooie dingen gebracht!

EDS

Op zich zijn mijn fysieke klachten die door EDS veroorzaakt worden redelijk stabiel. Natuurlijk zijn er weleens dagen dat ik teveel heb gedaan en ik daar de prijs voor mag betalen. Maar nu ik niet meer werk, is dat niet meer elke dag. Ik weet waar mijn grenzen liggen, vind het jammer hoe mij dat beperkt en dat er nog geen vooruitgang in komt. Maar het is wel prettig om het grootste deel van de tijd die klachten binnen de perken te kunnen houden.

Wat me wat meer vrijheid zou moeten geven, is een rolstoel waar ik goed mee overweg kan. En die is begin 2022 aangevraagd, in april gekomen en daarna nog wel wat aangepast. Inmiddels zit de rolstoel fijn en wacht ik alleen nog (sinds juni) op een goed functionerende Smartdrive. Ik heb wel een tijdelijke vervanger gehad, maar die gaat maar 6 kilometer mee in gunstige omstandigheden. Prima voor de boodschappen enzo, maar ik wil wel wat meer dan dat.

Ik had ook nog wat gedoe met mijn kaak waar ik wat mee moest. De kaakfysio durfde er niet al teveel aan te komen en heeft me na een paar keer doorverwezen naar een gnatoloog. Die vond het allemaal niet zo ingewikkeld en zag meteen al dat ik teveel klem met mijn kaken. Dus daar heb ik een splint voor gekregen om ’s nachts het klemmen te voorkomen. En samen met de oefeningen en massage heb ik wel het idee dat de pijn daar minder is geworden.

Nooit meer werken?

Ik zit al ziek thuis sinds april 2021 en in 2022 heb ik vervroegd IVA aangevraagd. Dat was best even spannend, maar uiteindelijk viel het gedoe eromheen best mee. Op dit moment zit ik dus nog in mijn tweede ziektejaar en vult mijn werkgever mijn IVA-uitkering aan tot 100% van mijn laatstverdiende loon. Dus financieel zit ik nog wel even goed tot april 2023. Hoe het daarna eruitziet heb ik alleen nog maar globaal kunnen uitrekenen, maar we gaan het er wel mee redden. Denk ik.

Het vrijwilligerswerk wat ik al deed, ben ik ook in 2022 blijven doen. Met de lancering van de mbo-gids van Zorgeloos naar School mocht ik mijn werkgever een paar keer bezoeken en voor groepen spreken. Ook met Misiconi mocht ik een lezing geven. Ook over inclusie van mensen met een beperking, maar dan in de podiumkunsten. Dat spreken voor een groep blijf ik erg leuk vinden om te doen. En het is me ook erg goed bevallen om dit samen met iemand te doen, zodat we elkaar kunnen aanvullen. Ik merk wel dat het extra energie kost wanneer de organisatie andere ideeën heeft over toegankelijkheid. Niet alleen omdat ik daardoor meer om hulp moet vragen dan nodig is, of ergens met een omweg moet komen, maar ook om het steeds maar weer uit te moeten leggen. Misschien maar weer eens tijd om een artikel daaraan te wijden.

Vrije tijd

Van die vrije tijd heb ik nu zoveel meer, dat ik er toch ook wel meer uit wilde halen. Ik ben lid geworden van de bibliotheek, vooral om e-boeken te lenen. Daar heb ik er al zo’n 40 van gelezen het afgelopen jaar. En ook in de bibliotheek zelf heb ik regelmatig een boek geleend. Vooral hobbyboeken met plaatjes, wat voor mij op een e-reader niet zo werkt. Of boeken waar er geen e-boek van is.

Ook heb ik mijn Rotterdampas veel meer gebruikt dan het jaar ervoor, vooral om musea te bezoeken. Dat is voor mij een uitje wat qua energie goed te doen in, inclusief het reizen ernaartoe. Het hoeft geen hele dag te duren om er een leuke dag van te maken. En ik denk er nu aan om wanneer ik straks geen gratis Rotterdampas via mijn werkgever meer krijg, zelf een museumjaarkaart aan te schaffen. Zo motiveer ik mezelf net wat meer om eropuit te gaan.

Wat dansen betreft was het met optredens een rustig jaar. Eigenlijk heb ik alleen met de lesgroep op zaterdag twee keer meegedaan met Spot On, een open podium van Misiconi. Toch ben ik meer gaan dansen! Ik ben namelijk begonnen met lessen bij een dansschool om de hoek, waar mijn dochter ook al op streetdance zit. In september zag ik een mail voorbijkomen over proeflessen en ik dacht: waarom ook niet? En ik heb meteen in die eerste proefles toegezegd dat ik zou blijven, vond het zo leuk! Niemand die ervan opkeek dat ik daar gewoon met rolstoel meedeed.

Het is een les moderne dans, net als de zaterdaggroep bij Misiconi. Alleen is dit dus een groep met dansers van (ongeveer) mijn leeftijd en is de les niet per se ingesteld op dansers met een beperking. Maar ook hier denkt de dansdocent mee hoe ik sommige dingen kan aanpassen. En dankzij de lessen bij Misiconi voel ik me ook wel zeker genoeg om mee te doen.

Gezin

Ons gezin is ook weer een jaar verder en wat is het geweldig om die meiden te zien groeien. De oudste is geslaagd en heeft nu een tussenjaar waarin ze in de horeca werkt en tussendoor veel reist. De jongste gaat ook lekker z’n gang, doet z’n eigen ding en trekt zich niet teveel aan wat anderen daarvan vinden. Als ik hem zie met zijn regenbooghaar en kersverse septumpiercing (alvast voor zijn 16e verjaardag volgende week), dan denk ik: potverdorie wat is het toch heerlijk om jong èn jezelf te kunnen zijn.

Waar het avondeten altijd het moment is dat we allemaal bij elkaar waren, is het nu steeds vaker: wie eet er eigenlijk thuis? En dan vind ik het eigenlijk ook wel fijn dat ik overdag bijna altijd thuis ben. Dan zie ik de kinderen ook nog even voor ze weer naar school, werk, sport of vrienden gaan.

Huis

Al in het begin van 2022 kwam er een traplift bij. Die zorgde ervoor dat ik de bovenverdieping van ons huis ook wat meer ging waarderen. Behalve de slaapkamers en badkamer hebben we daar een extra kamer en een dakterras. Die heb ik wat meer naar mijn zin gemaakt om ook daar wat vaker te zitten en wat te lezen of muziek te luisteren.

Met de hoge stookkosten werd het nu ook wel echt tijd om wat ramen met enkel glas te vervangen voor dubbel glas. En we hebben een glazen deur laten plaatsen tussen de hal en woonkamer. Nu gaat niet alle warmte meteen het hele huis door, maar slaat de thermostaat gewoon af als het in de woonkamer op temperatuur is. En dat scheelt echt zo ontzettend veel! Zodra je door die deur heen gaat, voel je het verschil in warmte. Het is een glazen deur, dus het licht komt er nog steeds doorheen en je kunt vanaf de bank zien wie er binnenkomt of voor de deur staat. Heel blij mee dus!

Ik heb er nog niet over geschreven op mijn blog, maar wel een foto op Instagram gepost:

En behalve die ramen en deur is er ook nog een nieuwe keuken gekomen. Nog niet helemaal af, dus ook daarover volgend jaar meer. Maar wat is het heerlijk om zo je huis nog aangenamer te maken. Nu kan het ook nog, want het sparen zal straks wel een stuk minder gaan als ik alleen die IVA-uitkering heb.

Hallo 2023

Nu had ik pas al wat verteld over mijn agenda/bullet journal en hoe ik daarin een stukje selfcare heb verwerkt. Dus wat dat betreft komt het niet echt als een verrassing wat ik voor 2023 zou willen. Hier even weer op een rijtje:

 • Genieten: Ik zou wel weer eens een dansworkshop willen volgen, een keer iets anders dan wat ik in de lessen doe. En verder nog meer lezen en musea en natuur bezoeken.
 • Gezondheid: Ik wil mijn lijf nog beter gaan snappen. Met name mijn buik, daarin is nog wel wat te verbeteren.
 • Kennis en ervaring delen: De werkgroepen en het ambassadeur zijn via vrijwilligerswerk blijf ik vasthouden. Met een beetje geluk worden we weer een paar keer gevraagd als gastspreker, dat zou leuk zijn. Mijn blog en social media wil ik weer eens onder de loep houden, hoe ik die beter kan inzetten.
 • (Financiële) klussen: Straks heb ik alleen nog maar IVA en arbeidsongeschiktheidspensioen. Ik wil goed in kaart brengen wat dat betekent voor onze uitgaven. De transitievergoeding die ik ga krijgen wil ik gebruiken om te investeren in huis (vliering isoleren, zonnepanelen). En uiteraard ga ik ook wat voor de vakantie bewaren.
 • Vakantieplannen: Na een redelijk saai 2022 wat vakanties betreft, ga ik komend jaar een keer een weekendje weg met mijn man en willen we in de zomer met het hele gezin naar Engeland. We gaan deze week vast de data prikken. Want nu de kinderen steeds meer hun eigen plan trekken, is straks het jaar weer volgeboekt met hun reizen zonder dat we iets samen gaan doen.

Hoe was 2022 voor jou?

Fijne jaarwisseling en de beste wensen voor 2023!

2 Comments

 • Ik hou wel van die jaaroverzichten eigenlijk, een inkijkje in iemands leven in vogelvlucht. Dank je wel en een goede jaarwisseling gewenst. Ik hoop dat de plannen voor 2023 ook waargemaakt worden.

  • Ik hou er ook wel van, zowel het lezen als het zelf schrijven.
   Jij ook een fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2023!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.