EDS

Nieuw jaar, nieuwe (zelfgemaakte) agenda

Drie opengeslagen agenda's op een houten tafelblad. De meest linkse agenda heeft op één pagina alle dagen van de week en op de andere pagina een to do lijst, beiden zijn volgeschreven en hier en daar wat gekrast, een krul erdoorheen of geel gearceerd. De middelste agenda heeft op beide pagina's alle dagen van de week en in het midden bij de vouw kleine to do lijstjes. De agenda is minder vol met geschreven tekst, maar meer ingekleurd met paarse, roze en blauwe stift. De rechter agenda heeft dezelfde lay-out als de middelste, maar is nog vrijwel leeg.

Ja, ik hou het er maar in. Komt er iets nieuws, dan maak ik er ook wat nieuws voor. Dus voor 2023 een zelfgemaakte agenda. Althans, de invulling ervan is nieuw. Het boekje zelf had ik al, alleen had ik het nog geen goede functie gegeven. En die functie en invulling zijn behoorlijk verweven met wat ik nu zoal kan en doe.

Van schooljaaragenda naar jaaragenda

Het eerste schooljaar dat ik niet meer werkte als docent, twijfelde ik wat ik zou willen als agenda. Nu gaat een Moleskine agenda anderhalf jaar mee, dus ik had nog even om te twijfelen. En ik had ook tijd genoeg, dus toen kwam ik op het idee om zelf maar mijn agenda te maken. Bij de Hema kwam ik een stempelsetje tegen met dagen van de week en een to-do-lijstje, dat werd eigenlijk de basis van mijn agenda. Ik had nog zo’n notitieboekje met stippen in plaats van lijntjes of hokjes en daar ben ik in aan het stempelen gegaan.

Dat is ook wel een lekker klusje waar je niet al teveel bij hoeft na te denken: uittellen hoeveel weken je moet stempelen, wel even opletten dat je de dagen van de week er goed op stempelt en daarna de data en maanden verder invullen.

Voor de lay-out gebruikte ik de verso-indeling die Moleskine ook heeft, maar dan een flink ingekrompen versie. In plaats van een hele pagina voor een week en daarnaast een hele pagina voor to-do-lijstjes of aantekeningen, vulde ik één pagina met een week en daarbij inbegrepen twee kleine to-do-lijstjes. Dus als je de agenda openslaat, heb je meteen twee weken in beeld.

Die agenda heb ik dus afgelopen jaar gebruikt, om het een beetje uit te proberen wat nu voor mij werkt. En eigenlijk heb ik die indeling hetzelfde gehouden, die beviel me goed. Op de foto hierboven zie je hoe mijn agenda getransformeerd is van 2020/2021, naar 2022 en de lege versie voor 2023.

Bullet journal en agenda ineen?

Een paar jaar geleden kreeg ik een bullet journal cadeau. Af en toe deed ik mijn best om er een leuke tracker in te zetten en verder werd het vooral een notitieboekje.

Het afgelopen jaar heb ik de overgebleven pagina’s van mijn agenda deels gebruikt als bullet journal. Ik ben er ook wat meer over gaan lezen en bekijken. En ik doe het helemaal niet zoals het hoort, maar ik merk dat ik er toch meer uit kan halen dan bij dat eerste bulletjournal/notitieboekje.

Bij een bullet journal is het idee dat je een jaar-, maand-, week- en dagoverzicht hebt, wat vooral gericht is op taken die naar een doel leiden. Dan heb je dus een maandoverzicht, dan een paar weekoverzichten en misschien ook wel van elke dag iets. En dan weer het zelfde voor alle volgende maanden, weken en dagen. Ik kan daar niet zoveel mee. Ik wil gewoon als ik een afspraak in moet plannen, dat meteen op de goede plek kunnen zetten. Gewoon een agenda dus. Maar daarnaast vind ik het idee van vooruitkijken en terugkijken wel weer prettig. Alleen niet per maand, want zoveel gebeurt er hier nou ook weer niet per maand. Een kwartaal past beter.

Dus mijn agenda van 2022 had na het agendagedeelte een stuk met collecties als doelen, braindumps, plannen, trackers, reflecties, aantekeningen, enzovoort. Van alles door elkaar en sommige trackers beter bijgehouden dan andere. Vanuit al die chaos heb ik nu wel een helderder beeld hoe ik het komend jaar wil gaan doen.

Mijn agenda/bullet journal aanpak voor 2023

Afspraken zet ik in de agenda op de betreffende dag met de tijd erbij. De ruimte per dag is maar klein, dus ik kan niet teveel inplannen. Eén afspraak op een dag is ook al genoeg. Ook schrijf ik wanneer de rest van het gezin werkt of afspraken heeft, buiten hun vaste werk- en schooldagen. Die vaste dagen weet ik wel uit mijn hoofd, maar met die wisselende dagen van mijn dochter in de horeca vind ik het wel fijn om vooraf te weten wie er thuis zijn.

Per week zijn er twee lijstjes: ’to do’ en ‘planner’. Die eerste is voor taken of klusjes die ik moet doen, liefst die week. Lukt het me niet die week, dan schuif ik het door naar de volgende week. De ‘planner’ is voor dingen die ik wel graag wil doen, maar niet per se moeten. Iets naaien, schrijven, lezen, fietsen, dat soort dingen. Ik merkte afgelopen jaar dat wanneer ik mezelf daar niet aan herinner, dat er dan weken voorbij kunnen gaan waarbij ik alleen maar bezig ben met dingen die moeten. Niks leuks aan zo.

En behalve wat stickers voor de gezelligheid, heb ik per twee weken een praatballonnetje gestempeld. Dat heb ik nog niet eerder uitgeprobeerd, maar het plan is om daar steeds wat belangrijks of moois op te schrijven wat er die weken is voorgevallen.

Bullet journal-achtige dingen

Achter het agendagedeelte heb ik een aantal trackers die ik gedurende het hele jaar kan bijhouden. Ik had al eerder ontdekt dat ik geen type ben om elke dag van alles en nog wat bij te houden. Maar bijhouden wanneer ik een bepaald iets gedaan, dat past beter bij mij. Zoals:

  • Make nine: negen naaiprojecten plannen en maken
  • Uitstapjes bijhouden, ook of ik hierbij mijn Rotterdampas gebruikt heb (want die heb ik komend jaar voor het laatst gratis)
  • Rolstoelbijzonderheden
  • Gefietste kilometers
  • Gelezen boeken
  • Verbruik gas en stroom
  • Wensenlijstje voor in huis
  • Year in pixels – EDS (dit is eigenlijk het enige wat wel elke dag ingevuld wordt)
  • Coping/toolkit
  • Selfcare batterij opladen
  • Blog: braindump, artikelen per categorie, enzovoort
  • Wanneer voor het laatst (vooral medische dingen, huishouden boeit me niet zo)
  • Notities voor medische afspraken
  • Optreden/lezingen/workshops
  • Aantekeningen vrijwilligerswerk

Selfcare batterij opladen

Dit onderdeel kan wel wat meer toelichting gebruiken. Het afgelopen jaar heb ik steeds per kwartaal doelen voor mezelf gesteld en hierop gereflecteerd. Als ik dan kijk waar die doelen over gaan, dan heeft het er vooral mee te maken dat ik niet onzichtbaar wil opgaan in de dagelijkse sleur, ik wil niet stil blijven staan.

Dat heb ik verder uitgewerkt tot zes punten, waarvan ik de eerste drie vooral als stabiele basis nodig heb, om de andere drie uit te kunnen voeren. En eigenlijk hebben ze allemaal te maken met selfcare en opladen, dus vandaar dat ik het zo benoemd heb. Dit zijn die punten:

  1. Financiële rust en zekerheid
  2. (Pijn)vrijheid
  3. Comfortabel en ontspannen thuis
  4. Genieten, laten inspireren en leren
  5. Bijdragen, kennis en talent delen
  6. Mezelf uiten, laten zien

Wat ik hier verder mee wil, is steeds per kwartaal bekijken wat ik hieraan kan doen en dit verder uitwerken. Soms gewoon door dingen in de wekelijkse planner te zetten als reminder. Soms door een concreet plan te maken, misschien wel met nog een leuke tracker erbij. Nou ja, ik zie wel hoe verder. Die pagina’s zijn nu dus nog leeg, ik kan nog alle kanten op.

10x waarom een zelfgemaakte agenda/bullet journal fijn is bij chronisch ziek zijn

Voor mij is het een wereld van verschil hoe ik mijn agenda nu gebruik vergeleken met toen ik nog als docent werkte. En al haal ik wel inspiratie uit de standaard bullet journals om mijn agenda aan te vullen, in heel veel van wat ik bijhoud is ook wel te zien dat ik chronisch ziek ben. Ik vind dat wel z’n voordelen hebben.

  1. Het geeft overzicht en helpt je dingen herinneren, handig bij brainfog!
  2. Energie en tijd is kostbaar als je chronisch ziek bent, dan kun je er maar beter efficiënt gebruik van maken.
  3. Je kunt de structuur en het gebruik ervan helemaal aanpassen naar jouw dagelijks leven en zoals jij dat wil.
  4. Het helpt bij het in kaart brengen van je symptomen en je lijf beter te leren kennen.
  5. Het geeft inzicht in wat wel of niet werkt aan behandelingen, oefeningen, voeding of medicatie.
  6. Bij afspraken met specialisten heb je iets om op terug te vallen, zodat je ook daadwerkelijk bespreekt wat nodig is.
  7. Hier en daar wat positieve affirmaties en inspirerende quotes in je bullet journal verleggen je aandacht van het ziek zijn naar wat je wel wil en kan bereiken.
  8. Met een lijf wat al zoveel van je leven bepaalt, zorgt het doelgericht en bewust bezig zijn ervoor dat je niet volledig opgeslokt wordt in de dagelijkse sleur, maar juist vooruitkomt.
  9. Het indelen en versieren van je bullet journal werkt ontspannend en je kunt het zo lang of kort, simpel of uitgebreid doen als bij jouw mogelijkheden past.
  10. Fijn om terug te kijken op bijzondere momenten en bereikte doelen.

Pinecone Papers is een website die helemaal gericht is op bullet journaling als je chronisch ziek bent. Volgens mij komt er niet echt meer wat nieuws bij, maar ik vond er voldoende inspiratie om te gebruiken.

Als je op Pinterest zoekt op BuJo chronic illness, kom je allerlei trackers tegen en andere handige dingen om toe te passen.

Wil je ergens meer over weten? Laat een reactie achter en wie weet wijd ik er weer een blog aan!

2 Comments

  • Met mijn steeds slechter wordend handschrift en nog maar een paar woorden kunnen schrijven, werkt een bullet journal niet. Ik heb een “custom made” agenda van personalplanner.com en heb ruimte voor de punten die jij zelf maakt in je journal.

    • Kan ik me wel wat bij voorstellen. Het mooi kunnen schrijven heb ik wel al opgegeven, maar mocht dat ooit nog meer achteruit gaan, dan is digitaal ook een mooie optie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.