Rotterdampas uitjes met rolstoel

Uitzicht vanaf de Sint-Jan over Gouda, met in de verte Rotterdam
Uitzicht vanaf de Sint-Jan over Gouda, met in de verte Rotterdam

Met een Rotterdampas kun je in de regio Rotterdam allerlei leuke dingen doen met korting of zelfs gratis. De pas zelf kost €60, maar voor verschillende groepen is er een reductietarief. En Rotterdamse onderwijsprofessionals krijgen ‘m gratis. Dus laat ik er maar gebruik van maken, zolang ik dat op papier nog ben.

Het is soms wel even zoeken en doorklikken om wat informatie te vinden of een uitje net zo leuk is met rolstoel als zonder. Bij deze uitjes heb ik het alvast voor je uitgeprobeerd! En uiteraard is alles ook zonder die pas te bezoeken.

Museum Vlaardingen

Als kind kwam ik regelmatig in het Visserijmuseum, ook omdat onze basisschool daar om de hoek zat. Op een gegeven moment hebben ze het flink verbouwd en dat heeft vooral de rolstoeltoegankelijkheid goed gedaan. De ingang is gelijk aan de stoep ervoor, dus je rolt zo naar binnen. Met de lift kun je op alle verdiepingen komen. Hier en daar zijn er wel wat hellingen vanwege hoogteverschil tussen de verschillende panden. Soms met een onhandig geplaatste deur, maar meestal wel goed te doen.

Sommige tentoonstellingen zijn er altijd, maar er zijn ook regelmatig wisselende tentoonstellingen. Zoals historische gebeurtenissen nagemaakt met Playmobilpoppetjes. Van de permanente tentoonstellingen doet veel nog aan het oude Visserijmuseum denken met bootjes en schilderijen met bootjes. En wat er allemaal wel niet gevonden is bij opgravingen.

Het meeste heb ik wat te vaak gezien, maar als je niet bekend bent met Vlaardingen en de geschiedenis hier, dan is het vast interessant.

Depot Boijmans van Beuningen

Nou was ik net niet super enthousiast over ons Vlaardingse museum, maar als dit Rotterdamse depot zichzelf verkoopt als eerste publiek toegankelijke depot, moet ik toch even melden dat het depot van het Streekmuseum Jan Anderson hier in Vlaardingen hier natuurlijk gewoon al veel eerder mee was. Ok, dat depot is totaal niet rolstoeltoegankelijk en inmiddels niet meer structureel open voor publiek, maar toch.

Bij de meeste musea kun je meteen met je Rotterdampas terecht, maar bij het Depot Boijmans van Beuningen moet je eerst even reserveren. Het is een spiksplinternieuw gebouw en ik vind het prachtig, maar ik heb weleens oudere panden gezien die beter ingesteld waren op rollende bezoekers.

De draaideur is vrij krap, voor mij met mijn handbewogen rolstoel wel te doen. Er is ook een deur die meer geschikt is voor grotere rolstoelen, maar daarvoor moet je dus een stukje om het gebouw. Dit staat op de website wel aangegeven, maar ik kan me niet herinneren dat het bij de hoofdingang duidelijk staat aangegeven. Er zijn lockers op de begane grond voor mensen die de trap niet kunnen gebruiken (andere zijn bovenaan de trap). Dit vraagt wel wat van je motoriek, ik vond ze vrij stroef open en dicht te krijgen.

Liften zijn er genoeg! Toevallig waren de twee liften voor het publiek defect op de dag dat ik er was. De enorme kunstlift werd toen ingezet voor de bezoekers. Van één van de beveiligers mocht ik ook op eigen houtje de personeelslift gebruiken als het met de kunstlift te lang duurde. Deze zat achter een deur verstopt, maar ik neem aan dat dat niet gebruikelijk is dat bezoekers die gebruiken.

Er zijn ook rolstoeltoegankelijke toiletten, maar deze vind ik ook vrij krap.

Verder heb ik mijn ogen uitgekeken. Al zie je niet superveel van de kunstwerken (het is natuurlijk wel gewoon een opslag), het gebouw is erg mooi van binnen en buiten en het uitzicht vanaf boven ook fantastisch.

Beleef het wonder van Gouda

Deze tentoonstelling bevindt zich in de Sint-Janskerk en het Museum Gouda, wat er vlakbij is. Het zijn vooral schilderijen, altaarstukken en cartons die laten zien wat er in de zestiende eeuw speelde. En nee, ik wist hiervoor ook niet wat cartons waren, maar dat zijn dus enorme ontwerptekeningen voor de glas-in-loodramen.

Je begint in de Sint-Jan, waar je ook een audiotour meekrijgt met verhalen en beschrijvingen. Ik denk dat ze mij er zo jong en hip vonden uitzien, dat ze mij er geen uitleg bij gaven. Halverwege ontdekte ik pas dat ik via het touchscreen ook het volume kon aanpassen.

De expositie binnen de Sint-Jan is helemaal rolstoeltoegankelijk. Er is ook ruimte genoeg om alles van een afstandje te bekijken, maar als je net als ik graag mooie plafonds en glas-in-loodramen bewondert, krijgt je alsnog last van je nek. 😉

Er staat een medewerker bij de uitgang van de expositie om uit te leggen hoe je het Museum Gouda makkelijk kunt bereiken. Hier kun je namelijk niet via de hoofdingang vanwege trappen. Nu ging ik snel achter een andere rolstoelgebruiker aan die met een gezelschap was, maar normaal zou die medewerker dan een seintje geven dat ze de achterdeur van het museum open kunnen maken.

Eenmaal daar was ik de draad van de audiotour een beetje kwijt en ben ik maar gewoon wat rond gaan dwalen. Er is een klein liftje om een paar treden te overbruggen, zodat je alle cartons kunt zien. Maar helaas is de martelkamer niet toegankelijk met rolstoel vanwege trappen. Of je moet jezelf wel heel erg willen martelen.

Om het museum uit te komen, heb je weer de hulp van een medewerker nodig die de deur open doet.

De klim met lift

Voor het beklimmen van de Sint-Janskerk in Gouda zijn er een paar dagen dat de bouwlift beschikbaar is voor rollator- of rolstoelgebruikers. Ik ben er 3 augustus geweest en op 20 en 24 augustus kan het weer.

Je moet er niet meer van verwachten dan een bouwlift, want dat is gewoon wat het is. Met een steile helling om er beneden in en uit te komen. De vrijwilligers die er stonden toen ik er was, vroegen aan mij wat ik daarbij prettig vond. Ik had mezelf iets overschat en dacht dat ik de helling wel zou redden, maar had toch wel een duwtje nodig. Eenmaal boven is er een platform ter hoogte van de bouwlift en nog één wat hoger, ook weer met een steile (en smalle) helling. Mijn rolstoel paste maar net op die helling en ook hier had ik een duwtje nodig.

Maar dat uitzicht… Ja, daar doe je het dan voor! Dat was wel letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van mijn uitstapje naar Gouda.

Wereldmuseum

Ik zag ergens een mooie poster voorbijkomen met de expo Hairpower en met de warmte afgelopen week leek het me een goed moment om dit eens te gaan bekijken in een heerlijk gekoeld museum.

Bij de hoofdingang staat aangegeven dat je als rolstoelgebruiker een stukje verder naar binnen kan. Als je aanbelt, komt er een medewerker de deur opendoen en de lift bedienen. Er is verder een gewone lift om bij de drie verdiepingen te kunnen komen en op elke verdieping een kleine lift die in de trap opgaat om een paar treden te overbruggen. Eén van die kleine liften was kapot, dus dat gedeelte heb ik niet kunnen zien. Het rolstoeltoegankelijke toilet is erg groot en is meteen ook de ruimte om baby’s te kunnen verschonen.

Op de begane grond is de Superstraat die vooral ingericht is om kinderen bezig te houden, dus lekker druk. Er zijn daar een paar hellingen met scherpe bochten onder of bovenaan de helling, wat niet heel fijn is met rolstoel, maar wel te doen. Ik ging er sowieso maar snel doorheen, want ik ga vooral voor mijn rust naar een museum, haha!

De exposities waar ik wel wat meer de tijd voor nam, waren interessant om te zien. Hairpower gaat over wat haar allemaal voor betekenissen kan hebben, binnen verschillende identiteiten en culturen. Verder is er in de vaste expo te zien wat er allemaal uit verschillende culturen in het museum terecht is gekomen en hoe. Beetje gênant soms, maar wel leerzaam.

Fotomuseum

Vanaf het Wereldmuseum is het even de Erasmusbrug over en dan ben je zo bij het Fotomuseum. Als je Smartdrive tenminste een beetje meewerkt bij het omhoog rollen…

Bij de entree is er een smalle draaideur die erg snel draait. Die wilde ik liever niet uitproberen, dus ik heb even door de glazen deuren gezwaaid naar een medewerker binnen. Het grootste gedeelte is op de begane grond en prima toegankelijk met rolstoel. Alles hangt alleen wel op sta-hoogte en ondanks dat er zowel links als rechts van de looproute foto’s hingen, kreeg ik vooral last van mijn nek door het rechts omhoog kijken. Misschien moet ik er een gewoonte van maken om bij elke foto mijn rolstoel te draaien om er recht voor te staan, maar er zijn hier wel heel erg veel foto’s en bij sommigen vind ik het wel genoeg om ze alleen in het voorbijgaan te zien.

De Eregalerij van de Nederlandse fotografie laat in foto’s de geschiedenis zien vanaf 1842. Er is ook een app om hierbij te gebruiken, maar die heb ik overgeslagen. Het boekje wat ik erbij kreeg, heb ik eigenlijk ook amper ingekeken. Ik heb vooral rondgekeken (en dan vooral rechts omhoog).

Ook nog op de begane grond is de tentoonstelling Verbeelding te zien, die wat abstracter is.

Om naar de tentoonstelling in te kelder te komen, had een medewerker me vooraf gezegd dat hij me zou helpen met de lift. Dus ik heb hem braaf erbij gehaald toen ik naar beneden wilde, maar het is gewoon zo’n lift waar je de knop de hele tijd ingedrukt moet houden, niet zo bijzonder dus en ook zelfstandig goed te doen. Eenmaal beneden moet je via de uitgang de ruimte naar binnen en van een lange helling af, omdat de ingang een paar treden heeft.

De tentoonstelling Typisch Nederlands vond ik erg leuk om te zien met die typische dingen die bijna mooi zijn van lelijkheid. Zoals onderhoudsarme tuinen en home-bordjes voor de ramen.

Hier hangt alles zo dat je steeds links omhoog kijkt als je de looproute rolt. Maar halverwege krijgt je nek wat beweging bij een filmpje wat op drie enorme schermen te zien is met op elk scherm steeds weer een andere foto.

Rotterdampas favorietenlijstje

Had ik voorgaande jaren mijn Rotterdampas vooral gebruikt voor een Blijdorp abonnement, nu heb ik de smaak te pakken en wil ik er meer uit halen! Met bovenstaande uitstapjes heb ik al ruim €85 euro bespaard, doordat ze met de Rotterdampas gratis zijn.

Wat ik nu zoal op mijn favorietenlijstje heb om te gaan bezoeken:

 • Euromast
 • Madurodam
 • Kroepoekfabriek
 • Duinrell
 • Bioscoop
 • Trompenburg tuinen en arboretum
 • Botanische tuin TU Delft
 • Stedelijk museum Schiedam
 • Blijdorp
 • Natuurhistorisch museum
 • Kunsthal Rotterdam
 • Maritiem museum Rotterdam
 • Avifauna
 • Panorama Mesdag
 • Escher in het paleis

Het gaat me vast niet lukken om alles te bezoeken voordat mijn pas verlopen is in maart. Maar ik heb thuis al wat hints laten vallen dat ik een museumjaarkaart als verjaardagscadeautje ook erg leuk zou vinden. Dus dan ga ik vrolijk door met mijn uitstapjes.

Wat zijn jouw favoriete rolstoeltoegankelijke uitstapjes, met of zonder Rotterdampas?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.