Terugval in het afvallen

afvallen

Nee, helaas geen nieuwe foto met weer twee kilo eraf. Dit is gewoon een oude foto, want qua gewicht zit ik nu weer op -6 kilo. Het gaat dus even niet lekker met het afvallen en daar baal ik wel een beetje van.

Hoe is het afvallen tot nu toe verlopen?

Hier zat ik op -2 kg en was ik net weer begonnen bij een diëtiste. Een paar dingen aangescherpt wat betreft mijn eetpatroon, maar vooral zoveel mogelijk bewegen. Nou is dat ik mijn geval niet veel, maar ik kwam toen toch wel aan ruim 8 uur per week met fietsen, fitness en dansen.

 

Met afvallen-6 kg  was ik me inmiddels bewust van mijn goede en slechte eetpatronen. Het leek vooral een kwestie van gemotiveerd blijven om op het goede pad te blijven. Dat lukte aardig, ook al ging het afvallen traag.

 

 

afvallen weightlossToen ik op -8 kg zat, bedacht ik om ook de andere cijfertjes in de gaten te houden. De kilo’s gingen niet echt vlot, maar qua percentages ging het beter. Ik ging hierna niet meer naar de diëtist, ik wist inmiddels al wel hoe ik het moest aanpakken.

 

Waar ging het mis?

Tja, mis… Ik denk dat het nog steeds wel te redden is, maar feit is wel dat ik qua gewicht weer terug ben op het punt waar ik in juli vorig jaar stond. Terwijl ik toch graag verder richting die -15 kg zou zitten.

Allereerst het buikdansen. In september had ik de keuze gemaakt om een stapje terug te doen en les te volgen in de beginnersgroep (die ook net iets korter duurde). Maar dit bleek toch nog teveel van het goede. Ik kreeg steeds meer moeite met het op mijn benen staan gedurende de les. Vandaar dat ik na de kerstvakantie de knoop doorgehakt heb en ben gestopt met de buikdanslessen. Inclusiedans doe ik nog steeds, maar met het dansen in een rolstoel verbrand je volgens mij toch iets minder calorieën dan wanneer echt je hele lijf actief is.

En toen kreeg ik van mijn arts te horen dat ik nog een tandje lager moest wat betreft al het trainen. Ik moest meer binnen mijn grenzen blijven. En als ik eerlijk ben, is dan een uur fietsen na een uur fitnessen toch een stukje over die grens. Dus in plaats van twee keer per week een uur fietsen plus een uur fitnessen, ga ik nu één keer fietsen en één keer fitnessen.

Dat is bij elkaar drie uur per week minder aan beweging. Daarnaast merk ik dat ik door de pijn en vermoeidheid sowieso veel zit of lig op een dag. En dan met die onflatteuze bekkenband word ik wel heel erg op de feiten gedrukt dat ik aan het dichtslibben ben.

En wat ik ook nog eens ontdekte: ik ben 3,5 cm gekrompen! Dus al die tijd heb ik mijn BMI verkeerd berekend, het is nòg hoger…

Hoe keer ik het weer om?

Weet je, ik heb echt even geen idee. Een crashdieet zal vast voor even werken, maar ik moet juist iets hebben wat op de langere termijn helpt. Zodat ik naar die -15 kan gaan en daarop blijven. En eigenlijk valt er niet heel veel meer te veranderen aan mijn eetpatroon. Ja, ik kan wel alle snacks en lekkere dingen verbannen, maar zoveel is dat ook weer niet. En daarvoor vind ik het te lekker om af en toe een wijntje te drinken of een reep chocola te eten.

Ik probeer al zoveel mogelijk te bewegen, daarbij ga ik vaak al verder dan zou moeten. Nog meer zou dus niet verstandig zijn. Het enige wat ik kan bedenken, is dat ik het meer in stukjes hak om zo verspreid over de dag aan meer beweging te komen.

Maar goed. Ik heb me nog niet van frustratie op de chocolade paaseitjes gestort, dus echt wanhopig ben ik ook weer niet. Gewoon maar vol blijven houden, dan gaan die kilootjes er vast wel weer een keer af. Ooit.

3 Comments

  • Wat vervelend dat het afvallen even niet lukt. Maar wel goed dat je het niet opgeeft. Hopelijk geeft je lichaam zo meteen weer toe aan het afvallen, zodra het gewend is aan wat minder sporten. Succes!

  • Zéker geen crashdieet volgen!! Van zodra je terug ‘normaal’ eet, vliegen de kilo’s eraan… Komt vast goed; blijven volhouden en tussendoor niet vergeten te genieten. ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.