Genaaid in 2021

Ik startte met het schrijven van dit artikel met het idee dat ik helemaal niet zoveel genaaid had afgelopen jaar. Maar eigenlijk valt het nog best mee als ik alles zo opsom.

Meestal bleef ik in mijn comfortzone, maar soms stapte ik er ook even uit om weer wat nieuws te leren.

In mijn comfortzone: jurkjes!

Jurkjes blijven mijn favoriet om te naaien. Zo houd ik een gevarieerde kledingkast zonder dat het me bakken met geld kost. Deze jurkjes naaide ik in 2021:

3 foto's van Jacqueline in een korte okergele jurk met lange mouwen, de middelste foto zittend in rolstoel, de andere foto's staand.

Okergele Freya Dress

Wat heb ik deze jurk vaak gedragen dit jaar! Precies warm genoeg voor de wat koelere dagen en lekker comfortabel om mee op de bank te hangen.

4 foto's van Jacqueline met een rood gebloemde korte jurk met halflange mouwen. Op de middelste twee foto's zit ze in een rolstoel, op de andere foto's staat ze.

Joni Kielo Wrap Dress

Twee van mijn favoriete naaipatronen gecombineerd en ook nog achterstevoren te dragen.

4 foto's van Jacqueline met een fuchsiaroze korte jurk met halflange mouwen. Op twee van de vier foto's zit ze in een rolstoel.

Crossover Dress

Een voor mij nieuw patroon en dan ook nog eens voor het eerste met de projector gewerkt. Helemaal geslaagd wat mij betreft!

Jacqueline in petrolblauwe jurk met driekwart mouwen

Trui-jurk

Misschien net een beetje te kort om nog een jurk te noemen, maar zittend kan die er prima voor doorgaan.

Jacqueline in een lange zwart/goudgestreepte jurk. Op de buitenste twee foto's zittend in de rolstoel, op de middelste twee foto's staand.

Galajurk

Bijna niet meer voor te stellen, maar ergens in 2021 ging ik naar een gala en maakte ik daar speciaal deze jurk voor.

4 foto's van Jacqueline met een blauw met zwarte stippen jurk, waarvan drie zittend in rolstoel

Sweaterjurk Bonny

Dankzij een hele toffe samenwerking mocht ik dit patroon uitproberen (met de projector). Echt een heerlijk comfortabele jurk met zakken op de perfecte plek.

Om dat naaien van jurkjes nog wat sneller en makkelijker te maken, schafte ik een projector aan om de stap van het printen, plakken en knippen van naaipatronen over te slaan. Hoewel ik mijn favoriete naaipatronen sowieso altijd in mijn maat heb klaarliggen en dat dan sneller is, is het echt een uitkomst voor het uitproberen van nieuwe naaipatronen. In dit filmpje zie je (versneld) hoe dat gaat:

En dan heb ik nog een jurk die ik speciaal voor een danssolo gemaakt had. Zomaar voor de lol, maar het leverde me wel op dat ik met die solo twee keer mocht optreden. Vast door de jurk. 😉

Uit mijn comfortzone: ritsvesten en bh’s

Om toch eens wat anders dan alleen maar jurken te naaien, probeerde ik een paar patronen uit buiten mijn comfortzone. Zo heb ik echt een hekel aan ritsen inzetten. Ik kan het gewoon echt niet netjes. En zelfs na twee keer met hetzelfde patroon een ritsvest te hebben gemaakt, ben ik er nog niet tevreden over.

3 foto's: één van Jacqueline zittend in de rolstoel met een grijze jurk en een zwart ritsvest, de tweede is een close up van de rist, roze kraag en het borduursel met de tekst fuck it, derde is van Jacqueline staand met grijze jurk en zwart vest.

Fuck it ritsvest

Al is de uitvoering nog niet perfect, ik ben wel heel blij met de combinatie van dit naaipatroon in deze stoffen en met een ‘fuck it’ borduursel.

Ik maakte ‘m nog eens, maar dan zonder zakken (ook te zien hierboven bij de trui-jurk). En wel met hetzelfde borduursel natuurlijk.

Drie bh's op een paspop, van verschillende kanten gezien

Bh’s

Met restjes stof probeerde ik wat uit om tot een bh te komen die èn comfortabel is èn ondersteuning biedt. Moet misschien nog wat meer uitproberen…

Een ander naaipatroon wat ik uitprobeerde, kwam niet op mijn blog, maar wel op Instagram. En trouwens ook in het VED-magazine, waar ik een column schreef.

Kleine naaiprojectjes

Toen ik me ziek meldde op mijn werk en thuis kwam te zitten, wilde ik er wel voor waken dat ik niet ineens bij mijn hobby’s fysiek over mijn grenzen zou gaan. Dus ik koos voor wat kleine naaiprojectjes die ik snel af had.

Knalrood halfrond kussen, grijze laptopsleeve met I am Groot en een kleine strijkplank met een blauw/wit/zwarte hoes

3x de hoes

Een kussenhoes, laptophoes en strijkplankhoes. Lekker snel en simpel met een leuk resultaat.

Rolstoelhandschoenen slijten bij mij nogal snel, dus maakte ik daar ook nieuwe van. En aangezien ik toch lekker bezig was met die projector, heb ik het naaipatroon hiervoor geüpdatet. >klik hier voor de rolstoelhandschoenen 2.0<

En ik heb nog wat opbergmanden gemaakt van vilt met een borduursel erop. Die borduurmachine heb ik sowieso wat vaker aan het werk gezet. Ook daarmee ben ik wat aan het oefenen gegaan om weer een beetje vriendjes te worden met de software en de borduurmachine zelf. Op Instagram heb ik er zelfs een apart account voor aangemaakt welke ik vul tot ik 100 patches gemaakt heb. Niet bijzonder originele patches hoor, ik rommel maar wat aan. De naam van dat account is net zo origineel: 100Patches.

Voor 2022 hoop ik weer met niet al teveel inspanning mooie resultaten voor elkaar te krijgen als het gaat om naaien/borduren.
Heb jij nog creatieve plannen voor dit nieuwe jaar?

1 Comment

  • dat is best inderdaad wel heel wat dat je gemaakt hebt. Ik ga nu voor elke maand 1 item. Januari is alvast gelukt 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.