Mijn eerste ritsvest: top of flop?

Foto 1 Jacqueline in rolstoel met zwart vest met roze details, foto 2 een close-up van de rits, kraag, borduursel ('Fuck it') en pins, foto 3 Jacqueline staand met zwart vest met roze details, handen in zakken.

Je zou misschien denken dat ik aardig behendig ben op de naaimachine. Maar eigenlijk valt dat reuze mee. Ik heb een aantal favoriete patronen die ik vaker gemaakt heb en zo in elkaar zet. En vaak loop ik de kantjes er vanaf en ontwijk ik lastige technieken. Zeker ritsen sla ik graag over.

Maar het werd eens tijd om uit mijn comfortzone te gaan, dus ik ging voor een sportief ritsvest. Iets wat ik zelf zo zou kopen en graag draag, maar zelf maken? Nee, dat had ik nog niet eerder gedaan.

Naai- en borduurpatronen op Etsy

Sinds kort heb ik Etsy weer herontdekt. Zo ontzettend veel keuze daar! En met digitale bestanden ideaal, want je hebt het meteen binnen.

Het patroon voor het ritsvest is van Elizabeth Sweetwater. Ik had nog niet eerder met een patroon van haar gewerkt, dus dat was even wennen. Fijn aan het PDF-patroon is dat je bladzijdes per maat kunt selecteren en uitprinten, zodat je niet in de war kunt raken met verschillende lijnen. Ik miste heel even de instructies bij het patroon, maar die staan apart op haar website. De instructies zijn zowel in het Nederlands als in het Engels. Deze zijn met de foto’s erbij goed te volgen, alhoewel ik wel het idee had dat ik iets miste bij het maken van de zakken en hoe deze bij de rits vast komen te zitten.

Het borduurpatroon met de tekst ‘Fuck it’ is van Anna Achenbach. Op mijn laptop worden de pagina’s op Etsy meteen vertaald, waardoor ik even twijfelde of het bestand wat ik nodig heb (PES) ook geleverd zou worden. Maar even terug naar de oorspronkelijke taal, stond deze er wel bij.

Bij beide patronen kon ik meteen na het betalen het patroon downloaden. Echt, als ik toch de creativiteit en vaardigheden had om naai- of borduurpatronen te kunnen maken, had ik ook zo een webshop begonnen. Zo gemakkelijk met die digitale bestanden!

(De pins die je op de middelste foto ziet heb ik niet zelf gemaakt, maar zijn van Ik maak dingen.)

En hier ging het mis

Ik was gaan shoppen voor stof en andere benodigdheden voor ik een patroon had uitgekozen. En met een tijdslot van twintig minuten, ben ik aardig door die winkel gesjeesd met mijn wensenlijstje. Ik wist wel dat ik een ritsvest wilde maken, maar gokte maar een beetje wat ik daarvoor nodig had.

En bij het naaien had ik me dan wel voorgenomen om echt netjes volgens de instructies te werken, maar dat pakte soms toch anders uit.

  1. Rits: Toen ik eenmaal thuis het patroon uitkoos, ontdekte ik dat ik een rits had die vijf centimeter te kort was. En dan had ik kunnen wachten tot een nieuwe winkelafspraak, of een nieuwe rits kunnen bestellen. Maar ik wilde gewoon aan de slag. Dus besloot ik gewoon het vest te maken, maar dan met een split aan de onderkant. Aangezien ik toch meestal (in mijn rolstoel) zit, is dat niet echt te zien.
  2. Borduursel: Ik was dan wel zo slim om eerst op het patroondeel te borduren en daarna pas het ristvest in elkaar te zetten, maar heb daarbij wel een patroondeel weg kunnen gooien. In plaats van kleur één zwart en kleur twee roze te borduren, deed ik kleur één eerst zwart en daarna nog een keer kleur één in roze eroverheen. Die kon dus opnieuw.
  3. Zakken: Bij het kiezen van welke stof ik waar zou gebruiken, ging het ook een beetje mis. Ik wilde de binnenkant van de zakken in dezelfde stof als de rest van het vest, zodat de zakken niet zo op zouden vallen. Maar die stof is dus zo dik (en ik snapte het in elkaar zetten van de zakken niet zo goed), dat de zakken niet zo mooi vallen. Ik had beter een dunne zwarte stof kunnen gebruiken voor de binnenkant van de zakken.
  4. Kraag: De uiteinden van de kraag hadden dichter bij de rits moeten zitten. Ik dacht dat ik het goed deed volgens de beschrijving, maar zo zag het er niet uit. Op zich geen ramp, de kraag is nog steeds behoorlijk symmetrisch.
  5. Piping: Het leek me leuk om de piping in de roze boordstof te doen die ik ook voor de kraag, heupband en manchetten gebruikt heb. Maar mijn niet zo geweldig geknipte stroken en de dikke stof voor het vest maakten het niet zo’n strak geheel als ik zou willen.
  6. Heupband: En als laatste kreeg ik de heupband ook niet netjes doordat er zoveel dikke stof bij elkaar zat.

Toch een leuk ritsvest en een hoop geleerd!

Misschien dat ik de heupband nog wel ga oplappen op de één of andere manier. Aan de andere kant kan ik het ritsvest ook gewoon zo houden als hij nu is. Als ik zit, zie je dat rare splitje en de slordige heupband toch niet zo. De andere foutjes, ach daar kan ik prima mee leven. Het is nog steeds een heel comfortabel vest. En zie je hoe mooi de belegdelen matchen bij de jurk?

Door weer eens iets anders dan mijn favoriete jurkjes te naaien en de instructies eens een keer goed te lezen, heb ik weer wat nieuwe handigheidjes opgestoken.

Een rits inzetten vraagt wat meer precisie dan een simpele jurk op de lockmachine in elkaar flansen. Met stroken vlieseline helpt het om zelfs in een rekbare stof de rits strak erin te zetten.

Piping had ik weleens eerder gebruikt, maar dan gewoon meteen tussen twee lagen stof in. Door het eerst op de ene stof te stikken en daarna de stiknaad als hulplijn te gebruiken, wordt het geheel een stuk netter. Een volgende keer zou ik dan wel dunnere stof gebruiken voor zowel de patroondelen als de piping.

En met weer een ervaring rijker durf ik het wel aan om nog een keer dit ritsvest te maken. Maar dan zonder de zakken waarschijnlijk. Die zijn amper diep genoeg om je vuist in te doen en zittend gaan ze toch snel openstaan. Misschien minder snel als ik een dunnere stof gebruik, maar waarom zou ik het mezelf moeilijk maken als de zakken toch geen functie hebben?

Wat betreft de rits denk ik dat ik toch weer voor een rits van 45 in plaats van 50 centimeter zou gaan. Maar dan wel het patroon fatsoenlijk inkorten hiervoor. Nu vind ik de rits zittend precies goed vallen, een langere rits zou toch meer gaan bollen.

En wat vind jij van mijn eerste poging tot het naaien van een ritsvest? Top of flop?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.