DIY Rolstoelhandschoenen (met gratis download)

verschillende rolstoelhandschoenen

Sinds ik de Smartdrive heb, heb ik eigenlijk altijd wel handschoenen aan als ik met mijn rolstoel aan de rol ben. Continu met je handen moeten remmen om zo te kunnen sturen, is niet prettig met je blote handen.

In de winter gebruik ik hiervoor gewoon mijn leren handschoenen, maar in de zomer wil ik het liefst zo min mogelijk aan mijn handen. Daar heb je speciale rolstoelhandschoenen voor, maar met simpele fietshandschoenen red ik het tot nu toe ook prima. En andersom kun je rolstoelhandschoenen natuurlijk ook voor wat anders gebruiken, bijvoorbeeld als hip modeaccessoire.

In dit artikel laat ik zien hoe ik zelf rolstoelhandschoenen gemaakt heb. Echt niet zo moeilijk als het klinkt!

Download DIY rolstoelhandschoenen

Om zelf rolstoelhandschoenen te maken, heb ik met wat restjes stof wat dingen uit zitten proberen, tot ik tot een bruikbaar patroon kwam. Dat patroon kun je hieronder downloaden door op de roze knop te klikken. De geüpdatete versie vind je iets verder naar beneden, onder het filmpje.

Rolstoelhandschoenen

Let er bij het uitprinten op dat het op 100% uitgeprint wordt. Het patroon is maar voor één maat (mijn maat, ongeveer een M). Maar je zou ‘m iets vergroot of verkleind uit kunnen printen als blijkt dat je een andere maat nodig hebt.

Tutorial rolstoelhandschoenen naaien

In onderstaand filmpje laat ik zien hoe ik met behulp van het patroon zelf rolstoelhandschoenen maak op de naaimachine. Om het even snel te laten zien, heb ik ervoor gekozen om er één van een zeem te maken als voorbeeld. Ik heb ze ook van een restje leer gemaakt, maar je zou het ook van andere soorten stof kunnen maken. Zeker het eerste paar om uit te proberen zou ik van een goedkoop restje stof maken!

Mocht je je afvragen waar ik de klemmetjes vandaan heb, of waar je zo’n handige tang koopt, kijk eens bij Fantasy Fournituren in de (web)winkel.

Update naaipatroon rolstoelhandschoenen 2.0

Eenmaal in gebruik zag ik nog wel wat verbeterpuntjes. De drukknopen schieten snel los als je in één keer hard moet remmen. En omdat ik met een Smartdrive vooral mijn handen gebruik om te remmen en niet om te duwen, heeft de dichte duim voor mij niet zoveel meerwaarde.

Na weer wat uitproberen en een matchend paar handschoenen bij mijn regenjas en regendek, heb ik nu dan een nieuw naaipatroon getekend. Deze is dus zonder duim, met wat meer overlap voor een klittenbandsluiting en een wat groter extra stukje leer op het vlak wat het snelst slijt.

Net als het vorige patroon moet je er even op letten dat je ‘m op 100% uitprint. Dit kun je checken met het vierkantje wat erbij staat, deze moet 5 bij 5 centimeter zijn. En met dat vierkantje kun je dit naaipatroon ook gebruiken door met een beamer op de stof te projecteren.

Rolstoelhandschoenen 2.0

Heb jij ook de rolstoelhandschoenen gemaakt? Gebruik de hashtag #SalamiStinktDIY zodat ik ze kan vinden op social media!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.