Sweaterjurk Bonny

Vier foto's van Jacqueline met een wijde blauw met zwarte stippenjurk, waarvan drie foto's zittend in rolstoel.

Het is nu net of ik alleen nog maar aan het handwerken en naaien ben, maar dat valt reuze mee. Ik doe verder gewoon vrij weinig wat de moeite waard is om op te schrijven, haha! Maar goed, afgelopen week kroop ik weer achter de lock- en naaimachine voor deze sweaterjurk Bonny.

PDF patroon Bonny (ook voor de projector!) van Marijke Sewing Patterns

Als je het patroon Bonny bestelt, krijg je niet alleen het in een bestand voor A4, A0, maar ook voor de projector. Verschil hierbij is wel dat bij het projectorfile de naadtoeslag wèl is meegenomen en bij de printversies niet. Een ander verschil met het printbare patroon is dat bij het projectorfile uitgegaan is van enkele stof en bij de printversies van dubbelgevouwen stof. Ik weet dat dat bij veel mensen die een projector gebruiken bij het naaien de voorkeur heeft, omdat je dan preciezer kunt knippen met een dunnere laag stof.

Ik heb bij de kleinere patroondelen wel op enkele stof geprojecteerd en geknipt, maar het rugdeel was zo groot, dat ik het niet in één keer geprojecteerd op de stof kreeg. Dus heb ik alsnog de stof dubbel gevouwen, zodat ik maar een half rugdeel hoefde te projecteren en knippen.

In de handleiding die je erbij krijgt, staan instructies voor het printen en projecteren van de verschillende maten (36 – 56 èn extra curvy). En handige tips en linkjes naar filmpjes. Die had ik wel wat meer kunnen opvolgen, want ik heb het soms eigenwijs op mijn eigen manier gedaan, wat niet altijd goed uitpakte…

Gebruikte stoffen

De blauw met zwarte stippen stof was ik op de markt tegengekomen. Ik had het patroon al in gedachten en deze stof leek me wel lekker warm hierbij. Het is iets van een tricot, waarbij de stippen er met een dunnere draad in/op gebreid zijn. Die stippen lijken er dus een beetje op te liggen.

Waar ik niet over na had gedacht, is dat de stof zo synthetisch is, dat deze statisch wordt met wat kouder weer. Wel een beetje jammer, want ik had ‘m juist voor dat koude weer gemaakt.

Waar ik wèl over nagedacht had: de laatste keer dat ik zakken maakte in een vest van dikke stof, kwamen de zakken er niet mooi uit. Nu heb ik dus een dunnere stof gebruikt voor de binnenkant van de zakken, een restje zwarte lycra. En doordat het patroon al een extra strookje aan de patroondelen heeft ter hoogte van de zakken, zie je het niet dat de binnenkant van de zakken van andere stof is.

De mouwen bij de onderarmen heb ik ook van een restje gemaakt, van wat boordstof dat ik nog had liggen. Misschien niet helemaal de juiste stofkeuze, want ik vond de mouwen toch wat wijd uitvallen bij de onderarmen. Die heb ik dus achteraf iets meer ingenomen.

Bonny goedgekeurd met en zonder rolstoel?

Eigenlijk had ik vooraf al gezien dat Bonny een superfijne sweater/jurk zou zijn voor een rolstoelgebruiker. Het model heeft vleermuismouwen, waardoor je lekker veel bewegingsruimte hebt bij je schouders. De zakken zitten niet zoals gebruikelijk in de zijnaden, maar in de naden tussen het voorpand en de zijpanden. Die verschillende panden zijn in mijn versie niet zo goed te zien, maar wel bij het patroon zelf. Voordeel daarvan is dat de zakken iets meer naar voren zitten en je er dus ook zittend goed bij kan.

De lengte van de jurk vind ik ook prettig om te dragen, zowel zittend als staand net boven de knie. Overigens is het patroon er ook in een sweater-variant.

Het is vooral een comfortabele jurk die je vrouwelijke vormen eerder verbloemd dan accentueert, zowel zittend als staand. Maar dat is ook weleens fijn. En het zal ook wel verschillen als je voor een andere stof kiest, een dunnere tricot of misschien andere accenten bij de verschillende panden.

Ik denk dat ik deze jurk zeker vaker zal dragen, hij is lekker warm en comfortabel. En ik denk ook dat ik ‘m nog eens zal maken, maar dan van een dunnere stof.

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking met Marijke Sewing Patterns.

4 Comments

  • Hoi Jacqueline,

    Dat is weer een mooi jurkje geworden. Ik lees met veel plezier jouw verhalen en heb bewondering voor hoe jij met jouw situatie omgaat.

    Lieve groet Ans Nobbe-Tolk

  • Zo een makelijke kleding het staat je super goed . Ik ga je vorige jaren eens lezen .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.