Lastige lijven en bh-praat

LBB (Little Black Bra) zelf gemaakte bh in drie varianten

Eerst was ik eigenlijk van plan om alleen maar te schrijven over mijn bh-naaiproject. Maar toen bedacht ik dat ik beter nog wat uit kon leggen over waarom ik nooit een fatsoenlijke bh in de winkel kan vinden. Of kan maken.

En om het hier wel een beetje fatsoenlijk te houden, heb ik alleen foto’s van mijn zelfgemaakte bh’s op mijn paspop. Die heeft niet zulke goed gevulde borsten als ik, dus dat moet je er maar bij verzinnen.

Bh-maat opnemen

De meest standaard methode van je bh-maat opnemen, is staand (of rechtop zittend) over en onder je borst meten. Onder je borst geeft het getal aan en het verschil tussen over en onder je borst de cupmaat. Dat is leuk om mee te beginnen, maar klopt niet altijd, omdat borsten nu eenmaal niet bij iedereen hetzelfde zijn.

Een iets nauwkeurigere methode is om het ook nog eens te meten door voorover te hangen en te liggen, zoals bij deze calculator. Maar dan nog zit er veel verschil in merk, model of materiaal en krijg je door te passen meer een idee of de bh echt goed zit. De methode van Superbra helpt daar ook goed bij.

Soms is hulp bij het passen handig, maar ook dat verschilt weer per winkel en is maar een momentopname. De ene winkel houdt de band onder de borst niet zo strak aan, waardoor alle steun uit de schouderbandjes moet komen. Dat heb je bij het passen niet zo snel door, maar eenmaal aangeschaft merk je na een dag dragen dat de band op de rug naar boven trekt en er teveel gewicht aan de schouderbandjes hangt. Maar een te strakke band merk je ook pas nadat je de bh een dag draagt.

Zo heb ik inmiddels bh’s in verschillende prijscategorieën en merken, in de maten 90E tot 75I. Even een bh’tje online bestellen doe ik dus niet zo snel.

Lastig lijf en bh-problemen

Ach, was ik nog maar jong en slank met kleine borstjes. Toen had ik al die bh-problemen niet en kon ik alles wel dragen. Het is trouwens niet alleen de maat die voor problemen zorgt. Ik heb gewoon een lastig lijf.

Toen ik lang geleden een intake had voor een revalidatietraject, kreeg ik complimenten over mijn houding. De revalidatiearts had nog nooit iemand met EDS zo netjes rechtop zien zitten. Maar dat gaat niet vanzelf, het is iets waar ik me dankzij jaren fysio, dansles en yoga continu van bewust ben. En dat continu bewust zijn en aanspannen zorgt dan weer voor een lading spierknopen. Bij diezelfde intake lukte het de fysiotherapeut niet om binnen de tijd mijn hele lijf langs te lopen. Mijn rug is van kop tot kont een triggerpoint-hel. Daar is niet tegenop te masseren of dry-needlen.

Met die niet meer zulke kleine borstjes heb ik dus echt wel een bh nodig die steun geeft. Maar met of zonder bh: ik krijg gewoon heel snel last van mijn spieren tussen mijn schouderbladen.

En dan ben ik als rolstoelgebruiker ook nog eens een lastige klant. Als ik zit, is mijn vet anders verdeeld dan wanneer ik sta. Bij een bh die ik staand gepast heb, zit de band te strak als ik veel zit. En dat doe ik nu eenmaal veel meer dan staan. Daarbij drukt de beugel in mijn borstbeen en de band in mijn ribben, wat op een gegeven moment echt pijn gaat doen. Beugels zitten sneller in de weg met rollen, die prikken in mijn armen en oksels. Schouderbandjes zakken af doordat ik zoveel beweeg met mijn armen. Heel onhandig om steeds te moeten ophijsen als je ook aan het rollen bent.

Verder breng ik mijn dag veel liggend door en daarbij wil ik ook niet elke keer mijn bh aan en uit moeten doen. Een bh moet voor mij dus niet alleen mooi staan, maar ook comfortabel zitten en liggen.

Eerdere pogingen om bh-problemen op te lossen

Echt, wat heb ik een hoop geld uitgegeven aan bh’s.

Eerst vond ik de bh’s van Marlies Dekkers wel fijn, zeker met een racerback, want dan had ik geen last van afzakkende schouderbandjes. Maar inmiddels is daar in mijn maat niet zoveel keus meer.

Ik ben een paar keer bij Superbra geweest, omdat die winkel zo de hemel in geprezen werd. En op zich zijn dat nu nog steeds wel de bh’s die het mooist staan, maar echt lekker zitten ze niet. Zelfs na een paar jaar dragen, zit de band nog te strak. Bij sommige bh’s zo strak dat het elastiek omkrult en in mijn huid snijdt.

Met sportbh’s kan ik ook niet slagen. Of ze geven te weinig steun, of het zit zo strak ingesnoerd dat ik juist meer pijn tussen mijn schouderbladen krijg.

Ik heb een paar keer zelf een bh gemaakt. De allereerste is zo lang geleden, toen gebruikte ik nog geen rolstoel en was ik ook wel wat slanker. Dat was een patroon voor een beugelbh van Merckwaerdigh, op zich een prima patroon. Later een sportbh, ook best aardig gelukt, maar gaf nog niet de steun die ik wil hebben. Ik heb ‘m weleens gedragen als bikinitop.

En al had ik al ervaren dat ik met beugelloze (sport)bh’s niet zoveel steun kreeg als ik zou willen, ben ik toch nog een keer in de winkel daarnaar op zoek gegaan. Op zich zaten die prima tijdens het passen, maar als je zo’n beugelloze bh een hele dag aan hebt, zoeken die borsten elkaar toch weer iets teveel op waardoor je een monoboob krijgt.

Little Black Bra van George and Ginger Patterns

Nu dan mijn meest recente poging om zelf een bh te maken die èn fijn zit/ligt èn voldoende steun geeft. Hierbij heb ik het patroon Little Black Bra (LBB) van George and Ginger Patterns gebruikt. In het YouTube-filmpje wat daarbij zit, wordt een kortingscode genoemd waarmee je het patroon gratis kunt downloaden.

Via de Facebookgroep van George and Ginger had ik al wat informatie en tips verzameld voor ik aan de slag ging. En tussendoor heb ik daar ook nog feedback kunnen vragen, heel handig! Zo was ik er al op voorbereid dat de maattabel best afwijkt van de normale bh-maten en dat het heel erg uitmaakt van welk materiaal je het maakt. Met wat restjes lycra en powermesh ging ik aan de slag.

Het model is vrij simpel, gewoon alleen van stof gemaakt met als optie om elastiek in de bh-bandjes te doen. Dat was dan ook de eerste versie die ik maakte, met powermesh als voering en elastiek in de schouderbandjes. Ik zette de schouderbandjes op de rug wel iets dichter bij elkaar, om afzakken te voorkomen. De zwarte bh met witte print links op de foto is het resultaat hiervan. De cupmaat was nog iets te klein, mijn borsten zaten teveel op elkaar en ik vond de rug wel erg bedekt, dus ik probeerde wat anders.

Om niet al mijn goede materialen (elastiek en powermesh) te verspillen, maakte ik het tweede proefmodel alleen van restjes lycra. Een iets grotere cupmaat, het ruggedeelte iets aangepast en een overslag om de borsten wat meer te scheiden. Dat laatste was een tip uit de Facebookgroep, waarbij je bij het borstpatroondeel nog een driehoekje eraan toevoegt om die patroondelen te kunnen laten overlappen. Peanut and Moose heeft deze crossover hack op haar blog uitgewerkt. Qua model en pasvorm vond ik ‘m wel leuk geworden, maar qua steun kon ik er echt helemaal niks mee.

Dus op naar proefmodel 3, de middelste op de foto. Hierbij heb ik het gewone ruggedeelte gehouden (blijkt dat daar ook best wat steun vandaan komt), elastiek in de schouderbandjes en onderste band en powermesh als voering. Bandjes waren wel iets te lang uitgevallen, vandaar dat ze nu met een stukje elastiek bij elkaar gehouden worden op de rug. Maar op zich best geslaagd.

Je moet hierbij niet verwachten dat deze bh net zo mooi lift als een beugelbh, maar op zich werkt het overslaggedeelte wel om een monoboob te voorkomen.

Nu nooit meer een bh kopen?

Zolang het niet meer kost dan restjes stof, is het best leuk om zo bezig te zijn en het naaipatroon steeds verder aan te passen naar mijn zin. Ik wil ‘m nu wel een keer maken met verstelbare bandjes en een sluiting, dat mis ik bij de LBB nog wel.

En inmiddels heb ik ook een ander naaipatroon ontdekt met een overslag èn voorsluiting, de Riley Crossover Bra van Rad Patterns. Maar ook daarbij verwacht ik niet veel meer steun dan de LBB die ik gemaakt heb. Of misschien heb ik te hoge eisen, want in verschillende Facebookgroepen zijn anderen met minstens net zoveel borst als ik er wel tevreden mee.

Ik heb niet de ambitie om weer een beugelbh te gaan naaien. Daar ga ik toch liever voor naar de winkel. En mocht ik dan toch nog die ideale sportbh of beugelloze bh tegenkomen, dan smijt ik wel weer wat geld over de balk. (Om er vervolgens na een dag dragen weer achter te komen dat het ‘m toch niet is).

8 Comments

 • Jacqueline,
  Wat vervelend voor je dat het niet lukt om een goede pasvorm qua bh te vinden voor je.
  Mijn naam is Petra den Otter van Bergen en ben ruim 30 jaar lingeriestyliste.
  Ik heb ontzettend veel ervaring in het oplossen van problemen die dames vaak ondervinden met het vinden van de juiste bh.
  Ik zou je graag in onze winkel willen adviseren omtrent dè juiste pasvorm voor jou. Google ons dan zie je dat wij tevens de grootste Lingeriespeciaalzaak van nl ,dus enorm veel aanbod bieden.

  Groetjes Petra

  • Ik heb je website bekeken en zie bijna alleen maar slanke modellen. Dat geeft voor mij geen vertrouwen om dat eind te rijden voor bh’s die ik ook hier in de regio kan kopen.

 • Leuk om je ervaringen te lezen. Ik ben er sinds ik zelf bh´s naai achter gekomen dat ik vaak de foute maat kocht. Dus kocht ik net (bij Marlies Dekkers en sapph) nog wat beugelbh´s, want gekochte steunen toch echt wel beter. Qua bralette zonder monoboob maak ik graag de Hannah van studio costura, sexy en comfortabel naar mijn gevoel

 • Wat ben ik blij dit te lezen, ik heb een lade vol bh’s, als,ik thuis kom is het eerste wat ik doe mijn bh uitdoen, de bh die lekker zit als ik in mijn rolstoel zit, zit van geen meter,haha als ik op bed lig. Je kan toch niet de hele dag van bh wisselen. Het blijft zoeken naar iets van een soort bh,want helemaal zonder vind ik ook niet prettig.

 • Knap dat je ze zelf maakt. Bh’s is iets waar ik me nog niet aan gewaagd heb.
  Bij mij mogen er absoluut geen beugels inzitten ivm Tietze. De rug moet open kunnen, want anders kan de kinesist die spierknopen niet loswerken en de bandjes moeten dus ook gewoon over de schouders gaan.
  Met mijn cupmaat kom je dan vaak terecht bij van die tienerbehaatjes met hartjes en bolletjes op. Als bijna 30’er niet echt mijn ding 🙂

  • Als de rest van de bh prima is, zou ik die bolletjes en hartjes voor lief nemen, ook als veertiger, haha!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.