Nieuwe rolstoel, dan ook nieuwe hoezen!

Een zwarte rolstoel van voor en achter gezien. Deze heeft gebloemde hoezen om de rugleuning, zijschotten en drinkfles.

Vorige keer vertelde ik over mijn nieuwste rolstoel. Dat duurde even, maar inmiddels zit deze helemaal prima. En al die tijd heb ik op mijn handen moeten zitten om niet meteen al aan de slag te gaan om een eigen sausje over mijn rolstoel te gooien. Nu ik zeker wist dat er niks meer zou veranderen, ben ik los gegaan op een stel hoezen!

In dit filmpje is te zien hoe ik de hoezen gemaakt heb. De plaatjes maken het waarschijnlijk wel wat duidelijker dan alleen de tekst hier. Aan de andere kant heb ik in het filmpje niet zoveel verteld als hieronder.

Stof voor de hoezen: velvet met digitale bloemenprint

Een tijdje geleden was ik in Nijmegen en ben ik daar op zoek geweest naar een mooie stof. De markt had niet echt iets naar mijn zin, maar gelukkig was er ook nog een stoffenwinkel in de buurt. Ik had al in mijn hoofd dat ik een velvet stof wilde met een print. Online had ik ook al een mooie gevonden, eentje met een digitale bloemenprint.

De winkel (Topstoffen) zelf is echt superkrap. Ik kon naar binnen en naar de kassa met mijn rolstoel en dat was het dan ook. Dus ik heb me maar laten bedienen en aangewezen welke stoffen ik van dichtbij wilde zien en voelen. Uiteindelijk werd het ook de stof die ik online al had gezien. Het is een dunne, maar stevige velvetstof. Deze is echt bedoeld als meubelstof, dus kan wel wat hebben en ziet er toch mooi uit.

Een nadeel van die stevige stof, is dat het echt een flinke klus is om ‘m strak om de rugleuning met ronde vormen te krijgen. Mocht ik ooit weer zo’n hoes willen maken, dan ga ik wel voor een stof met meer stretch!

Hoes voor de rugleuning

De rugleuning kan van de rolstoel af, wat wel handig is voor het maken van de hoes. Ik heb eerst een proefmodel gemaakt door een restje stof om de rugleuning te spelden en hier het patroon van te maken. Voor dat patroon had ik een achterkant nodig die uit vier delen bestond. Net als de originele hoes, die overigens gewoon onder de gebloemde hoes zit. Zeker met een stof zonder rek die er toch strak omheen moet, moet de hoes verder open kunnen om ‘m eromheen te krijgen. Dat kan met ritsen, knopen of klittenband, ik heb voor klittenband gekozen.

En omdat ik ook nog een paar ritsvakjes wilde, heb ik die vier delen dus van dubbele stof geknipt. Toen eenmaal die vier delen in elkaar zaten en met klittenband aan elkaar vast, heb ik de voorkant eraan gespeld, terwijl de voor- en achterkant om de rugleuning zaten. Zo ontdekte ik dat mijn patroon niet helemaal geweldig paste. Maar gelukkig was het vooral te groot en kon ik dit strakker spelden.

Dat zo strak mogelijk om de rugleuning spelden was best zwaar voor mijn handen. Ik kon het ook niet zonder vingerhoedje, die ik anders nooit gebruik. En er bleven wat plooien over, waar ik nog wat mee moest. Na het spelden haalde ik de hoes voorzichtig van de rugleuning af om helemaal rondom te naaien. Daarna deed ik ‘m weer binnenstebuiten op de rugleuning, om wat plooien af te spelden om ‘m weer strakker te krijgen.

Omdat ik ‘m eerst met de goede kant naar buiten op de rugleuning heb gespeld en ook zo genaaid, heb ik de rand rondom achteraf met zwart biaisband afgewerkt. Dat zou niet hoeven als ik ‘m meteen binnenstebuiten erop had gespeld, maar ik wilde goed kunnen zien hoe het zou worden. Een volgende keer met een makkelijkere stof zou ik dat wel doen.

De hoes is niet perfect. Ik vind het gat op de achterkant te groot en er zit een ritsje scheef. Maar toch vind ik ‘m mooi genoeg!

Hoezen voor de zijschotten

De zijschotten die ik op mijn rolstoel heb, zijn niet de standaard jasbeschermers. Of, die heb ik eigenlijk ook wel. Maar ik heb dus nog extra zijschotten daarachter om wat meer steun te krijgen. Ze zitten met een bout en moer aan de stang van de rugleuning vast en klemmen tussen jasbeschermer en zitkussen.

Hier een hoes voor maken, is een stuk eenvoudiger dan voor de rugleuning. Ik heb gewoon de zijschotten losgemaakt en op de stof gelegd en overgetrokken op dubbele stof. Dan nog een stukje extra erbij getekend om flappen te creëren die om de stang kunnen. Daarbij moest ik even kijken waar de dwarse stang van de rolstoel zat, zodat ik er een flapje boven en onder kon maken.

Bij het aan elkaar naaien van de dubbele delen heb ik de achterkant open gelaten. Die open achterkant begint al iets eerder met een split aan de boven- en onderkant waar de stang naast het zijschot zit. De flapjes heb ik afgewerkt en er een stukje klittenband op genaaid om de flapjes om de stang vast te maken. Hiermee blijft de hoes op z’n plek zitten en ziet het er net wat netter uit.

Als je goed kijkt naar het gat tussen de flapjes aan de achterkant, zie je nog wel een blauw stukje van de yogamat. Die heb ik verknipt om wat meer vulling te geven, zodat ik net wat strakker in mijn rolstoel zit. Deze zit met zelfklevend klittenband op de zijschotten geplakt, zo kan het er ook nog af, mocht dat nodig zijn. Uiteraard wel met de zachte kant van het klittenband op de zijschotten, zodat ik de zijschotten ook nog steeds zonder hoes of verknipte yogamat kan gebruiken.

Matchende fleshouder

Ik was nog niet door alle stof heen. Dus leek het me leuk om ook nog een nieuwe fleshouder te maken. Ook hier gebruikte ik een stukje yogamat als versteviging en klittenband om ‘m te bevestigen. Op de stof had ik twee strookjes klittenband (de zachte kant) genaaid en vervolgens een koker van de stof om de fles en het stukje yogamat gespeld. Ik ben niet zo heel erg van het uitmeten, maar meer van het om het object heen spelden om de maat goed te krijgen.

Met een rondje aan de onderkant heb je zo een koker in elkaar zitten. Het afwerken aan de bovenkant heb ik heel simpel gehouden. Gewoon de stof om de yogamat gevouwen en hieraan vast genaaid.

Om ‘m vervolgens aan mijn rolstoel vast te maken, heb ik twee stroken dubbelzijdig klittenband gebruikt. Dat is dat klittenband wat ook gebruikt wordt om bijvoorbeeld kabels bij elkaar te binden. En met een elektricien hier in huis, is er altijd wel een stukje te vinden. De bovenste strook dubbelzijdig klittenband gaat helemaal rondom de koker en stang van de voetsteun en overlapt nog een stukje. De onderste zit om de stang en gaat maar driekwart rond om de koker. Daar heb ik verder niet echt over nagedacht, dat was wat ik toevallig had liggen.

Al met al ben ik best tevreden over deze set hoezen. En zoals ook in het filmpje te zien is, past mijn rolstoel nu mooi bij het behang in de hal. Ik heb nog een klein restje over en ben er nog niet over uit of ik daar nog wat voor mijn rolstoel van ga maken. Wat denk jij? Genoeg bloemen zo, of kan er nog een tasje of iets anders bij?

3 Comments

  • Ik vind het er echt zó waanzinnig mooi uitzien! Ik snap wel dat je zelf altijd kritiekpuntjes ziet en het dus niet perfect vindt, maar dat merkt een buitenstaander echt niet op. Je mag trots zijn op het resultaat!
    Misschien heb je nog genoeg stof voor een telefoonhouder?

    • Dankjewel! Een telefoonhouder is ook een leuk idee. Nu stop ik die meestal in een tasje of even snel onder mijn zitkussen. Ik ga er eens over nadenken hoe ik dat handig kan doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.