Bullet journal met handige habit trackers

Opengeslagen bullet journal met habit trackers: links een wolkje wat een regenboog uitkotst en rechts een 3D maandtracker van januari

Tekentalent heb ik niet, een mooi handschrift ook al niet en ik maak nogal eens wat foutjes als ik iets strak wil tekenen. Wat dat betreft is een correctbook meer wat voor mij, dan kan ik snel weer alles uitwissen. Maar ik wilde zo’n bullet journal ook wel een keer de kans geven. Vorig jaar ofzo…

Tja, ik ben er dus in begonnen, maar na ruim een jaar is nog steeds niet eens een kwart van het bullet journal gevuld. Bij anderen vind ik het er wel altijd leuk uitzien, dus ik ging weer op zoek naar inspiratie hoe ik het zo kan gebruiken dat ik het leuk blijf vinden.

Wat er niet in mijn bullet journal komt

Met zo’n bullet journal kun je alle kanten op en ‘m vullen zoals je zelf wilt. Maar aan sommige dingen heb ik gewoon niet zoveel behoefte. Zoals deze:

 • Weekagenda: Ik heb al een hele fijne van Moleskine, dus waarom zou ik al die moeite doen om 52 keer bijna hetzelfde te tekenen?
 • Menstruatietracker: Daar valt niet zoveel bij te tracken, dus overbodig. Maar vind ze er trouwens vaak wel grappig uitzien.
 • Moodtracker: Hierbij kan ik me voorstellen dat dit voor veel mensen wel nut heeft, zeker als stemmingswisselingen ergens door veroorzaakt worden. Maar volgens mij zit daar bij mij niet zoveel variatie in. Meestal voel ik me gewoon prima.
 • Wachtwoordenoverzicht: Daar wil ik toch wel een iets veiligere plek voor hebben, niet in een boekje wat weleens rondslingert.
 • Gewichtsverlies: Nog zoiets waarbij weinig bij te houden valt.

Wat er wel in mijn bullet journal komt

Het is nog steeds een beetje uitproberen wat ik wel of niet de moeite waard vind. Mijn bullet journal heb ik vooral gericht op hobby en gezondheid. Er komen dus geen werkgerelateerde zaken in, daar heb ik mijn agenda en correctbook voor.

Die hobby’s heb ik dan weer onderverdeeld in naaien, blog en activiteiten als dansen, fietsen, lezen en uitstapjes. En ik vind het wel leuk om bij te houden wat ik zoal gedaan heb op die gebieden. Vooral met habit trackers dus, overzichten waarin een bepaalde periode iets bijgehouden wordt, of waarin naar een doel gewerkt wordt.

Nu heb ik bijvoorbeeld dit soort dingen erin staan:

Naaien

 • Matentabel: Zowel met mijn maten als die van verschillende patroonmerken, zodat ik makkelijk terug kan vinden welke maat ik van welk merk nodig heb.
 • Ideeën: Met een tekening erbij en wat krabbels over welke stof, patroon, aanpassingen, enzovoort.
 • Wensenlijstje: Hier staan dan weer vooral benodigdheden die ik wel zou willen hebben, zoals een bepaald boek of een naaimachine.

Blog

 • Artikelen per categorie: Om een beetje bij te houden waar ik het meest over schrijf. Vorig jaar had ik daar een tabel voor gemaakt, voor dit jaar weet ik nog niet hoe ik het erin ga gieten.
 • Jaarcijfers: Deze deel ik ook hier op mijn blog, maar eerst zet ik ze dus op een rijtje in mijn bullet journal.
 • Ideeën: Soms gewoon een braindump, soms een onderwerp al wat meer uitgewerkt.
 • Wensenlijstje: Voor dit jaar heb ik eigenlijk nog niets te wensen, maar vorig jaar stond hier bijvoorbeeld een daglichtlamp op en een achtergrond om betere outfitfoto’s voor mijn blog te kunnen maken.

Activiteiten

 • Uitstapjestracker: Om bij te houden hoe vaak ik gebruik maak van bijvoorbeeld mijn Rotterdampas en Blijdorpabonnement. En of ik alleen op stap ga of met anderen. Die is vorig jaar behoorlijk leeg gebleven.
 • Danstracker: Behalve mijn (nu online) danslessen probeer ik tussendoor ook nog thuis wat te dansen om in beweging te blijven en te oefenen. Door het met een tracker bij te houden, hoop ik mezelf te stimuleren om het wat vaker te doen.
 • Fietstracker: Dit houd ik met mijn smartwatch bij en giet ik vervolgens in een leuk plaatje waarop te zien is hoeveel kilometers ik gefietst heb. Mag ik wel wat meer doen trouwens.
 • Gelezen boeken: Een wat meer relaxte activiteit die ik ook wat vaker mag doen. Maar ik heb dit jaar al een dikke pil uit van de Zeven Zussen serie, dus dat is alvast een goed begin.

EDS

 • Salamitechniek: Af en toe check ik weer even of ik wel genoeg rust neem tussen mijn inspannende activiteiten. En ook wat het me dan oplevert.
 • Slaaptracker: Mijn slaap wordt al bijgehouden via mijn smartwatch, maar zo nu en dan vul ik ook een slaaptracker in om bijvoorbeeld een langere periode in één overzicht te krijgen.
 • Pijntracker: Als ik dit continu zou bijhouden, zou ik er niet vrolijk van worden. Maar soms houd ik het weer even bij, bijvoorbeeld als ik iets in mijn routines heb veranderd en wil weten of dit effect heeft op mijn pijn.
 • Buikklachtentracker: Dit heb ik ook bijgehouden toen ik met low fodmap bezig was. Handig om te ontdekken wat die buikklachten dan veroorzaken, alhoewel dit ook nog weleens onvoorspelbaar is.
 • Selfcare-tracker: Zoiets als rechts op de foto, om een beetje bij te houden of ik wel goed voor mezelf zorg.
 • Wensen-/to do lijstje: Soms kom ik iets tegen in een lotgenotengroep of in een boek, wat ik wel de moeite waard vind om wat mee te doen. Een daith piercing staat er nu bijvoorbeeld al een poosje op. Als deze op een goede manier gezet wordt, zou het ook tegen dysautonomieklachten kunnen helpen. En anders is het gewoon een mooie piercing, vind ik ook prima.

Nog meer leuke ideeën voor habit trackers

En nu is het verschil tussen een notitieboekje en een bullet journal dat er wat meer aandacht naar de vormgeving gaat. Dat is niet mijn sterkste kant, dus struinde ik internet af op zoek naar ideeën.

Zo heb ik de 3D tracker van januari die je op de foto ziet overgenomen van een voorbeeld van deze website: The creatives hour – 25 Habit tracker bullit journal ideas for you.

Een slaaptracker in de vorm van een wekker is wel heel toepasselijk en veel leuker dan een standaard tabelletje. Hier zie je daar een voorbeeld van: Joys & Journeys Sleep tracker.

Je kan trackers maken per maand (zoals die van januari op de foto rechts), maar ook gewoon over het hele jaar laten vullen (zoals het wolkje op de foto links). Bijvoorbeeld om naar een doel toe te werken, een bepaald bedrag sparen, een x aantal kilometers gefietst hebben. Hier zijn leuke voorbeelden te zien, weliswaar gericht op Instagramvolgers, maar natuurlijk voor van alles te gebruiken: 22 Creative Instagram Bullet Journal Layouts.

Ik ben zelf niet zo goed om echt elke maand alles strikt bij te houden. Maar soms houd ik gewoon een weekje iets bij en pak ik daarna iets anders om bij te houden. Normaal zou ik dat in een simpel tabelletje zetten, maar met al die voorbeelden die er zijn, lukt het mij ook wel om er wat leuks van te maken. Zoals deze: 50 Bullet Journal Habit Tracker Ideas.

Heb jij ook een bullet journal? Wat houd jij hierin bij?

1 Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.