EDS

Ja maar… Wat moet ik dàn?

Het zat er al een beetje aan te komen, maar als zo’n tegenvaller dan door een ander uitgesproken wordt, komt het toch weer net iets harder binnen. Ik kreeg er twee achter elkaar in mijn schoot geworpen. Mijn hoofd draait overuren op ja-maren, maar een antwoord heb ik nog niet gevonden. Als dit niet kan of mag, wat moet ik dan?

Geen ifuse

In eerdere consulten bij mijn revalidatiearts kwam het regelmatig ter sprake: een ifuse operatie die de instabiliteit (en dus ook de pijn) van mijn SI-gewrichten weg zou nemen. Over mijn twijfels had ik al eerder geschreven hier. Maar ik wilde toch de corticosteroïde injecties uitproberen om te zien wat voor effect het zou hebben als de irritaties in mijn SI-gewrichten er niet zouden zijn.

Dus in juni kreeg ik die spuiten in mijn SI en toen was het afwachten wat ze gingen doen. De eerste dag was het vooral pijnlijk, elk hobbeltje in de weg voelde alsof die spuiten er weer ingezet werden. De week erna voelde het beurs aan en heb ik het rustig aan gedaan. In de tweede week deed ik mijn normale dingetjes, maar voelde het nog steeds erg beurs. Wanneer ik op de grond zat of in de sportschool oefeningen deed, voelde ik als het ware de pijn naar mijn SI stromen. En verder… Helemaal niets, de pijn zat weer op het normale niveau. Totaal geen positief effect waarbij ik minder pijn zou hebben.

Volgens mijn revalidatiearts was het te verklaren doordat er meerdere plekken in dat gebied zitten te klieren. Doordat die gebieden elkaar overlappen, is het niet zo makkelijk te herleiden waar nu de meeste pijn vandaan komt.

De meeste pijn komt bij mij waarschijnlijk vanuit de trochanter (aanhechting bij het heupbot of zoiets? Ik noem het altijd gewoon mijn heup). Niet dat mijn SI of onderrug niet pijnlijk is, maar het vastzetten van mijn SI zou dus niet het grootste deel van mijn pijn en beperkingen wegnemen.

Doordat er geen effect was van de injecties, was ik er al een beetje op voorbereid. Maar toch wel een kleine tegenvaller, want ik had graag gewild dat er een oplossing zou zijn.

Ja maar wat dan wel?

Mijn lijf met gammele gewrichten is maar beperkt belastbaar en daar moet ik het maar mee doen. En hoe vaker ik over mijn grenzen ga, des te meer blessures loop ik op, die ook al niet snel herstellen door EDS.

Ik moet meer in contact komen met mijn lijf, aanvoelen wanneer ik die grens nader. En dan naar mijn lijf luisteren en niet over die grens gaan.

En dat weet ik allemaal ook wel, maar dan komen die ja-maren in mijn hoofd.

 • Ja maar dan kan ik niet eens meer vijf minuten lopen.
 • Ja maar dan kan ik dus geen boodschappen meer doen.
 • Ja maar hoe moet ik dat dan op mijn werk doen?
 • Ja maar ik kan toch niet alles aan mijn man en kinderen overlaten?
 • Ja maar wat moet ik dan doen in plaats van lopen, zitten of staan?
 • Ja maar ik kan toch niet altijd maar op de bank liggen?
 • Ja maar dan gaat mijn conditie alleen maar nog meer achteruit.
 • Ja maar dan word ik straks moddervet van al het nietsdoen.
 • Ja maar soms kan het gewoon niet anders.

Toch ga ik er nu mee aan de slag. Ik zal wel moeten. Maar verdomd lastig is het wel.

Geen vergoeding door zorgverzekeraar

Die fijne revalidatiearts waar ik het gevoel bij heb dat we op de goede weg zijn, ook al is het nog zo’n gepuzzel, die wordt dus niet vergoed door mijn zorgverzekeraar. En dat is toch best een behoorlijke tegenvaller.

Al sinds november vorig jaar ben ik bezig om helder te krijgen wat ik precies moet doen om het vergoed te krijgen en nu ik dan eindelijk iets zwart op wit heb gekregen, is het nog geen goed nieuws.

Dat het een lastige situatie is voor mijn zorgverzekeraar, wist ik wel. Mijn revalidatiearts is niet aangesloten bij een revalidatiecentrum of ziekenhuis en biedt dus als solist consulten aan. Dat mag volgens de wet gewoon en het duurde bij mijn zorgverzekeraar even voordat dat kwartje gevallen was. Maar vervolgens kwam er weer een andere reden om niet alle consulten te willen vergoeden. Want bij een heroverweging door een medisch adviseur kwam eruit dat ‘vier uren voldoende zijn voor de elementen uit het behandelplan die onder de algemene medisch-specialistische revalidatie vallen’.

Echt, je wil niet in mijn hoofd zitten deze afgelopen dagen. Na al die ja-maren kwamen er nu vooral hele lelijke woorden naar boven.

Vier uren. VIER. Hoe dan? Zo briljant is mijn revalidatiearts ook weer niet, dat hij in no-time doorheeft wat er in mijn lijf speelt en wat daaraan te doen is.

En wat dan?

Ik laat het er niet zomaar bij liggen, vind echt dat de beslissing van mijn zorgverzekeraar niet terecht is. Dus ga ik verdere stappen ondernemen, door mijn klacht neer te leggen bij de SKGZ en NZa.

Als dat niets oplevert, heb ik nog wel de optie om volgend jaar over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar het einde van het jaar schiet al op, dus ik weet niet of de uitkomsten op tijd zullen zijn.

Voor nu betekent het dat ik de consulten gewoon doorzet en ze dus zelf betaal. Dik tweehonderd euro per consult, een aardige tegenvaller in mijn portemonnee ook. Gelukkig hoef ik niet elke maand langs te komen.

Flink chagrijnig door die tegenvallers

Nou, echt leuk word ik er niet van. Mocht je me de komende weken tegenkomen en afgesnauwd worden, dan ligt dat waarschijnlijk meer aan mijn overvolle hoofd dan aan jou. Ik word hier toch wel zo chagrijnig van.

Meer dan voorheen heb ik het gevoel alsof ik het zelf maar op moet knappen. Ik heb er nooit om gevraagd om EDS te hebben. En ik doe al zoveel mijn best om er het beste van te maken. Maar het is niet genoeg, ik moet nog meer stappen terug doen. Nog meer op zoek gaan naar hoe ik mijn belasting en belastbaarheid in balans krijg. En als het aan mijn zorgverzekeraar ligt, mag ik dat allemaal zonder begeleiding gaan doen. Zoek het maar uit.

4 Comments

 • Sommige dingen, daar snap ik geen zak van. Slecht van de zorg verzekeraar. Goed dat je stappen onderneemt en ik kan me goed voorstellen dat het een enorme domper is. Sterkte!

 • Hoi!
  Echt vechten hoor want je zorgverzekering heeft gewoon geen gelijk. En anders gewoon overstappen. Ik heb hele goede ervaringen met zilveren kruis. Waarschijnlijk wel iets duurder dan waar je nu zit maar ik heb nog nooit gedoe gehad met vergoedingen.
  Ik kan me je teleurstelling wel voorstellen mbt de ifuse maar aan de andere kant is het ook wel fijn dat duidelijk is geworden dat de kans groot was dat zo’n toch ingrijpende operatie zeer waarschijnlijk niet genoeg zou hebben geholpen. Bij mij hebben de injecties wel duidelijke verbetering opgeleverd, zij het maar kortdurend, dus na lang wikken en wegen ga ik binnenkort voor in ieder geval een gesprek naar de chirurg om de optie van de ifuse te bespreken. Jij veel succes in je verdere zoektocht gewenst en ik dacht nog zou een multidisciplinait revalidatie traject nog wat zijn? Dat wordt sowieso vergoed en dan denken er diverse mensen met je mee… Hoe dan ook veel succes gewenst!

  • Ik ga inderdaad overstappen van zorgverzekeraar. En dankzij een collectieve verzekering en wat kritischer kijken naar wat ik echt nodig heb, ben ik nu zelfs goedkoper uit. En ik ga zeker ook nog niet opgeven wat betreft de kosten die ik nu zelf heb mogen betalen. Inmiddels weer een stuk of 3x van het kastje naar de muur gestuurd, maar ik heb weer iets wat me hoop geeft dat er meer vergoed moet worden.

  • O ja en dat multidisciplinaire traject heb ik al 2x gehad. Daarbij heb ik uiteindelijk meer in moeten leveren dan het me heeft opgeleverd, dus daar ga ik niet meer aan beginnen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.