7 x totaal (on)belangrijk in een vriendschap

vriendschap

Ach ja, je hebt weleens van die momenten dat je teveel nadenkt over iets wat zo vanzelfsprekend lijkt. En dan tijdens zo’n slapeloze nacht lig ik daar dan weer over te malen.

Vriendschap een illusie? Nee, zo denk ik er echt niet over. Ik heb een aantal goede vriendinnen die echt al vanaf mijn jonge jaren meegaan. Maar wat maakt een vriendschap dan sterk? Wat telt er wel of niet mee?

7 x totaal onbelangrijk in een vriendschap

 1. Uiterlijk: Echt, het kan me niets schelen of je er nu elke dag compleet gestyled bijloopt of juist in je ouwe kloffie over straat gaat. En het hoeft ook echt niet mijn smaak te zijn, het is maar de buitenkant!
 2. Afkomst: Ik wil niet zeggen dat mijn vriendengroep enorm divers is, het is ook maar net wie je tegenkomt in je leven. Maar ik kies ze niet bewust uit op waar hun roots liggen.
 3. Geloof: Islam, Christendom, Boeddhisme, whatever. Voor mij is het allemaal één pot nat. En zolang de ander mij niet probeert te bekeren, maar ook weer niet vies is van een discussie over het één of ander, kunnen wij best vriendjes zijn.
 4. Politieke voorkeur: Anders dan wanneer het gaat om het geloof, ben ik geen fan van politieke discussies. Hier heb ik namelijk wèl een mening over en soms wil ik het gewoon liever niet horen als die mening van een vriend of vriendin totaal afwijkt van die van mij, haha. Maar dat betekent niet dat we geen vrienden kunnen zijn, omdat we hier anders over denken. Zelfs mijn man en ik zijn elkaars tegenpolen als het om politiek gaat.
 5. Beperkingen: Via social media en bijeenkomsten met lotgenoten wordt het aandeel vrienden met een beperking wel steeds wat groter. Het is ook fijn om ervaringen te delen met anderen die precies snappen wat je bedoelt. Maar ik moet er ook weer niet aan denken om alleen maar vrienden te hebben die hetzelfde mankeren als ik. Wie moet er anders een wijntje bij de bar halen als ik met mijn rolstoel niet door de mensenmassa kom? 😉
 6. Opleidingsniveau: Eigenlijk had ik hier nooit eerder bij stilgestaan dat dit een ding kon zijn. Tot ik ooit een collega had die zei dat ze alleen hoger opgeleiden in haar vriendenkring had, met een toon alsof mbo’ers minderwaardig zijn. Ik heb het geluk hierin een diverse vriendenkring te hebben die elkaar in kennis en ervaring mooi aanvullen.
 7. Interesses: Misschien is daarom mijn vriendenkring wel zo breed, er is niemand die precies alles wat ik leuk vind, ook leuk vindt. En waar ik met de één een bandje ga bezoeken, ontmoet ik de ander bij een fantasy festival. Via het dansen heb ik een hoop leuke mensen leren kennen, maar sommige van mijn beste vriendinnen hebben mij nog nooit zien optreden.

7 x totaal belangrijk in een vriendschap

Ik moet nu ineens aan die reclame denken: ‘Doe mij maar een kapseltje.’ Maar zo makkelijk ben ik ook weer niet als het om vriendschap gaat. Er zijn toch wel een aantal dingen die ik erg belangrijk vind.

 1. Iets voor een ander overhebben: Dan bedoel ik niet zozeer materiële dingen, maar bijvoorbeeld ruimte in je agenda maken voor de ander. Dat doe ik graag voor mijn vriendinnen en waardeer het ook als de ander dat doet.
 2. Gelijkwaardigheid: Het kan niet zo zijn dat in een vriendschap één iemand alles bepaalt. Of neerkijkt op een ander. Ieders aandeel is even groot en belangrijk.
 3. Andermans kwaliteiten waarderen: Ik vind het geweldig om bijvoorbeeld te zien hoe mijn vriendinnen als moeder zijn, hoe ze uitblinken in hun werk of hobby. Dan kan ik alleen maar trots op ze zijn, als vrienden gun je elkaar dit toch? Jaloezie in een vriendschap lijkt mij maar ongezond.
 4. Inleven in de ander: Met al die verschillende achtergronden kun je niet altijd letterlijk weten hoe de ander zich voelt. Maar een beetje empathie helpt dan wel mee om je bij goede vrienden voor te stellen hoe ze zich in een situatie voelen. Door ernaar te vragen en voort te bouwen op de ervaringen die je al eerder gedeeld hebt met elkaar.
 5. Vertrouwen: Als vrienden onder elkaar moet je erop kunnen vertrouwen dat de gevoelens en meningen die je met elkaar deelt, ook tussen jullie blijven. Maar ook bij het nakomen van afspraken wil ik op de ander kunnen bouwen.
 6. Eerlijkheid: Ik word liever gekwetst door iemands eerlijkheid, dan door iemands achterbaksheid. Bij mij kun je ervan op aan dat wat ik zeg, ook datgene is wat ik denk en wat ik zou zeggen als je er niet bij bent. Dat is ook wat ik van vrienden verwacht.
 7. Een klik hebben: Tja, zonder die klik kun je net zo goed ‘alleen maar’ collega’s of buren zijn. Je moet het wel naar je zin hebben bij elkaar! Het beste voel je die klik als je elkaar een lange tijd niet hebt gezien en het aanvoelt als vanouds.

Het lijkt zo simpel, een vriendschap. Ik kan er blijkbaar zo een artikel mee vullen met wat ik wel en niet belangrijk vind.

Maar toch loopt het weleens mis. En wanneer besluit je er een punt achter te zetten? Of is het beste maar vergeten en vergeven? Daar ben ik nog niet zo goed in, ik weet gewoon niet altijd wat het beste is. Helemaal vergeten vind ik lastig. Maar als het te verklaren is waardoor het mis is gelopen en te voorkomen is dat dit nog eens gebeurt, ben ik niet te beroerd om een ander te vergeven.

En net als met alles in een vriendschap geldt: het moet wel van twee kanten komen.

Wat vind jij wel of niet belangrijk in een vriendschap?

5 Comments

 • Wat een goede punten heb je. Wat vriendschap betreft zitten we helemaal op 1 lijn. Mensen zouden eens wat meer naar mensen hun innerlijk moeten kijken en elkaar wat meer helpen. Ik ga je artikel delen voor het blogfeestje.

 • Wat heb je gelijk! Vriendschap is een niet vanzelfsprekend iets voor mij. Je bent er voor elkaar, geen oordeel vellen, maar toch soms de waarheid durven vertellen.. Wat voor mij vaak de vriendschap extra sterk maakt, is het nostalgische gevoel wat je al hebt meegemaakt samen en samen op terug kunt kijken en vertrouwen geeft nog meer mooie maar ook droevige momenten te kunnen delen.

 • Goed artikel. En zo waar. Wat ik zelf belangrijk vind in een vriendschap? Leven en laten leven. Dat je elkaar soms maanden niet ziet, maar als je elkaar ziet … ben je er ook voor elkaar. En ook al loopt mijn sociale leven wat minder momenteel (alle vrije tijd gaat op aan de blog, maar natuurlijk ook het gezin), als iemand je nodig heeft. Dan ben je er voor elkaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.