Genaaid in 2016

Nee, ik ben niet genaaid, maar ik heb wel weer aardig wat genaaid in 2016. Eigenlijk valt me nu pas op hoeveel, nu ik het op een rijtje heb gezet.

zelfgemaakte sportkleding 2016

Sportkleding

De leggings zijn hier al eerder voorbij gekomen, inmiddels heb ik er een stuk of vier gemaakt vorig jaar.

Om tot een fijne sporttop te komen, heb ik verschillende pogingen gedaan om het fijne van verschillende gekochte tops te kopiëren en combineren tot één top waar ik me goed in kan bewegen en me prettig in voel.

En ik heb voor het eerst een bikinibroekje gemaakt. In retrostijl met hoge taille, ben er helemaal blij mee! Niet dat ik hier nou zo sportief in ga zitten doen, maar ach, zwemmen is toch een klein beetje sportief?

zelfgemaakte danskostuums 2016

Danskostuums

Voor de optredens van vorig jaar heb ik de kostuums zelf gemaakt.

Links draag ik een rok en een top in dezelfde doorzichtige stof. De danseres die achter mij zit, draagt dezelfde top en daarbij een kort broekje. Het patroon voor de top is hetzelfde als de zwart-witte sporttop die hierboven is afgebeeld. Deze heb ik gekopieerd van een oude sporttop. De rok is gewoon een simpele rechttoe, rechtaan rok die in de taille gerimpeld is met elastiek. Voor de korte broek heb ik een patroon uit een tijdschrift van Simplicity gebruikt.

Rechts draag ik een jurk van doorzichtige witte stof. Daar zie je op een afstand niet zoveel van, omdat ik ‘m gevoerd heb. Hier heb ik een patroon uit een tijdschrift van Simplicity voor gebruikt, maar dan heb ik de schouderbandjes achter gekruist, zodat ze niet afzakken.

zelfgemaakte jurkjes 2016

Jurkjes

Hoe kan het ook anders, natuurlijk heb ik ook weer wat jurkjes gemaakt! Waaronder een paar erg comfortabele tricotjurkjes en zelfs met mouwen. Voor deze jurkjes heb ik een paar patronen gecombineerd, maar bij de zwart-groene en zwart-witte jurk is de basis (een patroon uit een tijdschrift van Knip) goed zichtbaar.

De rode jurk met watermeloenen en de limoengroene jurk zijn gemaakt met hetzelfde patroon, Butterick 6094 (de link gaat nog naar mijn oude naaiblog). Ik vind vooral het detail op de rug erg leuk.

De zwart-witte jurk rechtsboven (Simplicity 1755) was niet zo’n goede stofkeuze. Ik had te weinig stof om de print goed te laten aansluiten en de stof viel ook niet zo mooi. Later heb ik nog geprobeerd of ie er beter uitzag als rok, maar ook dat was geen succes.

In 2016 heb ik nog een paar jurkjes voor anderen gemaakt, waaronder het gestreepte babyjurkje (patroon uit een tijdschrift van Ottobre). Maar dit doe ik eigenlijk steeds minder. In 2015 heb ik nog wel veel voor anderen gemaakt, maar ik merk dat ik het naaien dan toch minder als hobby zie en er minder relaxt mee bezig ben.

zelfgemaakte tassen 2016

Tassen

Voor de crowdfunding in de zomer had ik wel 15 goodiebags gemaakt. Voor zo’n snel klusje vind ik ze best leuk geworden. En ik kon er mijn overvolle voorraad goed voor gebruiken.

De rolstoeltas gebruik ik nog steeds erg veel, alhoewel ik inmiddels wel wat verbeterpuntjes zie. Onder andere hoe de tas bevestigd is aan de stoel, de klittenbandjes bovenin werken niet als je vier pakken melk in de tas stopt. Dus die zouden dan beter vervangen kunnen worden door gespen zoals die aan de onderkant.

Naaiplannen 2017

 • Voor elk seizoen een nieuw jurkje! Gewoon omdat het kan en leuk is. En dan meteen wat oude jurkjes wegdoen om ruimte te maken in de kast.
 • Mijn enorme voorraad verminderen met een kwart. Nu heb ik vier bakken die zo propvol zitten, dat ik niet eens meer weet wat er allemaal in zit. Door veel uit te proberen, de kinderen er ook mee te laten fröbelen en eventueel wat weg te doen, moet dit wel lukken.
 • Een fantasykostuum ontwerpen en maken (voor Castlefest of zoiets). Elk jaar begin ik er te laat mee en wordt het toch weer een bij elkaar geraapt zootje. En eens kijken hoe ik mijn borduurmachine hierbij kan gebruiken. Die heb ik vorig jaar toch wel wat verwaarloosd.
 • De lockmachine een onderhoudsbeurt geven. Ik weet niet wat er met dat ding is, hij eet steeds vaker de stof op in plaats van dat het netjes afgesneden wordt.

Wat zou jij in 2017 graag nog meer genaaid willen zien?

10 Comments

 • zo jij hebt veel plannen voor 2017 naast nog je gewone bezigheden.Ik hoop dat je ze allemaal kunt waarmaken.

  • Valt wel mee toch? Een simpel jurkje kan binnen 2 uur klaar zijn. Het enige waar ik echt de tijd voor moet uittrekken, is dat fantasykostuum. Dat ga ik wat meer spreiden en plannen.

 • Mooi zeg!! En weer veel plannen dus!
  Hier genoeg stof en plannen voor de meiden, nu nog uitvoeren 😉

  Moet beginnen met zwarte kleding voor musical les voor beide dames… maar wanneer ik dat ga doen weet ik nog niet.

 • Knap wat je allemaal maakt! En klinkt als goede voornemens, elk seizoen een nieuw jurkje moet te doen zijn en is denk ik elke keer weer een leuk project. Net als het fantasy kostuum.

 • Die jurk, helemaal links met pofmouwen, wauw! Super mooie jurk (de rest ook maar deze springt eruit)! Leuk dat je zoveel zelf maakt.
  Liefs Josine

  • Dankjewel! Die jurk met pofmouwen is op dit moment ook mijn favoriet. Hij is ook nog eens heerlijk warm.

 • Knap wat je allemaal maakt!!! Ik geraak nooit verder dan een gordijn of een kussensloop. Volgens mij kan ik alleen maar rechtdoor stikken. Hahahahaha. Geduld voor kind en man? Geen probleem. Maar geduld voor naaien? Helaas!! Maar ben wel “stikjaloers” ;).

 • Ik vind dat zo knap! Ik kan echt helemaal niet naaien.
  BTW ik kwam een heel mooi filmpje tegen van een rolstoeldans. Deel ik binnenkort op mijn FB, maar ik moest dus aan jou denken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.