Je favoriete shirt kopiëren

Ik weet het, eigenlijk ben ik gewoon van de jurkjes. Maar voor het sporten, fietsen of dansen is een comfortabel shirt toch wel onmisbaar. En soms kom je zo’n shirt in de winkel tegen, waarvan je er eigenlijk wel meer in je kast wilt. Maar daar kom je dan pas achter nadat je ‘m een paar keer gedragen hebt en hij niet meer in de winkel te verkrijgen is. En aan de andere kant: je kan ook weer niet altijd met hetzelfde shirt aan komen. De oplossing: het shirt kopiëren.

driewielligfiets hase lepus favoriete shirt kopiërenHet originele shirt

Ik zag het meteen toen ik het shirt aan een hanger in de winkel zag hangen: dit was hèt model waar ik al maanden naar op zoek was. Een flink wijd uitlopende A-lijn, van achter net iets langer dan van voren.

Ik sport, fiets en dans graag in een legging, maar wil dan wel mijn kont bedekt houden. Daar is dit shirt ideaal voor.

Enige minpuntje vind ik de hoge hals. Waarschijnlijk zal ik daar binnenkort de schaar in zetten en voor nu kopieer ik dat stukje even niet mee.

Het shirt kopiëren

Eigenlijk is het heel simpel. Op de foto’s is te zien wat ik gedaan heb, maar ik zal het hieronder nog even stap voor stap uitleggen.

De stof heb ik op de markt gekocht voor 2 euro per meter, waarbij ik voor dit shirt ongeveer 80 centimeter nodig heb. Het is een dunne, iets doorzichtige tricot. Ideaal om in te sporten, dacht ik zo.

shirt kopiëren

 1. Dit is het originele shirt. Als je een wat ouder shirt hebt, wat een beetje uitgelubberd is, is het goed om te bekijken welke kant nog het meest strak erbij ligt.
 2. Ik begin met het overtrekken van de voorkant. Het shirt is hier over de lengte dubbelgevouwen en de achterkant is er een beetje onder gefrommeld. De halslijn die ik anders wil, heb ik ook wat naar binnen gefrommeld. Onder het shirt ligt patroonpapier en met een stift trek ik een lijn vlak langs het shirt.
 3. Op dezelfde manier trek ik de achterkant over.
 4. De patroondelen knip ik uit en leg ik op de stof. De voorkant heb ik op de stofvouw gelegd en de achterkant op z’n kop ernaast. Zo krijg je wel een naad over de rug, maar dat vind ik niet zo erg. Dit is de zuinige manier van stof knippen, je kan de achterkant ook op de stofvouw leggen, maar dan heb je dus meer stof nodig. Toevallig komt het patroon van de stof hier nog steeds overeen als één deel op z’n kop ligt. Maar als je een patroon hebt wat maar één kant op gebruikt kan worden, gaat dat dus niet.
 5. Bij het knippen laat ik ongeveer 1,5 centimeter over voor de naad. Ik probeer zoveel mogelijk het patroon aan te laten sluiten. Dat lukt niet helemaal, omdat ik een gierige Hollander ben. Maar ik heb nu wel genoeg stof over om er nog zo’n shirt uit te knippen!
 6. De rug-, zij- en schoudernaden speld ik vast.
 7. De vastgespelde naden naai ik aan elkaar met de lockmachine, zo zijn ze meteen mooi afgewerkt. De armsgaten en halslijn werk ik ook af met de lockmachine, zonder al te veel stof eraf te snijden. Maar het kan ook allemaal gewoon met een zigzagsteek op de naaimachine.
 8. Omdat de randen al zijn afgewerkt met de lockmachine, heb ik ze maar één keer omgeslagen en met een zigzagsteek vastgezet.
 9. En dit is ‘m dan: het gekopieerde shirt. De halslijn had nog ietsje lager gemogen en de lengte misschien iets langer, maar dat kan ik mooi op het overgebleven stuk stof uitproberen.

diy shirt zelfgemaakt

En, wat vind je ervan? Heb jij ook zo’n shirt dat je wel zou willen kopiëren?

4 Comments

 • Lol! Ik heb zo een jurkje. Juiste model voor mij, maar niet meer te koop.

  Eens denken aan wie ik zal vragen om hef t’s kopiëren…?

 • Leuk idee joh ,vooral als je hndig bent daarin ,ik ben niet of eigenlijk helemaal niet handig daarin is niet mijn ding en met mijn handen gaat dat ook helaas niet ,veel plezier met je shirt.

 • Knap hoor, ik ben niet meer zo goed met de naaimachine als ik vroeger was, maar zou het eigenlijk gewoon weer op moeten pakken. Hartstikke leuk gedaan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.