Rolstoeltas

rolstoeltas

Sinds ik mijn rolstoel heb is de zoektocht naar een fijne rolstoeltas begonnen. Ik had nog een luiertas liggen en die heb ik al die tijd bij gebrek aan beter gebruikt. Op zich kan een luiertas prima dienst doen als rolstoeltas: er zitten lussen aan die je aan het frame of de duwsteunen kunt vastmaken. Alleen zitten mijn duwsteunen vrij laag bevestigd en hangt de tas daardoor onpraktisch laag. Een gewone rugzak kan ook goed, alleen zit je dan tegen de hengsels aan en bij mijn rugzak zijn die best dik.

Mijn wensen voor een rolstoeltas

Als ik dan geen goede tas in de winkels kan vinden en er zelf één moet maken, dan meteen maar één die aan al mijn wensen voldoet.

 • Een groot graaivak. Als ik iets gekocht heb, wil ik het er snel in kunnen stoppen. En er moet veel in kunnen.
 • Een open vakje aan de voorkant waar je makkelijk bij kunt en bijvoorbeeld flyers of een programma van een festival in kunt stoppen.
 • Een klein verborgen vakje voor telefoon of portemonnee.
 • Hij moet niet te laag hangen en dicht tegen de rugleuning aan, zodat hij niet gaat schommelen.
 • Hij moet makkelijk eraf te halen zijn, maar ook weer niet te makkelijk.

Pinterest is een fijn hulpmiddel om ideeën te verzamelen, ik heb hier ook een bord aangemaakt met rolstoeltassen (of tassen die ervoor door kunnen gaan). En met al die wensen en ideeën ben ik aan de slag gegaan.

Het naaien van de rolstoeltas

Ik moet heel eerlijk toegeven dat tassen maken niet mijn specialiteit is. Dat is ook de reden dat ik het zo lang heb uitgesteld, het is gewoon een lastig klusje. Je hebt met meer en dikkere lagen te maken dan bij een jurkje naaien en het valt snel op als iets niet zo netjes gaat.  Dus mocht er iemand zijn die er wèl in gespecialiseerd is en mijn ideeën wil overnemen en er iets moois van kan maken, dan ben ik de eerste die zo’n tas komt bestellen!

Na het opmeten van mijn rolstoel had ik bedacht dat ik een vierkante tas wilde van 36 bij 36 cm. Ik heb toen eerst de voor- en achterkant geknipt van de gestreepte stof en de voering, daarna opgemeten hoeveel ik voor de zijkanten rondom nodig zou hebben en dit ook geknipt.

machineborduren

Op de voorkant wilde ik een vakje, dus weer een stuk van 36 bij 36 geknipt en hier wat op geborduurd. Het geborduurde stuk heb ik dubbel gevouwen en onder en aan de zijkanten vastgestikt. De bovenkant zit vast met één magnetisch drukknoopje.

klikgespen

Aan de achterkant wilde ik een vakje met rits. Dit heb ik heel eenvoudig gedaan door de rits in de stof te zetten en er nog een rood-zwart gestreepte stof achter te zetten. De tas komt ook aan de achterkant vast te zitten, hier heb ik twee strookjes klittenband voor gebruikt en twee klikgespen.

rolstoel klikgespen

De ene helft van de klikgespen komt met een bandje aan het frame van mijn rolstoel te hangen. Ook als ik de tas niet gebruik, blijven deze hangen.

rolstoeltas4

Hier hangt alleen de achterkant van de tas aan de klittenbandjes en de gespen vast. Ik had van tevoren opgemeten waar ze moesten komen en bij deze check was ik tevreden.

bevestiging rolstoeltas

Hier is te zien waar de klittenbandjes aan de rolstoel vast zitten. Deze zitten gewoon vast aan het klittenband van de rolstoelbekleding en zorgen ervoor dat de tas rechtop blijft hangen.

rolstoeltas6

De bovenkant met rits en de zij- en onderkanten heb ik als één lange strook gemaakt. Voordat ik van die strook een cirkel maakte, heb ik de strook vastgespeld aan de voorkant om te kijken of het paste. Daarna de drie onderdelen aan elkaar gespeld en vastgenaaid. Ja, dat zou vast beter werken als je de voering en buitenkant los van elkaar naait, maar ik was lui.

rolstoeltas
rolstoeltas8

En zo is ie af! Als basis is het een prima tas en ik vind het leuk dat ie er lekker opvallend uitziet.

rolstoeltas schoudertas

Na een paar daagjes weg heb ik er nog een toevoeging aan gedaan: aan de achterkant zitten twee lussen waar een schouderband doorheen kan. De schouderband had ik al, maar zonder de lussen kiept ie steeds om, omdat de klikgespen zo laag zitten. Zo kan ik de tas makkelijk meenemen als ik mijn rolstoel ergens achterlaat.

Natuurlijk kan een vrouw nooit genoeg tassen hebben, dus als jij nog tips hebt voor praktische (rolstoel-)tassen, laat ze hier achter!

12 Comments

 • Wat ik altijd een nadeel vindt is dat het achterop je stoel zit ,niet echt handig voor mij ,helemaal niet handig voor mij ,maar voor een ander miscchien wel .
  Ik vindt ook dat je geen zicht hebt op die tas ,er kan maar zo wat uit gestolen worden.
  Ik heb mijn tas op mijn blad ,maarja ik heb dan ook een volledig aangepaste elro.
  Ik heb wel een tas achterop mijn elro met medische dingen erin ,sowieso moet iemand anders dat dan pakken voor mij,daar zit dan ook een flap overheen ,over de rits opening heen.
  Verder vindt ik het altijd lastig een tas meenemen op je rolstoel.
  Misschien zijn er nog andere slimme trucjes met tassen?
  Maar jou tas is goedgekeurd bij mij hoor ,ziet er goed uit!

  • Ik gebruik naast deze tas ook gewoon een klein schoudertasje met mijn waardevolle spullen. Maar lastig als je niet van achter je rug iets kan pakken! Ik zou ook niet zo snel weten hoe je dat bij een elro op kunt lossen. Heb weleens een foto gezien van een tas aan de armsteun, maar dat zag er meer uit voor de kleine dingen.
   Deze tas heb ik ook gemaakt, zodat ik ‘m als handbagage (en verder ook mijn enige bagage) mee kon nemen in het vliegtuig. Er past dus een hoop zooi in. 😉

 • Ja heel leuk! Ga ik denk ik binnenkort ook eens proberen! Ben ook geen naai-held als het op tassen aan komt (nou om eerlijk te zijn, mijn tasje was mijn aller eerste naaiprojectje), dus ik ben benieuwd! Ziet er super handig uit!

 • Wat een mooie en stijlvolle tas! Ik ben opzoek naar een rolstoeltas voor een vriendin en kwam zomaar op je blog uit! Heb je nog tips waar ik kan kijken?

 • Hoi Jacqueline,
  Wat een leuk idee om mijn rolstoel nog persoonlijker te maken,
  Ik heb ook gekeken naar de rolstoeltassen, geweldig,
  Mijn handfunctie is erg slecht om het zelf te maken, dat komt wel goed.
  Bedankt dat je dit wilde delen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.