Hotpack: zo maak je ‘m zelf

Iets wat prettig kan werken bij pijnlijke spieren of gewrichten, is een hotpack. Ik voelde me ooit flink genaaid toen ik bij de chiropractor voor 10 euro een zakje rijst meekreeg om de pijn te verzachten. Dat naaien had ik zelf ook wel kunnen doen.

Maar eigenlijk had ik het niet eerder gedaan, tot nu toe. En als ik dan toch bezig ben, dan maar meteen een hotpack helemaal naar mijn wens. En meteen wat fotootjes van het proces maken, zodat ik het hier met jullie kan delen!

hotpack meten knippen Meten & knippen

Omdat ik een hotpack vooral veel voor mijn onderrug en heupen gebruik, maar die krengen nooit op de juiste plek blijven liggen als je rechtop zit, besloot ik er een ‘riem’ van te maken.

Voor de lengte van de riem heb ik de stofbreedte aangehouden (150 centimeter, op de foto is de stof dubbelgevouwen), zodat je aan allebei de kanten een stuk overhoudt om een knoop in te leggen. Voor de breedte leek me 15 centimeter wel voldoende.

De uiteinden die in elkaar geknoopt moeten worden, heb ik in een punt laten lopen.

Dit dan twee keer uit de stof naar keuze geknipt, zodat je twee lange stroken hebt. Wat betreft de stofkeuze heb ik eerlijk gezegd geen idee welke stoffen wel of niet te gebruiken zijn in de magnetron. Maar ik denk dat je met een katoenen stof wel goed zit.

hotpack naaienNaaien

Allereerst heb ik de buitenkant rondom dicht genaaid, op een gaatje in het midden na. Via dit gaatje kan de strook binnenstebuiten gekeerd worden.

Op 30 centimeter vanaf de beide zijkanten heb ik haaks op de strook gestikt. Het middelste gedeelte wordt dan het gedeelte waar de vulling in komt. Van mij hoeft dat niet helemaal rondom te lopen, maar als je hierbij ook je buik graag warm houdt, kun je iets minder vanaf de zijkanten aanhouden.

hotpack vullingDe vulling

Je kan verschillende soorten vulling kiezen. Rijst is een veelgebruikte, maar ook boekweit of rogge. Ik ben in de molenwinkel rond gaan neuzen en besloot voor rogge te gaan, dit kostte €1,25 voor een kilo.

Ik had ergens gezien dat je een paar druppels essentiële olie kan toevoegen voor een lekkere geur. Thuis hadden we nog lavendelolie, die vind ik wel lekker, dus die ging erbij. Een beetje husselen en dan via het gat vullen.

hotpack afwerkenDichtnaaien

Bij de opening de stof netjes naar binnen vouwen, vastspelden en dichtnaaien. Voor de stevigheid heb ik meteen alles rondom nog een keer gestikt.

Nu zit de vulling in één groot vak, wat gaat verschuiven naar één kant als je ‘m scheef houdt. Om het wat meer verdeeld te houden, heb ik vakjes genaaid. Eerst de vulling in tweeën verdelen en in het midden naaien. Dan bij de twee helften hetzelfde herhalen, of nog vaker, als je smalle vakjes wilt.

Dit kreeg ik niet fatsoenlijk op de foto, maar in dit filmpje is het wel duidelijk te zien:

hotpack riemEn gebruiken maar!

Even een minuutje in de magnetron, omknopen en genieten maar.

Ik kan het me bij dit weer nauwelijks voorstellen, maar als je ‘m liever als coldpack gebruikt, kun je ‘m in een plastic zak een tijdje in de vriezer laten liggen.

hotpack diy

5 Comments

  • O waw, Jacqueline, wat is die leuk.
    Als gordel lijkt praktisch.
    Ik heb alleen moeite om voedsel in zo’n ding te gebruiken. Kersenpitten zijn dan weer minder praktisch he…. zouden er nog andere non -food effectieve alternatieven bestaan?

  • Ik kan zelf niet naaien, dus mijn moeder maakt ze al jaren voor me. Ik gebruik ze altijd voor mijn buik, maar het is ook wel een goed idee om hem zo te maken dat je hem zoals jij laat zien om je rug kan binden. Ik gebruik nu altijd warmtepleisters, maar kan me voorstellen dat soms zo pittenzak prettiger is.

  • Wat een ideale vorm, ook dat je hem dicht kan knooen vind ik heel slim,,dat kun je dus ook doen als je hem om je nek, arm knie of waar dan ook wilt gebruiken. Omdat ik de naaimachine kan bediene, ga ik dat aan mijn vriendin laten zien en vragen of zij dit voor mij maken wil. Bedankt voor het delen van je idee,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.