5x Gratis naaipatronen voor toffe jurkjes

4 foto's van Jacqueline in een grijsblauw jurkje met print: één close-up van de stof, één keer staand van voren gezien, één keer zittend in rolstoel en één keer staand van achteren gezien.

Toen ik net begon met het naaien met een projector, was ik op zoek naar gratis naaipatronen om het een beetje uit te proberen. Inmiddels heb ik er een aantal geprobeerd en ook een paar opgeslagen in mijn mapje om zeker een keer te gaan naaien. Deze vijf zijn echt de moeite waard! Allemaal van tricot te maken, dus zonder rits. Lekker makkelijk om te naaien en comfortabel om te dragen.

En voordat je denkt: maar ik heb helemaal geen projector, wat moet ik hiermee? Je kunt de patronen in verschillende formaten in PDF downloaden. Ook gewoon op A4, zodat je ze kunt printen, plakken en knippen. Als je op de kop klikt, kom je op de website waar je ze kunt bestellen/downloaden.

1. Get It Together Dress – Petite Stitchery

Dit is de jurk die ik het laatst gemaakt heb en te zien op de foto’s hierboven. Het is een eenvoudige jurk met alleen een voorkant en achterkant (die ook gewoon hetzelfde zijn), maar je kunt voor verschillende opties kiezen om er een eigen draai aan te geven. Bijvoorbeeld kort of lang, zakken, een split, een geknoopte tailleband of een tunnel.

Ik heb ‘m lekker simpel gehouden, maar dan wel met een tunnel in de taille waar een touwtje doorheen loopt. Verder heb ik ‘m gemaakt van katoenen tricot met een printje en afgewerkt met elastisch biaisband.

De maten gaan van XS tot en met 4XL, ik heb ‘m in XL gemaakt. Voordat je ‘m uitprint, kun je in het PDF-bestand het vinkje weghalen bij de maten die je niet nodig hebt. Zo heb je een lekker overzichtelijk patroon. Behalve een patroon op A4-formaat, is er dus ook één op A0-formaat en één voor de projector. Bij die laatste kun je kiezen of je wel of geen ruitjes (grid) als achtergrond wil. En ook of je wit met gekleurde lijnen of zwart met witte lijnen wil. Zelf vouw ik de stof dubbel bij het projecteren en knippen van het patroon, maar je kunt het ook op enkele stof projecteren.

Jacqueline in petrolblauwe jurk met driekwart mouwen

2. Laundry Day Tee – Love Notions

Om dit patroon gratis te kunnen downloaden, moet je eerst lid van de Facebookgroep worden van Love Notions. Ook hier kun je verschillende bestanden downloaden voor A0, A4 en projector.

De maten gaan van XS tot en met 5XL, die je hierboven ziet is in XL. Ook is er een optie voor ‘full bust’ en verschillende lengtes, mouwen en halslijnen.

Ik dacht dat ik de jurk-versie met kortere voorkant en driekwart mouwen had gekozen, maar qua lengte lijkt dit meer een tuniek. Alle verschillende opties staan in het bestand voor de projector bij elkaar, dus het is sowieso even in- en uitzoomen om te kijken welke je nou nodig hebt.

3. Lounge Gown – George ang Ginger Patterns

Hier moet ik nog even moed voor verzamelen om deze te maken. Want ook al staat er in de beschrijving dat het een ‘swim coverup’ is, er wordt bij deze jurk maar vrij weinig bedekt. Het voordeel van een gratis en veelgebruikt naaipatroon is dat er ook veel beeldmateriaal van te vinden is van anderen die het gebruikt hebben. Ook op de website zelf staan voorbeelden in allerlei maten en stoffen. En als ik dan mensen zie met ongeveer mijn maten, dan denk ik dat ik toch een iets minder diepe V-halslijn zou willen en een wat langere rok eraan.

Van de voorkant lijkt het net een haltertop, maar de jurk hangt niet aan je nek, er is ook gewoon een ruggedeelte.

De maten gaan van tween en XXS tot en met 5XL. Er zijn bestanden voor A4, A0 en projector. Deze laatste in kleur en zwart-wit en bij alle bestanden kun je de maten die je niet gebruikt wegklikken.

4. Styla Galena Dress – Styla Patterns

De jurk die je hierboven op de foto ziet, klopt niet helemaal met de Styla Galena Dress zoals die in het patroon beschreven staat. Ik heb er de zwarte tailleband aan toegevoegd. Maar verder voldeed dit naaipatroon aan alles wat ik zocht, een mooie, sierlijke jurk.

Je kunt hierbij kiezen uit verschillende pofmouwtjes en ook lange bisschop-mouwen. En je kunt een rijtje knopen voor de sier toevoegen. Of een korte versie maken, zodat het een top wordt.

De maten zijn US-maten en gaan van 0 tot en met 32. Ik geloof dat ik een maat 18 gemaakt heb. Bij deze jurk moet vooral de bovenkant goed passen, het rokgedeelte loopt toch al wijd uit tot een halve cirkel, dus dat zit meestal wel goed. En er is ook nog een kinderversie die ook gratis is.

Er zijn bestanden voor A4, A0 en projector waarbij je de 16 maten die je niet gebruikt kunt wegklikken.

5. Valley Knit Skater Dress – Sinclair Patterns

Deze jurk heb ik nog niet gemaakt, maar het idee van een contrasterende tailleband in de jurk zelf heb ik gebruikt bij de Styla Galena Dress die je hierboven ziet. De jurken lijken ook wel wat op elkaar, beiden hebben een strakke top en een wijd uitlopende rok. Alleen heeft de Skater Dress ook nog plooien in de rok onder de tailleband.

Behalve dat de maten van XS tot en met 4XL gaan, zijn er ook nog versies voor regular, petite en tall. En weer verschillende opties voor de mouwen en lengte van de jurk. En zakken!

Gratis tips voor gratis naaipatronen!

 • Soms zijn de gratis patronen duidelijk te vinden onder ‘freebies’, maar soms ook wat meer verstopt. Je kunt dan met de zoekfunctie op de website zelf of via een tag vaak wel meer gratis naaipatronen vinden.
 • Soms staat er wel een prijs bij, maar moet je eerst iets doen om het naaipatroon gratis te kunnen krijgen. Dan staat er bijvoorbeeld een code in een Facebookgroep, of wordt deze in een YouTube-filmpje genoemd. De Facebookgroepen zijn ook superhandig om tips te vragen of te zoeken.
 • De beschrijving hoe je het kunt naaien staat meestal bij het bestand voor A4. Deze heb je dus ook nodig als je het bestand voor A0 of projector gebruikt. Ik download eigenlijk meteen alle bestanden die er zijn. Je weet nooit wat je in de toekomst nog nodig hebt en het neemt een stuk minder ruimte in dan papieren patronen.
 • In de beschrijving bij het naaipatroon zitten vaak nog linkjes naar blogs of filmpjes met nog meer tips en andere opties. En alhoewel ik meestal maar op mijn eigen manier aanklooi, zijn de matentabellen en hoeveel stretch je in de stof nodig hebt wel heel handig om uit de beschrijving te halen.
 • Als je het bestand voor de projector gebruikt, let dan even op of de ruitjes dezelfde maat zijn als je snijmat. Vaak worden inches gebruikt bij Engelstalige naaipatronen en ik heb zelf een snijmat in centimeters. Soms kun je ook wisselen van inches naar centimeters.
 • Vaak is er een hashtag genoemd die op social media gebruikt wordt door mensen die dat naaipatroon gebruikt hebben. Zeker op Instagram kun je zo veel ideeën opdoen.
 • Hier heb ik al eens eerder geschreven over het naaien met een PDF-naaipatroon: Anna Dress: Naaien met een PDF-naaipatroon.
 • En hier over andere gratis naaipatronen, maar dan voor ondergoed: 10x gratis ondergoed naaipatronen.

2 Comments

 • Ik zag je gisteren in de Apenheul en meende je al te herkennen van je blogs. Zelf HSD en nu helemaal dood van dagje Apenheul met m’n dochter; want eigenlijk kan ik dat helemaal niet..
  maar om een lang verhaal kort te maken: ik herkende je dus, maar was natuurlijk te schijterig om je erop aan te spreken 😉 en nu weet ik het zeker, want ik herken je zelfgemaakte jurkje 😁

  • Ja, ik was daar inderdaad! En het ligt er een beetje aan op welk moment je me had aangesproken, eenmaal over de helft van de route had ik het alweer gehad. Maar over het algemeen ben ik wel prima aanspreekbaar hoor! 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.