Opruimen: oefening baart kunst

drie foto's van dezelfde kamer, waarbij het op de eerste twee een rommel is en op de laatste alleen een strakke kastenwand te zien is

Als je weleens in een puberkamer rondloopt, zoekend naar een plek om je voeten neer te zetten, dan lijkt het soms een hopeloze zaak. Zouden ze het ooit leren om die paar vierkante meter netjes te houden? Hoe moet dat dan als ze het huis uit gaan?

Maar als ik dan terugkijk naar hoe ik zelf op die leeftijd was, dan zal het vast wel goedkomen. Ik weet nog dat het een keer zo’n rotzootje was, dat ik tussen die rommel aan het graaien was en ineens een beschimmelde appel in mijn hand had. Vanaf dat moment lukte het me wèl om mijn helft van de slaapkamer netjes te houden. Dat zorgde voor een mooi contrast met de helft van mijn zus, met wie ik de kamer deelde. De lijn tussen chaos en orde liep niet alleen over de vloer, maar ook door over de muren.

Altijd wel ergens een puinhoop

Nu zijn we wat jaren verder en deel ik geen kamer meer met mijn zus, maar een huis met man en kinderen. Onze kinderen zijn groot genoeg om hun puinhoop vooral in hun eigen kamer te bewaren. Rondslingerend speelgoed in de woonkamer hebben we gelukkig geen last meer van!

En toch is het altijd wel ergens een puinhoop. Elke keer als er weer een stukje huis opgeknapt wordt, verschuift de rommel van de ene naar de andere kamer. En liggen er bergen gereedschap in de weg, terwijl we gewoon een gigantische berging hebben.

De laatste puinhoop was in de kamer naast het dakterras, nog van toen alle platte stukken dak (dus ook het dakterras) vernieuwd werden. Er stonden twee barbecues, tuinstoelen, een logeerbed, kasten met lego, muziekinstrumenten, stukken zeil, gereedschap en kunststof schroten.

En juist die puinhoop was ik nu echt zo zat. Hup, weg met al die zooi!

Zoveel opgeruimd in een jaar tijd?!

Als ik even terugkijk naar wat we in een jaar tijd weg hebben gedaan… Daar had je bijna wel een heel huis mee kunnen inrichten.

  • Eettafel en stoelen naar de kringloop, om ruimte te maken voor de nieuwe eethoek.
  • Spellen, buitenspeelgoed en boeken weggegeven en het restant naar de kringloop.
  • Nog meer boeken naar de weggeefwinkel en naar een minibieb.
  • Een paar vuilniszakken aan kleding verkocht of weggegeven, ook wat aan de weggeefwinkel.
  • Keyboard, logeerbed, kastje, aquarium en garderobekast via Facebook weggegeven.
  • Kostuums verkocht en het restant weggegeven aan een toneelstichting.

Toen op een gegeven moment de kringloop en weggeefwinkel dicht gingen vanwege de coronamaatregelen, heb ik via social media het één en ander aangeboden. Eerst binnen mijn eigen kring en daarna ook in (weggeef-)groepen.

En dan is het maar afwachten wat voor mensen er langs komen en of ze überhaupt nog wel komen. Maar die ene moeder die dolblij was dat ze nog een keyboard voor haar dochter voor kerst had kunnen krijgen, maakte de botte of niet op komen dagende mensen weer helemaal goed.

De toneelstichting ben ik meteen maar gaan volgen via Facebook, wie weet zie ik in de toekomst daar nog wat van mijn kostuums voorbijkomen. Dat was toch wel een beetje met pijn in mijn hart dat ik die wegdeed.

Er is ook wel wat in de container beland, maar het meeste heeft een nieuwe eigenaar gekregen.

Opgeruimd staat netjes!

Maar het is het allemaal waard. Niet alleen dankzij het klussen, maar ook dankzij het opruimen wordt ons huis langzaamaan een paleisje. De woonkamer is zo goed als af en de rommelkamer is geen rommelkamer meer. En eigenlijk is die voormalige rommelkamer wel toe aan een nieuwe naam, maar daar ben ik nog niet over uit. Volgens mijn man mag het een muziekkamer worden met de gitaren en een platenspeler. Ook leuk, maar dan wel met een slaapbankje, zodat het ook nog als logeerkamer dienst kan doen.

En die mooie, nieuwe, strakke kastenwand in de voormalige rommelkamer is nu nog niet eens helemaal gevuld. Eigenlijk passen de dozen met lego er niet zo goed in. Dit zijn van die Trofast-bakken van Ikea en die laten net teveel ruimte over. Maar ook weer te weinig om er nòg een doos naast te zetten. Dus daar ga ik nog wel een beetje mee schuiven en verder opruimen. Wie weet kan ik er met andere dozen meer in kwijt en kan ik vervolgens mijn naaikamertje weer wat meer opruimen.

Ik ben voorlopig nog wel aan het opruimen!

Inmiddels is de kamer nog meer opgeruimd en helemaal af, klik hier voor het resultaat: Boven is het ook best gezellig!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.