Woonkamer upgrade (check die lamp!!!)

woonkamer met eethoek, grote hoekbank en enorme lamp van een aluminium frame

Hé, je moet het niet te snel allemaal willen veranderen natuurlijk. We zijn al 17 jaar zoet met dit huis en in dit tempo kunnen we er nog wel wat jaartjes aan vast plakken.

De grootste verandering die ik nu wil laten zien, is onze fantastische lamp. Maar daarnaast is er nog wel meer te zien.

Beige/witte bureaustoel

Helemaal links op de foto zie je nog net een stukje bureau met een beige/witte bureaustoel. Eerst stond hier een donkerblauwe bureaustoel die al minstens twintig jaar oud was en zijn beste tijd echt wel gehad had.

Vanaf de bank kijk je tegen dat witte bureau aan en met ook nog een witte muur erachter, vond ik een lichte bureaustoel wel zo rustig om naar te kijken.

Het is de Langfjäll met armleuningen en een hoge rugleuning , bij Ikea vandaan. Net als het witte bureau (Hemnes), wat we al langer hebben.

In dit hoekje van de woonkamer heb ik veel van mijn online lessen gegeven toen de school vanaf half maart dicht moest vanwege de coronamaatregelen. Maar dan met mijn werkrolstoel, die zit nog wat beter.

Zelfgemaakte schilderijen

Van links naar rechts gezien op de foto sla ik de eettafel en stoelen even over. Die heb ik al eerder in het zonnetje gezet, maar ben er uiteraard nog steeds erg blij mee!

Toen de muren en plafonds gestuct waren, zaten we ineens met wel hele lege witte muren. Dat zag ik graag anders, maar eigenlijk werden mijn man en ik het niet eens over wat er nu precies op de muur moest komen. Of dit een blijvertje is, weet ik ook nog niet, maar onze meiden en ik zijn er in ieder geval even lekker mee bezig geweest.

Bij de Action hadden we twee van de grootste schildersdoeken gekocht van 75 bij 115 centimeter. De verf die we gebruikten was nog over van de muur in de woonkamer en in de hal. En een beetje gemixt. Uiteindelijk dus maar twaalf euro uitgegeven en de muur is een stuk minder kaal. Alhoewel je het er wel een beetje aan af kunt zien: het houtwerk is wat scheef en hobbelig…

Onmisbaar op de bank: een dekentje!

Het prachtige dekentje wat je op de foto ziet, is wel zelfgemaakt, maar niet door mij. Marijke heeft deze voor mij gehaakt, nadat ik een paar bollen wol had uitgekozen. En het eindresultaat is echt nog zoveel mooier dan ik had verwacht.

De bollen zijn van Scheepjes Whirl: green tea tipple, sea breeze tease en petrol please me. Bij allemaal zit er een kleurverloop in, wat dus ook voor het kleurverloop in het dekentje zorgt.

Plisségordijnen

Net als de kale muren en plafonds, zijn de ramen best een poosje kaal gebleven. Aan de ene kant omdat we het weer niet eens werden en aan de andere kant omdat er ook nieuwe kozijnen gaan komen en we eerst dachten dat we dat wilden afwachten. Maar dat duurde toch langer dan verwacht, dus toch maar deze besteld.

We hebben ze wel vast op maat gekocht voor het nieuwe kozijn, dus deze hoeven we niet meer te vervangen straks. Nu zit het plisségordijn op een vast raam, maar in het nieuwe kozijn komt een kiepraam. Daarin zit nog wel verschil in hoe je het bevestigt, dit is een top down bottom up plisségordijn voor een draai-/kiepraam. Dus je kunt zowel de onder- als bovenkant naar boven en beneden schuiven over de gespannen draden. Ook als het raam open gekiept zou zijn.

En omdat we het online besteld hebben, hebben we eerst wat proefstaaltjes aangevraagd om te testen welke kleur het beste zou passen en welk materiaal het stevigst is.

Echt de meest fantastische lamp ooit

En dat is vooral omdat mijn man de lamp zelf ontworpen en gemaakt heeft. Het idee was er al langer, maar voordat hij de moed bij elkaar had geraapt om zijn tekeningen tot leven te wekken, waren we zo’n beetje een jaar verder. Er gaat ook wel aardig wat aan materiaalkosten in zitten, dus dan wil je wel dat het meteen goed lukt. En gelukkig lukte dat ook!

Het aluminium frame van de lamp is in een asymmetrische T-vorm, waarbij het langste stuk zo’n 5,5 meter is. Dit heeft hij op maat laten zagen en er een koppelstukje op laten lassen. Vervolgens heeft hij gaatjes geboord, het bevestigingsmateriaal voor aan het plafond eraan bevestigd, fittingen geplaatst en de bedrading erin gedaan.

De LED-bollen zijn van verschillende merken: Philips en Calex. Ze zijn allemaal dimbaar, maar hoeven niet tegelijk aan. De twee boven de eettafel kunnen apart van de lampen bij de zithoek aangezet worden en dus ook verschillend gedimd worden. De langste hebben we expres op een plek gehangen waar je toch niet hoeft te lopen, maar in principe zouden de meeste mensen er wel onderdoor kunnen. En anders kan het frame nog iets omhoog.

Ik vind het in ieder geval knap gedaan van die vent van mij! Het was even geduld hebben, maar ben erg blij met onze nieuwe lamp.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.