Toch terug naar een Fitbit (Sense)

Hand die rolstoelwiel vasthoudt met een Fitbit Sense smartwatch om de pols.

In mei vorig jaar raakte ik mijn Fitbit kwijt. Balen, maar ik dacht dat het meteen een goed moment was om over te stappen op een smartwatch die ik ook kon gebruiken om mijn Smartdrive aan te sturen, een Ticwatch.

Maar ik kon er niet aan wennen. De batterij ging enorm snel leeg als ik ‘m in combinatie met mijn Smartdrive gebruikte en hij kon niet zo veel en zo nauwkeurig bijhouden als mijn eenvoudige Fitbit Alta (zoals slaap en hartslag). Ook was het een nogal groot en log ding, niet prettig om mee te slapen. Dus ik wilde weer terug naar een Fitbit, maar dan wel met nòg meer gemakken.

Smartwatch-gemakken van de Fitbit Sense

Ja, ik had natuurlijk weer voor een klein, simpel Fitbitje kunnen gaan. Maar zoals ik al zei, wilde ik wel wat meer gemak. Dus ik ging meteen voor de meest uitgebreide, de Fitbit Sense. Nu kun je daar zoveel op zetten als je zelf wilt. Ik houd het nog redelijk bescheiden.

Contactloos betalen deed ik al vaak met mijn pasje, maar met een smartwatch leek dat me helemaal ideaal. Die zit goed vast om je pols en als je ‘m toch zou verliezen, dan is het contactloos betalen meteen vergrendeld zodra hij van je pols gaat. Met een pasje is dat net wat diefstalgevoeliger. En als rolstoelgebruiker is het sowieso fijn om geen pincode in te hoeven toetsen. Mensen kijken makkelijker mee over je schouder als je lager zit.

Supermakkelijk en een stuk veiliger dus, dat contactloos betalen met mijn nieuwe Fitbit!

Een andere praktische functie (zeker voor rolstoelgebruikers en/of met dit koude weer) is dat je met de Fitbit gewoon berichtjes kunt ontvangen en beantwoorden èn je telefoon kunt opnemen. Ik heb vaak mijn telefoon in mijn binnenzak en normaal zou ik dus eerst stil moeten staan om mijn jas open te ritsen en die telefoon te pakken.

Mijn man en ik hebben allebei een smartwatch welke we ook als wekker gebruiken. Echt heel fijn dat je niet wakker wordt van de herrie van een gewone wekker wanneer hij eruit moet, maar allebei op je eigen tijd via trillingen op je smartwatch. Er zit ook een slimme wekker op de Fitbit Sense, die je op het juiste moment in je slaapcyclus wakker maakt. Maar die heb ik maar snel uitgeschakeld. Ik wil helemaal niet een half uur voor mijn normale tijd mijn bed uit!

Gezondheid en activiteiten bijhouden

Dit miste ik heel erg bij de Ticwatch: het bijhouden van mijn slaap, hartslag en dat soort dingen. En nu ik weer met een Fitbit slaap, heb ik weer beter zicht op mijn slaappatroon. De Sense houdt nog veel meer bij dan dat, bijvoorbeeld ook je ademhalingsfrequentie, hartslagvariabiliteit, huidtemperatuur en zuurstofverzadiging. Daar had ik niet bijzonder hoge verwachtingen bij, maar het maakt het wel duidelijker zichtbaar als iets anders is dan normaal.

En ik moet zeggen dat de Fitbit Sense nog verrassend nauwkeurig is daarin. Toevallig had ik een tijdje geleden ook een slaaponderzoek en daarbij kwamen de saturatiewaarden gewoon overeen. Overigens kwam er niet echt wat uit dat onderzoek, maar ik kan nu wel de saturatie die de Fitbit aangeeft volgen en aan de bel trekken als die onder de 90% komt.

Qua activiteiten moet ik weer even wennen aan de lay-out van de Fitbit-app. En vanaf de smartwatch is de keuze uit trainingen niet zo heel groot. Dat kan ik dan wel achteraf weer wijzigen, maar het is wel een beetje onhandig.

Andere apps?

Op zich heb ik niet zoveel behoefte aan allerlei apps op mijn smartwatch. Wat ik nu gebruik, vind ik al genoeg luxe. En het scherm is maar klein, dus ik zie het nut niet zo om hier spelletjes op te doen, of nieuws te lezen.

Ik heb wel even rondgekeken naar een wijzerplaat die ik prettig vond. Dan kom je trouwens ook wijzerplaten tegen waar je voor moet betalen, daar zit ik ook niet echt op te wachten. Met de wijzerplaat die ik nu heb (zie de foto hierboven), ben ik wel tevreden. Als je je display altijd aan laat staan, zie je alleen nog maar de witte wijzers en de datum heel licht in de achtergrond. Maar dan gaat je batterij wel sneller leeg. Ik heb het display uit staan, dan gaat hij wel aan bij beweging of tikken. En de batterij gaat dan vier tot zes dagen mee.

Apps om muziek mee te bedienen heb ik er juist weer afgegooid. Dit is op de Fitbit alleen gekoppeld aan betaalde apps die ik op mijn telefoon of laptop ook al niet gebruik.

Ach, misschien val ik wel gewoon niet helemaal in de doelgroep voor de Fitbit Sense. Wel een vermogen neergelegd voor een smartwatch, maar te gierig voor al die dure extraatjes, haha!

In dit artikel is gebruik gemaakt van affiliate links. Daar merk jij verder niks van, maar mocht je op de linkjes naar Bol klikken en in die webshop wat kopen, dan help je mij aan een paar centen.

2 Comments

  • Mede n.a.v. jouw artikel destijds over de Fitbit ALTA schafte ik die ook aan. Het rubber bandje liet het ook bij mij al snel afweten, maar na wat surfen vond ik een fijn sterk geweven stalen band met een magneet sluiting voor €20.
    Ik heb ook de Mobvoi voor Permobil geprobeerd, maar vond het geen toegevoegde waarde hebben, temeer daar ik ook op zoek was naar slaapregistratie e.d. maar de besturing van de Smart Drive met knoppen is het meest veilig en ik gebruik daarbij de telefoon om te schakelen tussen latched/momentary voor buiten/binnen. De pushtracker gebruik ik nooit meer…. Ik verbaas me nog steeds dat zo veel gebruikers klagen dat de Mobvoi zo snel leeg is, je hebt hem helemaal niet nodig voor bediening van SD!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.