EDS

Life improvement tag

memobordStreets ahead introduceerde een poosje geleden de Life improvement tag, een lijst met vragen over doelen, plannen en inspireren. Ik loop een beetje achter, had ‘m nog niet eerder ontdekt, maar ik denk dat deze tag mooi aansluit met wat ik met mijn blog wil bereiken, dus vandaar dat ik er achteraan hobbel en ‘m ook invul. Degenen die mij voorgingen, zijn ook te vinden via het blog van Streets ahead.

1. Wat is je grootste droom: wat wil je bereiken in je leven?
Ik zet meteen maar hoog in: ik wil dat kiezelsteentje zijn dat het water in beweging zet, van een kleine plons naar steeds grotere kringen, tot er niets meer over is van dat gladde wateroppervlak. Mensen aan het denken zetten, veranderingen teweeg brengen, zodat mensen open gaan staan voor andere visies, culturen, levenswijzen. En uiteindelijk hopelijk meer gelijkwaardigheid kunnen creëren, mèt alle verschillen die er zijn. Diversiteit maakt de samenleving een stuk interessanter.

2. Op welke manier ben je bezig met het waarmaken van deze droom?
In mijn werk als docent komt de diversiteit volop aan bod, zowel onder de studenten zelf als in het werkveld waar ik ze voor opleid. Ik laat ze kennismaken met verschillende visies, theorieën en feiten, om zo hun eigen mening te kunnen vormen en beargumenteren.
Met mijn blog wil ik laten zien dat het hebben van een beperking niet het einde van de wereld is. Meer begrip van mensen die niet bekend zijn met EDS is fijn, maar ook voor mensen met een beperking hoop ik te kunnen laten zien wat er nog wel allemaal mogelijk is. Inclusiedans bijvoorbeeld!

3. Wat is het belangrijkste doel dat je dit jaar wilt bereiken?
Meer balans in mijn werkzaamheden op mijn werk, zodat ik niet weer overbelast raak. Op die manier hoop ik ook mijn achteruitgang te vertragen of te stoppen, in ieder geval zodat ik niet fulltime gebruik hoef te maken van mijn rolstoel.

4. Wat is jouw #1 tip voor het bereiken van doelen?
Heel schools, maar ik ben nu eenmaal ook een docent methodiek: je doel opdelen in tussendoelen. Zo kun je steeds tussentijds bekijken hoe ver je bent en maakt het de weg ernaartoe goed te overzien en dus te realiseren.

5. Hoe maak jij een dagplanning/to do lijst?
Ik heb aparte lijstjes voor werk en hobby, voor taken of klusjes die gedaan moeten worden. Meestal zet ik wel het belangrijkste bovenaan, maar ik werk het lijstje niet altijd in die volgorde af. Als ik bijvoorbeeld nog maar weinig tijd heb, dan zoek ik iets van dat lijstje wat binnen die tijd past.

6. Hoe ga je te werk in een super drukke periode?
Het liefst zet ik dan gewoon de knop om en gaan! Maar steeds meer rem ik mezelf ook af en neem ik pauzes, veel beter voor mijn lijf.

7. Wat is jouw #1 planning tip?
Weet waarom je iets doet, waarom je het belangrijk vindt om te doen. Je kan iets nog zo mooi in stukjes hakken en plannen om een doel te bereiken, maar als je er verder geen gevoel bij hebt, ga je je ook niet aan die planning houden.

8. Wat is jouw ochtendritueel?
Ik begin altijd met een momentje voor mezelf en maak de kinderen pas wakker als ik gedoucht en aangekleed ben. We ontbijten samen aan tafel en meestal is er nog wel tijd voor een momentje rust (wat meestal ingevuld wordt door berichtjes of filmpjes checken op een beeldscherm…). Dan tanden poetsen en de deur uit. Ik breng mijn jongste dochter naar de BSO voor ik naar mijn werk ga, de oudste gaat zelf naar school.

9. Waarvan krijg je energie? Waarom?
Als iets lukt, overkomt zoals het bedoeld is, daar krijg ik energie van. Het laat me zien dat ik op het goede pad ben, dat ik op mijn plek zit. Dat kan bijvoorbeeld een les zijn die goed uitpakt bij mijn studenten, of een danscombinatie die ik onder de knie heb, of een zelfgemaakte jurk die goed gelukt is. En niet te vergeten: mijn kinderen, die zijn ook bijzonder goed gelukt.

10. Wat doe je in het geval van een mental breakdown?
Ik weet niet of ik die echt heb. Ben wel eens gefrustreerd, maar dan helpt het mij al voldoende om het eruit te gooien. Gewoon even schreeuwen, huilen, me klem vreten aan chocola of iets professioneler: in een mailtje het probleem doorschuiven naar de hoofdverantwoordelijke. Daarna gewoon weer die knop om en verder gaan.

11. Welk boek heeft jou het meest geïnspireerd of gemotiveerd? Waarom?
Als het gaat om werken aan mezelf, heeft het boek ‘Leven met pijn’ mij het meest geïnspireerd om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan. Niet dat elk hoofdstuk nu even zinvol was, maar het was een goed hulpmiddel om gericht naar mezelf te kijken en te ontdekken wat ik wilde veranderen.

12. Welke film (of serie, of documentaire) heeft jou het meest geïnspireerd of gemotiveerd? Waarom?
Eerlijk gezegd kijk ik geen films om geïnspireerd te worden, maar meer om even weg te zijn van alle sleur en in de huid te kruipen van een ander. Als ze me al ergens toe inspireren, dan is het wel om weer achter de naaimachine te kruipen. Films van Tim Burton doen het daarbij erg goed met alle prachtige kostuums en vreemde typetjes.

13. Welke blog inspireert of motiveert jou het meest? Waarom?
Sally van Wheelingalong24 schrijft niet alleen over haar aandoening ME, maar wisselt dit ook af met beauty en fashion, wat het een boeiend geheel maakt. Ik ben vooral fan van haar wheelchair fashion posts, welke me geïnspireerd hebben om mijn naaiblog te integreren in dit blog, om ook hier voor wat afwisseling te zorgen.

Oef, ik vond het toch een aardige lijst met vragen en ik merk dat ik hier en daar toch best kort antwoord heb gegeven. Welk antwoord zou je nog wat meer uitgediept willen zien?

9 Comments

 • Bij vraag 4 stip je even tussendoelen aan. Ik ben wel benieuwd naar een tussendoel die je nu hebt.

  • Ja, da’s een goede vraag. 😉

   Als het gaat om meer balans in mijn werkzaamheden op het werk, heb ik tot nu toe al een paar tussendoelen waar ik aan gewerkt heb:
   In kaart brengen welke werkzaamheden het meest belastend zijn en welke minder.
   Alternatieven zoeken voor de meer belastende taken.
   Een voorstel opstellen voor een evenwichtig rooster.
   Grenzen aangeven wanneer de piekbelasting te hoog is.

   Die laatste is trouwens best een lastige…

   • Wat mooi gestructureerd! Ik kan me voorstellen dat grenzen aangeven lastig is, maar gezien je andere doel kan je mooi een alternatief presenteren voor de meest belastende werkzaamheden. Je schuldig (meest voorkomende reden denk ik om het lastig te vinden) voelen hoeft sowieso niet, en dan al helemaal niet.

 • Ik heb deze tag ook net ingevuld, een paar vragen waren wel anders :-). Leuke tag in ieder geval en leuk om je antwoorden te lezen! :-). Op vraag 6, probeer je dan gewoon toch alles te doen? Of filter je wel in wat je zelf doet en bv dingen uit handen te geven als het super druk is? Want ik kan mij inbeelden dat als je zelf alles blijft doen als het heel druk is, dan dat op den duur wel aan je begint te knagen toch?

  • Als ik het op mijn werk druk heb, dan zijn mijn collega’s vaak ook druk (bijvoorbeeld als er veel examens zijn). Dan is het lastig om iets uit handen te geven. Ik doe wel mijn best om zoveel mogelijk af te krijgen, maar probeer ook steeds vaker bij mijn onderwijsleider aan te geven dat iets niet lukt in de tijd die ik ervoor heb. Dan kan er een andere taak geschrapt worden om de belangrijkste toch te kunnen doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.