DIY Snelle tasjes op maat

Vijf eenvoudige groene tasjes in verschillende maten en vormen

Met het op orde brengen van ons huis voor de verkoop en verhuizing kwam ik op een idee om twee vliegen in één klap te slaan. Ik wilde mijn stoffenvoorraad inslinken en restjes stof opmaken. Daarnaast heb ik hier en daar nog wat rommeltjes in huis die wat netter opgeborgen kunnen worden. Zoals mijn voorraad spullen om oefeningen mee te doen. En sommige spullen zaten al in tassen, maar allemaal verschillende.

Stof & patroon

Ik had de groene stof al zo lang liggen, dat ik geen idee had wat het precies was en hoe ik eraan kwam. Het is een grof geweven stof die schuift en trekt onder je naaimachine. En, zo ontdekte ik, ook smelt als je er een strijkijzer op zet.

Niet echt een stof die voor herhaling vatbaar is dus. Maar met deze tassen heb ik de lap zo goed als opgemaakt.

De tassen zelf heb ik niet echt volgens een patroon gemaakt. Ik heb zelfs niks opgemeten. Gewoon de stof een beetje om het matje of de foamrol geslagen en eromheen geknipt. Wel ook rekening houdend met wat naadtoeslag en dan nog een cirkel aan de onderkant van de tassen. En het tasje om het blok heen heeft uiteraard geen cirkel aan de onderkant, hier zijn de hoekjes naar binnen genaaid.

Mocht je nou op zoek zijn naar een uitgebreide tutorial voor een yogatas, dan kom je met deze tutorial van Crafy Gemini op hetzelfde resultaat: DIY Yoga Mat Bag Video Tutorial. De andere tassen maakte ik op dezelfde manier, maar dan zonder hengsel.

Het tasje dat op een minirugzakje lijkt, heb ik al eens eerder gemaakt en beschreven: Goodiebag: zo gemaakt!

Beetje overdreven, vijf tasjes in dezelfde stof

Toen ik eenmaal bezig was, wilde ik meteen maar de stof opmaken en meer tasjes maken. En ja, misschien is het wel een beetje teveel van het goede. Op zich nog steeds wel praktisch. De foamrol en het foamblok hoeven niet uit de tas gehaald te worden om te gebruiken. En ik gebruik sowieso niet alles tegelijk, dus hoef niet al die tassen uit te pakken voor ik er wat mee kan doen.

Maar mijn doel erbij was ook om het minder rommelig te laten ogen en zoveel bij elkaar ziet er dan toch weer niet zo opgeruimd uit. Dus waarschijnlijk eindigen de kleine tasjes wel in een la en hang ik mijn badjas over de andere tassen heen.

@jacqueline.vk

Ik had nog een groene lap stof waar ik niks mee deed en spullen om oefeningen mee te doen die niet altijd in het zicht hoeven te liggen. Dus maakte ik een paar tasjes. 😊

♬ origineel geluid – Jacqueline

Nog een paar tips voor het in elkaar zetten

Misschien is het je opgevallen dat ik een priem gebruik bij het maken van gaten in de stof. Met geweven stof blijven de ringen zo beter in de stof zitten en het voorkomt dat de stof bij de ringen gaat rafelen. Je duwt met de priem eigenlijk de draden opzij om daar de ring tussen te stoppen.

Ik heb een naald die speciaal bedoeld is om koord door tunnels te halen. Meestal werkt die heel fijn, alleen was dit macramétouw toch wel wat te dik. En de naald samen met dat dikke touw door de ringen halen, koste best wat moeite. Een dunner touwtje is dus aan te raden.

Met vijf keer zo’n beetje dezelfde tas is het bijna lopende bandwerk. Eerst knipte ik alles op maat, daarna maakte ik met de lockmachine vijf zakken. Dan alle ringen achter elkaar erin gezet en alles spelden voor het naaien van de tunnels. En als laatste vijf keer klooien om het touw door de tunnels te krijgen. Het voordeel van steeds dezelfde handeling achter elkaar doen, is dat je niet steeds hoeft te wisselen van materiaal wat je erbij nodig hebt. Het gaat lekker snel en je maakt niet snel een fout. Alleen als er dan net een zwaardere handeling bij zit die je moet herhalen, is dat wel minder fijn. Bij het touw door de tunnel halen had ik wel wat pauzes in mogen lassen.

Nu wilde ik nog even doorlinken naar een paar oudere blogs met oefeningen, maar ik zag dat ik daar wat foto’s en filmpjes moet vervangen. Misschien wordt het wel gewoon tijd voor een nieuw stukje daarover, inclusief filmpje waar ik de spullen in deze tasjes gebruik. Laat vooral even weten als je daar benieuwd naar bent! Dat motiveert mij ook weer om ermee aan de slag te gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.