Even een waarschuwing vooraf: begin er niet aan! Die knuffels zijn veel te schattig en helemaal niet zo moeilijk om te maken. Voor je het weet heb je er meer dan je nodig hebt. Of je moet nog even wat cadeautjes willen maken voor onder de kerstboom, dan is het juist wel een aanrader.
De naaipatronen (inclusief borduurpatronen voor de borduurmachine) komen van Sew Desu Ne? waar je al een enorme keuze aan gratis patronen kunt vinden. Daarnaast is er ook nog een Etsy-shop waar je nog eens zo’n tweehonderd patronen hebt om uit te kiezen. Allemaal met erbij vermeld hoe moeilijk of makkelijk het patroon is in een schaal van één tot tien. En je krijgt de naaipatronen en beschrijving in PDF om te downloaden of printen.
De borduurpatronen zijn in verschillende bestanden te downloaden, ook voor een grotere of kleinere borduurring. Zonder borduurmachine kun je gewoon de instructies van het naaipatroon volgen, dan maak je applicaties als ogen, neus, enzovoort. Als je hieronder op de kopjes klikt, kom je meteen bij het naaipatroon wat ik gebruikt heb.
En nee, dit is geen gesponsord artikel. Maar zo tof als dit kan ik het niet zelf bedenken. En met zo ontzettend veel patronen gratis ter beschikking, gun ik deze maker wel wat gratis reclame.
Manta Ray Plush
Deze is ideaal om als beginner mee te starten. Alleen maakte ik ‘m juist als laatste van de drie, maar goed. Voor een knuffeltje heb je niet heel veel stof nodig. Nu heb ik ook geen hele voorraden pluchestof liggen, dus gebruikte ik wat ik over had van de Vulpix en Isopod.
En je zou denken dat na het oefenen met de andere knuffels én een eenvoudiger patroon het in één keer goed moet lukken. Maar ik maakte toch een foutje. Bij het knippen van de stof voor ik het ging borduren, had ik gekeken of het hele patroondeel erop paste en of het in het borduurraam paste. Dat klopte, alleen was ik vergeten het borduurpatroon voor het borduren naar beneden op te schuiven. De borduurmachine centreert een borduurpatroon altijd automatisch in het borduurraam. Daardoor kwam het borduursel iets hoger dan ik wilde en miste ik wat stof. Op zich was dat weer makkelijk op te lossen door een stukje staart eraan te naaien. Met die pluchestof zie je dat toch niet echt.
Dit lijkt me trouwens ook een leuk patroon om in een grotere versie te maken. Door wat met je printinstellingen te spelen of het met een projector groter te projecteren op de stof, kun je ‘m in kussenformaat maken. De borduurpatronen daarop aanpassen is misschien iets lastiger, ik denk niet dat mijn borduurmachine daar groot genoeg voor kan gaan. Maar dan kunnen de ogen en stippen alsnog gewoon als applicatie gemaakt worden. Ik heb er ook eentje voorbij zien komen op social media van fleecestof met knopen als ogen, ook superleuk!
Vulpix Plush
Dit was dan wel voor mij de eerste knuffel die ik maakte. En al is deze net wat ingewikkelder dan de mantarog, de instructies waren goed te volgen.
De stof die ik ervoor gebruikte, waren restjes van de gestreepte onesie-jurk die ik ooit maakte. De streepjes zie je niet meer terug, die zitten aan de binnenkant van de knuffel. En voor de blauwe applicaties gebruikte ik een restje dunne badstof.
Iets waar ik wel een beetje mee zat te klooien, was de lijmspray om het borduurvlies vast te plakken voor het borduren. Dat is nodig omdat de pluche stof wat stretch heeft en bij het borduren juist niet moet stretchen. Maar na het borduren als ik dan het borduurvlies eraf scheurde, bleef de stof plakken. Heel irritant bij het naaien van die kleine priegelstukjes stof.
Misschien had ik gewoon teveel lijm gebruikt, of was ik te ongeduldig en had ik er geen last van gehad als ik niet meteen na het borduren wilde naaien. Bij de Manta Ray had ik hier namelijk geen last van. Daarbij had ik de geborduurde stukken stof een paar dagen laten liggen voor ik verder ging met naaien.
Isopod Plush
Toen ik deze op Instagram voorbij zag komen, wist ik dat ik deze ook moest maken! Een pissebedknuffel, wie wil dat nou niet? En hij kan ook nog oprollen. Het patroon is niet als de Manta Ray en Vulpix een gratis patroon, de Isopod kost €6,90. Er zijn regelmatig acties met kortingen waarmee je ‘m voor een paar euro goedkoper kunt krijgen.
Van de drie knuffels die ik gemaakt heb, was dit wel de lastigste. Al is er ook wel een versie die iets makkelijker is en waarbij de schubben plat zijn en niet met losse plooien. Maar de moeilijkere versie vond ik toch ook wel leuker.
Op de patroondelen staat steeds aangegeven hoe het patroondeel moet liggen ten opzichte van de stretch en de vleug. Nu had ik een dunne roze pluchestof gekocht die al bewerkt was waardoor er donkere en lichtere vlekken zichtbaar zijn. De vleug van de stof leek alle kanten op te gaan, dus ik heb er niet heel erg op gelet bij het knippen. In het eindresultaat is dat toch ook niet echt te zien of voelen.
Volgens de beschrijving kun je drukknopen of klittenband toevoegen, zodat de pissebed ook opgerold kan blijven. Ik had nog een paar van die hele sterke magneten, die heb ik daarvoor in de plaats gebruikt. Op die manier blijft het een zachte knuffel, zonder ruwe drukknopen of klittenband. En je kunt ‘m daardoor ook nog ergen ophangen, op je koelkast ofzo. Om de magneten op hun plek te houden en de zachte pluchestof niet te beschadigen, had ik eerst kleine zakjes van vilt genaaid. Daar ging de magneet in en die dan weer aan de binnenkant van de knuffel op z’n plek vastgenaaid.
Hier alle drie nog even in een filmpje. Zo kun je ze van alle kanten bewonderen!