zorg zorgverzekeraarVoor de mensen die mijn gemopper in real life hebben moeten aanhoren, komt het niet als verrassing: ik ga overstappen van zorgverzekeraar.

Niet dat mijn huidige zorgverzekeraar zo ontzettend slecht is, integendeel. Mijn man en kinderen blijven daar wel, omdat er voor hun gewoon voorzien wordt in wat zij nodig hebben. Maar in mijn geval wil deze zorgverzekeraar niet die ene revalidatiearts vergoeden die mij juist zo goed kan helpen. En aangezien het inmiddels is opgelopen tot boven de €1000, ben ik nu wel klaar mee. Na twintig jaar wordt het eens tijd voor een andere zorgverzekeraar.

Zo lang al bij dezelfde zitten, betekent ook dat ik totaal geen ervaring heb met overstappen. Ik heb me er dus wel even in moeten verdiepen en wilde met jullie delen hoe ik dat aangepakt heb. Niet zozeer in volgorde van wat ik eerst heb onderzocht, maar voor mij wel in volgorde van belangrijkheid.

Vrije keuze

Aangezien ik de meeste kosten maak bij een revalidatiearts die geen contract heeft met zorgverzekeraars, wil ik wel zeker weten dat dit vergoed wordt. Die vrijheid vind ik erg belangrijk, belangrijker dan de voordeligste maandpremie.

Als ik het goed begrepen heb, wordt die vrije keuze bij een polis ook wel een restitutiepolis genoemd. En dan nog is er verschil in hoeveel er wordt vergoed, ik ben uiteraard nu meteen maar voor de honderd procent (martkconform) gegaan.

Ervaringen van lotgenoten en zorgverleners

Lotgenoten zijn vaak erg ervaren in wat wel of niet vergoed wordt, welke zorgverzekeraar wel of niet meedenkt. Goede ervaringen van lotgenoten tellen voor mij zwaar mee, alhoewel ik wel mijn situatie vergelijk met die van hun. Er kunnen natuurlijk ook redenen zijn dat een zorgverzekeraar niet aansluit bij de één, maar bij de ander juist weer wel. Net zoals bij mijn huidige zorgverzekeraar.

De zorgverleners waar ik een paar keer per jaar kom (fysiotherapeut, tandarts en revalidatiearts) hebben zo ook hun ervaringen met zorgverzekeraars. Bij mijn fysiotherapeut hing er ooit een brief waarin ze zorgverzekeraars noemden waar ze niet mee samenwerken. Wel handig om te weten voor je overstapt, zeker als je een fijne fysiotherapeut hebt die je niet kwijt wil.

Mijn revalidatiearts heb ik uiteraard ook geraadpleegd om er zeker van te zijn dat ik bij mijn volgende zorgverzekeraar niet voor hetzelfde probleem sta.

Basis of aanvullend

Die twintig jaar dat ik bij diezelfde zorgverzekeraar zit, ben ik aanvullend verzekerd. Maar inmiddels heb ik door dat heel veel gewoon onder de basisverzekering valt en daar niet altijd zoveel extra voordeel in zit vanuit de aanvullende verzekering.

Iets overzichtelijker dan al die aanvinkschema’s op de websites, vind ik een bestand waar alles gewoon naast elkaar in een schema staat. Die zijn vaak wel te downloaden als PDF-bestand. Maar dan nog heb ik wel een paar keer gebeld naar de zorgverzekeraar om meer uitleg. En daarnaast heb ik het één en ander aan lotgenoten gevraagd, die weten het soms beter dan een telefoniste.

Revalidatiezorg, orthesen, orthopedische schoenen: valt allemaal onder de basisverzekering. Dat zijn toch wel de grootste kosten wat betreft de zorg die ik nodig heb.

Wat dan in mijn geval overblijft om de afweging te maken wat ik wel of niet aanvullend wil verzekeren: (eigen bijdrage) geneesmiddelen, fysiotherapie en tandartszorg. En zelfs de fysiotherapie zou bij EDS onder de basisverzekering kunnen vallen (omdat het een collageenaandoening is). Maar omdat ik altijd aanvullend verzekerd was, kreeg ik het voorheen altijd al vergoed.

Waar ik nog wel even over getwijfeld heb, is waar ik ‘voor de zekerheid’ voor verzekerd wil zijn. Dingen waar ik eigenlijk nooit gebruik van maak, maar stel je voor dat het ineens een keer nodig is. Zoals alternatieve geneeswijzen, overnachtingen en vervoer bij behandelingen ver weg, enzovoort. Maar als ik terugkijk naar de twintig jaar dat ik  er wel voor verzekerd ben geweest en hoeveel ik er gebruik van heb gemaakt… Tja, dan had ik het zelf wel vijf keer kunnen betalen.

Uiteindelijk heb ik er wel voor gekozen. Het scheelde in mijn geval een tientje per maand, maar alsnog ben ik goedkoper uit dan bij mijn huidige zorgverzekeraar. En ik kan het missen en dan geeft het toch een prettig gevoel, die zekerheid.

Korting op de maandpremie

Bij sommige overstap-websites kun je korting krijgen als je via die site een verzekering afsluit. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo goed mijn weg kan vinden in die websites. Misschien is het voor een eerste oriëntatie handig, maar ik merkte dat er al snel verzekeraars afvielen als je iets aanvinkte, terwijl dat misschien niet het belangrijkste was. Uiteindelijk kom ik toch weer op de website van de zorgverzekeraar zelf uit om me er beter in te kunnen verdiepen.

Je kunt ook collectieve korting krijgen. Vaak staat dat ook al op de website van de zorgverzekeraar aangegeven, maar je kunt het ook opzoeken via Zorgpremiekorting. Ik heb het geluk dat mijn werkgever ook een collectiviteit heeft met de zorgverzekeraar waar ik naartoe wil overstappen. Dat scheelt toch weer tien procent op de basisverzekering en vijftien procent op de aanvullende verzekering.

Soms kun je ook korting krijgen als je per kwartaal of jaar betaalt. Dat zou voordelig kunnen zijn als je dat bedrag dan ook in één keer neer kunt leggen. Maar ik vind het toch prettiger om per maand te betalen.

Inmiddels heb ik mijn overstap geregeld. Stap jij ook over? Heb jij nog tips waar je hierbij rekening kan houden?

4 antwoorden
 1. Afina
  Afina zegt:

  Wij kijken ieder jaar opnieuw naar de verwachtte kosten, de vergoedingen en natuurlijk de premie. Dit jaar hoeven we niet te wijzigen van aanbieder en hebben we ook nog eens dezelfde verzekeraar. Maar kan gewoon echt uit om elk jaar te kijken (ook voor elektra etc maar dat is een ander verhaal). Ik hoop dat je je gewenste vergoedingen krijgt het aankomende jaar!

  Beantwoorden
 2. Chrissy
  Chrissy zegt:

  Helaas zit ik ook bij die zorgverzekeraar die de revalidatiearts niet vergoed. Heeft me een flinke smak geld gekost ?
  Ik wil eigenlijk ook wel overstappen, maar als beste kwam Stad Holland uit de bus. Die heeft dan weer dezelfde eigenaar, dus is dat wel zo’n goed idee? Ik ben er nog niet uit.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.