EDS

Hoofdstuk 2: De pijn uit de weg gaan – dagboek pijnlijke momenten

hulpboek leven met pijn

Schone pijn is de lichamelijke pijn, bevuilde pijn komt voort uit het verzet tegen die pijn met de bijbehorende gevoelens, teleurstelling.

Dit keer is de opdracht om een week lang momenten waarin je pijn ervaart bij te houden.

Woensdag

Situatie: Van 2 tot 6 wakker gelegen.

Schone pijn

Beschrijving pijn: Zeurende pijn in polsen, heupen en schouders. Komt langzaam op en wordt steeds heviger. Als ik anders ga liggen, is het even weg, maar dan komt het weer terug.

Emotie/gevoel: Uitgeput.

Pijnscore: 6

Bevuilde pijn

Gedrag/Gedachte: ‘Ik moet ontspannen, ik moet slapen, over 4 (3, 2, 1…) uur gaat de wekker en dan wil ik uitgerust zijn. Zo erg is die pijn nou ook weer niet, ik wil gewoon slapen!’
Ik heb ontspanningsoefeningen gedaan, heb liggen draaien en woelen, ben om 4 uur naar beneden gegaan om wat te drinken, paracetamol genomen. Weer een poging gedaan, toen de wekker om 6 uur afging, was ik nog wakker, tussen het snoozen in heb ik nog even geslapen.

Leedscore: 8

Donderdag

Situatie: Boodschappen doen op de fiets met een kind achterop. Ik fietste een stuk over de stoep, omdat een fiets + kind te zwaar is om aan de hand mee te nemen. Er stonden een paar mannen me heel lelijk aan te kijken naast een zelfgeschreven bord ‘Je mag hier niet fietsen! Boete 45 euro.’

Schone pijn

Beschrijving pijn: Continu pijn in mijn polsen, bij het afstappen/naast de fiets staan/lopen stekende pijn in polsen. Knieën doen pijn bij elke trapbeweging, wordt erger bij een heuveltje op rijden of wegfietsen. Bekken doet pijn bij het op- en afstappen, maar valt op zich wel mee, omdat het maar een klein stukje fietsen is.

Emotie/gevoel: Angst om te vallen met kind en al.

Pijnscore: 8

Bevuilde pijn

Gedachte: ‘Kijk maar lelijk, ik ga toch niet afstappen. Blegh. Kan niet eens meer normaal een stukje fietsen met de kinderen.’ Op de terugweg ben ik zo omgereden, dat ik een route had waar ik niet over de stoep hoefde en ook zo min mogelijk heuveltjes en kruisingen had. Voortaan ga ik wel gewoon lopend boodschappen doen, ook al zeuren de kinderen dat ze willen fietsen.

Leedscore: 8

Vrijdag

Situatie: Dochter weggebracht naar vriendinnetje en nog even met haar moeder gekletst bij hun op de bank.

Schone pijn

Beschrijving pijn: Pijn in heupen en onderrug, wist niet hoe ik moest zitten van de pijn.

Emotie/gevoel: Onzekerheid

Pijnscore: 7

Bevuilde pijn

Gedrag/Gedachte: ‘Is het erg onbeleefd als ik nu gewoon ga? Ik kan echt niet normaal zitten op die bank.’ Ik ben gewoon blijven zitten, heb nog iets van een half uur of drie kwartier met die moeder gekletst. Wel het tweede glaasje drinken wat ze aanbood afgeslagen en maar gezegd dat ik nog wat anders moest doen, zodat ik weg kon.

Leedscore: 5

Zaterdag/zondag

Situatie: Zaterdag overdag rustig aan gedaan, omdat ik ’s avonds een verjaardag had en daarna naar de Heideroosjes ging. Ben daar zelfs nog even de pit in en uit geweest. En nu wordt de zondag ook een rustig dagje om daarvan weer even bij te komen.

Schone pijn

Beschrijving pijn: Knieën, enkels en pols doen pijn, vooral bij lopen/traplopen. Zaterdagavond overigens nergens last van gehad, maar dat kan ook door de wijntjes komen.

Emotie/gevoel: Blij

Pijnscore: 8

Bevuilde pijn

Gedrag/Gedachte: ‘Het was echt een hele leuke avond, daar heb ik die pijn best voor over!’ Vandaag ga ik niet veel meer doen, maar dat vind ik ook niet zo vervelend op zo’n druilerige zondag.

Leedscore: 3 (maar dat is vooral omdat ik er waarschijnlijk ook nog een blaasontsteking aan over heb gehouden, dat is af en toe best vervelend).

Maandag

Situatie: Wakker geworden met een heftige blaasontsteking, heb ze wel vaker, maar zo erg als deze…

Schone pijn

Beschrijving pijn: Continu pijn rondom blaas, trekt door naar m’n rug. Bij het plassen heftige steken, de eerste keer poepen na een bevalling met hechtingen is er niks bij.

Emotie/gevoel: Eigenlijk alleen maar pijn en me slap voelen.

Pijnscore: 9

Bevuilde pijn

Gedrag/Gedachte: ‘Ik heb helemaal geen tijd om ziek te zijn, rot op, stomme blaasontsteking!’ Ben met een dekentje op de bank gaan liggen met paracetamol en een flesje water. Gelukkig is het vakantie en is mijn man ook thuis, dus alles ging wel door zonder mij. Kuurtje gehaald en toen ik me weer wat beter voelde ben ik toch maar gaan fitnessen.

Leedscore: 6

Dinsdag

Situatie: Nu het vakantie is, wil mijn oudste dochter steeds samen bordspellen doen. Ze vraagt het ook vaak net na het eten, wanneer ik al een tijd aan de eettafel heb gezeten. Die stoelen zitten niet meer zo lekker en ik hou het niet lang vol.

Schone pijn

Beschrijving pijn: Pijn in onderrug/bekken.

Emotie/gevoel: Snel geïrriteerd.

Pijnscore: 6

Bevuilde pijn

Gedrag/Gedachte: ‘Waarom nu op dit moment? Ik wil gewoon van tafel af.’ Ik heb haar al een paar keer afgewezen en vond dat ik nu toch wel een keer met haar een spel moest doen. Ik heb haar gevraagd een spel te kiezen dat we ook op de bank kunnen doen, dat vond ze prima en we hebben Boggle gespeeld.

Leedscore: 2

Conclusie pijndagboek

Op zich was dit een relaxt weekje: de zomervakantie is begonnen en we zijn alle vier vrij. Niet teveel verplichtingen, mijn man is er ook om dingen in huis over te nemen.

Eigenlijk vind ik het ook best lastig om hier een conclusie aan te hangen, het zijn ook allemaal totaal verschillende momenten. Dat maakt denk ik ook dat ik me er steeds anders bij voel en het anders ervaar.

Wat me wel opvalt, is dat ik in gedachten andere dingen wil dan mijn lijf op dat moment aankan.
Vaak vind ik de pijn wel draaglijker als ik weet dat het maar tijdelijk is, bijvoorbeeld als ik een keer over mijn grenzen gegaan ben of die blaasontsteking. De pijn die er elke dag is, die maakt dat ik steeds minder kan (bijvoorbeeld het fietsen) en ook alleen maar erger zal worden, vind ik een stuk vervelender.
Ik vind mijn vermijdingsstrategieën niet zo heel slecht gekozen, ik probeer vaak toch datgene te doen wat ik wilde doen, maar dan op een andere manier. Maar als ik daarbij anderen moet teleurstellen (vooral mijn kinderen), voel ik me daar wel rot onder.

Wil je al mijn gemaakte huiswerk bij het boek ‘Leven met pijn’ eens doorspitten? Alle hoofdstukken zijn >hier< verzameld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.