Op naaigebied had ik aan het begin van dit jaar wat doelen opgesteld. En weer valt me nu bij het opsommen pas op hoeveel ik genaaid heb in een jaar tijd. Ik kan wel zeggen dat het me gelukt is om dit jaar alles af te kunnen vinken.
1. Voor elk seizoen een nieuw jurkje
Of ik hier nou mee bedoelde of ik maximaal of minimaal één nieuw jurkje per seizoen zou naaien, weet ik eigenlijk niet meer zo goed… Ik heb er in ieder geval een stuk meer dan dat genaaid.
Het begon met de blauwe lentejurk. Deze is zeker één van mijn favorieten. Hij is van een dunne stof, maar toch niet te koud. En zakken zijn altijd een pluspunt.
De zomerjurk met doorlopende print is ideaal voor naar mijn werk te dragen. In de zakken kan ik makkelijk mijn sleutels en telefoon kwijt. En verder is het gewoon een lekker degelijke jurk, maar door de print niet zo saai als een normale degelijke jurk. Overigens ontdekte ik niet zo lang geleden via mijn zwager dat de print het San Marcoplein in Venetië is.
In de zomervakantie had ik tijd over en heb ik nog twee jurken genaaid. Een sweaterjurk en een maxijurk. Beiden heb ik echt veel gedragen. De maxijurk met watermeloenenprint is heerlijk luchtig voor de warme dagen. En de sweaterjurk is juist lekker om met een legging te dragen als het net iets frisser is.
Ik had een zwaluwenjurk als herfstjurk gemaakt, gewoon omdat ik de stof zo supermooi vond. Alleen mouwloos in de herfst? Nee, dat was niet zo’n goede keus. Eigenlijk is de jurk alleen maar mooi als je er een strapless bh onder draagt. En met die blote schouders en armen is het eigenlijk meer een zomerjurk.
De herfstjurk met bloemenrand is een heel fijn jurkje geworden. Hij past goed, kleedt mooi af en zit heerlijk comfortabel. Ik draag ‘m dan ook erg vaak. En ik ben best trots op hoe de bloemenrandjes gelukt zijn. Ze sluiten netjes aan en het ziet eruit alsof de jurk uit de winkel komt.
De laatste jurk die ik gemaakt heb, de winterjurk, was nogal een flop. Ik dacht het patroon van de blauwe lentejurk nog eens te kunnen gebruiken met een dikkere joggingstof, maar dat zag er dus niet zo uit als ik in mijn hoofd had.
2. Mijn enorme stofvoorraad verminderen met een kwart
Ik heb vier dozen met lappen stof. Deze waren aan het begin van 2017 nog allemaal propvol. En inmiddels is het me gelukt om één doos leeg te krijgen. Uiteraard ook door een beetje te schuiven met lappen stof. Maar vooral door er kleding of tassen van te maken.
Behalve bovenstaande jurkjes maakte ik:
- Een hotpack
- Een hoedje van vilt
- Een brede, elastische riem om mijn bekkenband te verstoppen
- Een bikini voor mijn dochter
- Een opbergvakje voor de rolstoel
- Een rugleuninghoes voor de rolstoel
- Een simpele shopper voor de rolstoel
Veel teveel om hier nu allemaal te laten zien. Ik heb zelfs nog wel wat meer gemaakt dan ik op mijn blog over geschreven heb. Zoals een tas voor een collega die naar een ander team ging, met alle namen van ons team erop geborduurd. En een gerimpelde rok, alleen was die niet zo mooi gelukt.
Maar waar ik het meest tevreden over ben, zijn de hoezen die ik voor mijn rolstoel maakte. Die gebruik ik toch wel bijna dagelijks en maken mijn rolstoel net iets meer van mij.
3. Een fantasykostuum ontwerpen en maken
Ooit deed ik dit veel vaker, maar omdat het zoveel werk kost, schoot het er de laatste jaren bij in. De kostuums waar ik erg van houd (met name Victoriaanse kostuums), zijn daarnaast ook niet erg praktisch in een rolstoel. En om iets te maken wat zowel mooi als praktisch is, was nog best lastig te verzinnen.
Ik ben voor een kostuum van miss Peregrine gegaan. En voor mijn dochter een bijpassend kostuum van Bronwyn Bruntley, uit dezelfde film (Miss Peregrine’s home for peculiar children).
We gingen ermee naar Castlefest. Beetje jammer alleen dat niemand herkende wie wij voor moesten stellen. Terwijl de kostuums toch best aardig lijken, of niet?
Maar behalve het Miss Peregrine kostuum heb ik er ook één gemaakt voor een fotoshoot. Niet specifiek iets nagemaakt van een film of zoiets. Maar meer een kostuum waar ik ook mee zou kunnen dansen. En wie weet ga ik dat volgend jaar ook wel doen!
De stof had ik nog over van een eerder danskostuum en voor het patroon heb ik zelf maar wat uitgevogeld.
4. De lockmachine een onderhoudsbeurt geven
Het werd zeker eens tijd voor een onderhoudsbeurt voor mijn lockmachine. En achteraf bleek het om iets simpels te gaan: het mes was bot geworden. Als ik had geweten dat mijn lockmachine een geheim vakje had met een reservemes, had ik het wel zelf op kunnen lossen. Maar ach, die naaimachinemonteur moet ook zo z’n boterham verdienen.
Naaiplannen 2018
Het werkt wel voor mij zo, om mijn naaiplannen op te schrijven. Zo heb ik toch iets om naartoe te werken gedurende het jaar. En vier doelen vind ik wel een mooi en haalbaar aantal. Dus ik doe het gewoon nog een keer!
En dit is wat ik in 2018 bereikt wil hebben:
- Behalve die dozen met lappen stof, heb ik zo ook een doos vol met UFO’s (UnFinished Objects). Daar moet ik maar eens wat kritischer naar kijken: wat ga ik nog afmaken en wat doe ik weg? In december 2018 mag die doos helemaal leeg zijn!
- Mijn borduurmachine gebruik ik veel te weinig, zonde eigenlijk, want je kan er zoveel leuks mee. Ik heb zelfs heel veel ongebruikte borduurpatronen op mijn laptop staan. Dus voor volgend jaar wil ik elke maand iets geborduurd hebben. Of het nou op een kledingstuk is, of gewoon voor het oefenen op een restje stof.
- Een opbergtas voor mijn Freewheel (dat extra wiel bij mijn rolstoel wat je op de foto ziet waar ik de blauwe lentejurk aan heb) is iets wat ik al een poosje mis. Zeker op vakantie waar je van alles in de auto wil proppen, dan wil je zo’n vies wiel niet tussen je etenswaren of schone kleren hebben. Dus als ik dit voor de zomervakantie af krijg, is dat wel zo handig.
- Ooit maakte ik regelmatig een korset. Ik heb er nog genoeg materialen voor liggen en weet precies wat voor mij comfortabel zou zijn. Nu nog aan de slag gaan ermee. Dat moet ook wel lukken voor het einde van 2018.
Wat zou jij in 2018 genaaid willen zien?