Fitbit: wat werkt wel of niet bij mij?

fitbit alta hr

Mijn Fitbit heb ik nu al bijna twee jaar en heb ‘m dag en nacht om. Er zijn een aantal functies die ik heel veel gebruik en een aantal waar ik niet zoveel mee kan.

Slaap bijhouden

Het is niet zo dat ik elke ochtend even check hoe ik die nacht geslapen heb. Maar zo nu en dan kijk ik hoe ik ervoor sta en probeer ik te verklaren waarom ik wel of niet goed heb geslapen die nacht.

Voor mij werkt het in ieder geval zo dat ik me er niet druk om hoef te maken dat ik weer een nacht slecht geslapen heb. Mijn Fitbit houdt het wel bij, ik hoef me er niet op te focussen. En als ik dan na een tijdje kijk hoe de rest van mijn nachten eruit zien, dan valt het gemiddeld genomen wel mee. Dat geeft ook weer rust.

Lees ook: Slapen met Fitbit: ruim een maand later.

Wekker

’s Nachts heb ik (zoals de meeste mensen) geen lenzen in of bril op. En ik zie echt geen steek zonder. Mijn man heeft een wekker met rode lichtgevende cijfers, maar het kost me teveel moeite om dat te kunnen lezen. Dan moet ik de wekker pakken en zo’n 20 centimeter voor mijn neus houden voor ik kan zien hoe laat het is. Ook gaat mijn man eerder uit bed en zijn wekker is te eenvoudig om twee verschillende alarmen in te stellen.

Ik heb ooit een pratende wekker gehad. Dan gaf ik er een mep op en met een schelle stem (en de ‘R’ als ‘N’ uitgesproken) werd dan de tijd gezegd. Werkte prima, maar niet handig als je het bed met iemand deelt.

Nu slaap ik dus gewoon met mijn Fitbit om. Als ik ’s nachts wil weten hoe laat het is, tik ik er even op, dan licht het beeldscherm op. Dat doet hij trouwens ook als ik teveel met mijn armen zwaai, maar ik geloof niet dat mijn man daar iets van merkt. En ik kan via de app zoveel alarmen instellen als ik wil. Als het alarm afgaat, gaat de Fitbit trillen. Reageer je daar niet op, dan gaat hij over tot snooze en begint hij negen minuten later weer te trillen. Door erop te tikken, zet je het alarm weer uit.

Hartslag bijhouden

Ik ben echt geen expert als het gaat om het interpreteren van je hartslag. Maar er zijn zo wel wat dingen die mij zijn opgevallen en waar ik wel wat verandering in zou willen. Bijvoorbeeld dat zowel bij het werken als sporten mijn hartslag ongeveer even hoog is. Ik zou graag willen dat mijn hartslag tijdens het werken wat lager is en bij het sporten juist wat hoger.

Nu ben ik al eens op zoek geweest naar oefeningen waar mijn hart sneller van gaat kloppen. En op zich blijft mijn hartslag ook al wat lager als ik op mijn werk van mijn rolstoel gebruik maak. Maar het verschil mag van mij nog wel wat groter. Wellicht voelt het werken dan wat relaxter en een workout meer echt als een workout.

Lees ook: Wat mijn Fitbit zegt over mijn hartslag

Gewicht bijhouden

Ach ja, ik moet het ergens bijhouden. Voordeel vind ik dat je hierbij kan kiezen of je het grafiekje van een maand, drie maanden, een jaar of alles kunt zien. Verder is het een vrij beperkte app wat dit betreft. Je kunt nog wel het vetpercentage toevoegen, maar andere metingen niet. Dat had van mij wel iets uitgebreider gemogen.

Hier doe ik niks mee!

 • Calorieën bijhouden: Heb ik ooit wel gedaan door een andere app eraan te koppelen (die wel Nederlandstalig is). Maar inmiddels weet ik wel hoe ik mijn maaltijden moet vormgeven om aan het juiste aantal calorieën te komen. Het schiet alleen niet op.
 • Water drinken: Ik geloof het wel. Op mijn werk heb ik een thermosbeker van een halve liter die ik twee keer vul met thee op een ochtend. En thuis kies ik voor het grootste glas wat ik regelmatig vul met water.
 • Cyclus bijhouden: Welke cyclus? Geen last van met mijn Mirena, dus hoef ik ook niks bij te houden.
 • Uitdagingen/gids/vrienden: Tja, de uitdagingen en workouts zijn toch meer ingesteld op mensen zonder beperkingen, dus hier kan ik niet zoveel mee. Wat betreft het toevoegen van vrienden zie ik de meerwaarde ook niet zo. Daar heb ik mijn social media al voor.

Nog wat handige dingetjes waar ik nog niet over uit ben of ik het wil gebruiken…

Toen ik mijn Fitbit aan mijn nieuwe telefoon koppelde, kreeg ik meteen een melding dat ik mijn Fitbit ook kan gebruiken om mijn scherm te ontgrendelen met Smartlock. Ik hoef dan geen code of vingerafdruk te gebruiken om het scherm van mijn telefoon te ontgrendelen.

Voor zover ik het gezien heb, werkt dat alleen als de Fitbit in de buurt is en met Bluetooth verbonden. Op zich zet ik Bluetooth alleen aan als ik het nodig heb, dus het is ook niet zo dat Jan en alleman mijn telefoon kan ontgrendelen als ik met mijn Fitbit in de buurt ben. Ik denk dat het handig kan zijn als je met iets bezig bent en niet steeds met een code of vingerafdruk je scherm wil ontgrendelen. Maar verder… ach, een beetje overbodige luxe.

Nu heb ik een gewone Fitbit Alta HR, geen smartwatch, maar een uitgebreide activity tracker. Met de smartwatches van Fitbit kun je tegenwoordig ook contactloos betalen. Ergens lijkt me dat ook wel handig, zeker omdat al die pinautomaten vaak vast en te hoog staan om vanuit mijn rolstoel goed bij te kunnen. Maar ik heb nog wel mijn twijfels over de veiligheid daarvan. Er wordt wel gezegd dat er om een pincode gevraagd wordt op je smartwatch, zodra de hartslag onderbroken wordt. Maar of het eenvoudig te skimmen is, geen idee.

Heb jij ook een Fitbit of soortgelijke activitytracker? Wat is volgens jou een onmisbare functie hiervan?

2 Comments

 • Hoi Jacqueline,

  Hoi Jacqueline,
  In de zomer van 2018 heb ik een Fitbit Charge 2 gekocht. Voor mij is slaap registreren niet zo belangrijk en ook ben ik niet zo bezig met m’n gewicht. Ik wilde vooral gewoon meer te bewegen en dacht dat een Fitbit daarbij zou helpen. Ook vroeg ik me af of hij voor mij ook zou werken als “stappenteller”. Ik zit in een rolstoel, kan helemaal niet lopen en dus was ik benieuwd: hoe worden work-outs geregistreerd / vertaald bij mij als roller? Leuk experiment moet ik zeggen!

  Die work-out onderdelen vind ik daarom wel interessant en heb ik minder met gewicht of hartslag bijhouden.
  Bijhouden hoeveel ik drink op een dag heb ik ook veel aan. Het is voor mij een kleine alarmbel om genoeg te drinken, want heb grotere kans op blaasontsteking.
  Bij het lezen van de titel van dit blog dacht ik meteen dat jij hem ook op die manier getest had. Daar zat ik duidelijk naast ?

  Mocht je het leuk vinden om mijn ervaringen met de Fitbit Charge te lezen, ik schreef er het blog ‘Petra in beweging’ over.

  Ik kwam je site tegen toen ik zocht op “rolstoeldansen”. Plus de naam van je blog trekt wel de aandacht…
  Na eventjes rondkijken zag ik veel interessante blogonderwerpen, waaronder deze ?
  Blij dat ik je gevonden heb!

  Groetjes,
  Petra

 • Hoi Jacqueline,
  ook ik heb een Fitbit Alta HR, maar recent brak daarvan het bandje uit de rubber groef, ook lijmen met bisonkit e.d. lukt slecht. Voor Permobil/Smartdrive heb ik hun TicWatch mogen testen, ik vind het een erg groot “ding” om de pols en juist de Fitbit zit er fijn/klein omheen. Bij mijn oude Pushtracker heb ik een elastische schakelband, waardoor die zich aanpast op je polsbeweging en zo ook wat mee kan rekken. Mijn conclusie voor de SmartDrive is investeer in de Switches/knoppen, dan heb je helemaal GEEN pushtracker (oud/nieuw) meer nodig en rij je de hele dag veilig/onbezorgd. Ik ben aan het onderzoeken en emailen met Fitbit of zij een wheelchair user optie kunnen/willen realiseren die hoepel pushes monitort. Slaan we 2 vliegen in één klap…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.