EDS

Zoveel rolstoelen?!

Het komt niet vaak voor dat ik al mijn rolstoelen bij elkaar verzameld heb. Maar in deze rare tijden van verplicht thuiswerken is ook mijn werkrolstoel tijdelijk naar mijn huis verhuisd. En als ik ze dan toch alle drie (ja, het zijn er dus drie) thuis heb, is dat een goed moment om ze eens naast elkaar te zetten.

ADL rolstoel Kuschall

Rolstoel Küschall K-series met Smartdrive

Dit noem ik eigenlijk altijd mijn gewone rolstoel, omdat ik deze gewoon dagelijks gebruik om mezelf buiten de deur te kunnen verplaatsen. Deze Küschall heb ik via de WMO gekregen, inmiddels alweer 5,5 jaar geleden.

Het duurde wel even voordat deze rolstoel echt goed zat voor mij. Gelukkig kan bij dit model nog het één en ander versteld worden, zoals de hoek van de rugleuning en de zitting. En er kwamen nog rubberen hoepelhoezen bij, een beter zitkussen en een Smartdrive. En inmiddels kan ik hiermee goed uit de voeten.

Zonder Smartdrive kom ik niet ver. Deze elektrische ondersteuning werkt via bluetooth en tikken met een polsbandje om ‘m aan en uit te zetten. Ideaal voor hellingen en lange stukken, wat in mijn geval betekent dat ik verder kom dan alleen mijn eigen straat.

dansrolstoel proval tns

Dansrolstoel Proval TNS

Toen ik begon met dansen bij Misiconi Dance Company, deed ik dat in eerste instantie met mijn gewone rolstoel. Maar omdat ik me hierin toch niet zo heel erg soepel kon bewegen, ben ik op zoek gegaan naar een dansrolstoel. Via de Supportbeurs ontdekte ik de dansrolstoelen van TNS en die bevielen me wel.

Ik heb wel bij de WMO geïnformeerd of ik een dansrolstoel via de gemeente kon aanvragen. Dat kon wel, maar bij onze gemeente zaten daar toen nogal wat haken en ogen aan. Sowieso duurt het allemaal langer als de WMO ertussen zit en is er een maximum aan kosten wat vergoed wordt. Die kosten zou ik vervolgens via een maandelijkse eigen bijdrage weer terug moeten betalen. Na wat navraag gedaan te hebben, koos ik er dus voor om de rolstoel zelf aan te schaffen, deels door middel van crowdfunding.

Deze Proval rolstoel van TNS is erg licht en compact, er zit niet meer op dan nodig. De rugleuning en zijschotten zorgen ervoor dat mijn bekken en heupen goed op hun plek blijven en ik verder vrij kan bewegen. Het anti-kiepwiel is eraf te halen, maar meestal houd ik ‘m erop, zodat ik me geen zorgen hoef te maken dat ik achterover val. Deze dansrolstoel is namelijk een stuk scherper afgesteld, om soepel te kunnen draaien en makkelijk wheelies te kunnen maken. De wielen staan om diezelfde reden ook iets schuiner dan mijn gewone rolstoel.

De kleine voorwieltjes zijn binnen heel fijn, omdat het de rolstoel wendbaarder maakt. Maar op straat zijn ze erg lastig, blijven dan snel haken tussen de straatstenen. De korte rugleuning is tijdens het dansen heel fijn, maar ook niet om een hele dag zo rechtop te moeten zitten zonder goede ondersteuning. Het is dus echt een rolstoel die voor het dansen gemaakt is.

O4 workhopper werkrolstoel

Werkrolstoel O4 workhopper

Op een gegeven moment ben ik op mijn werk ook mijn rolstoel gaan gebruiken, maar hier kon ik niet de hele werkdag in zitten. Continu overstappen van rolstoel naar trippelstoel was ook geen succes, dus begon er weer een zoektocht naar een goede stoel. En nadat ik de O4 workhopper uitgeprobeerd had, wist ik dat dit ‘m moest worden.

Deze heb ik dan weer via het UWV in bruikleen gekregen. De rugleuning en zitting zijn los van elkaar te verstellen, zodat ik niet de hele werkdag in dezelfde houding hoef te zitten. De rugleuning is ook hoger dan mijn gewone rolstoel, zodat ik er meer steun aan heb. De armleuningen zijn fijn bij het werken achter een bureau, maar bij het rollen niet heel praktisch. Nu kunnen ze er wel makkelijk afgehaald worden, maar op mijn werk rol ik toch alleen maar korte stukken en alleen binnen op een gladde vloer.

De voetplaat kan omhoog geklapt worden, zodat ik de rolstoel ook nog een beetje als trippelstoel kan gebruiken als ik mijn handen vol heb.

En dan heb ik nog dat groene kronkelding, een Flexzi waar een draadloos toetsenbord op zit. Hiermee kan ik me iets vrijer bewegen in het lokaal en toch ook op het smartboard schrijven. Ook deze heb ik allebei via het UWV gekregen. Het tasje aan de rugleuning heb ik zelf gemaakt, om de benodigdheden voor mijn lessen binnen handbereik te hebben.

Al met al echt een hele fijne stoel om mee te werken. Alleen buiten kan ik er dan weer niet zoveel mee. Door alle verstelmogelijkheden is het een zware stoel en het rollen gaat ook echt een stuk zwaarder als je geen gladde vloer hebt.

Rolstoelen in actie

Ik ben weer eens aan het rommelen geweest om een filmpje te kunnen maken. Dit keer zelfs met ondertiteling erbij, wat een klus is dat zeg!

Maar goed, het leek me wel leuk om die drie rolstoelen eens te laten zien en dan ook meteen maar met bewegend beeld. Dat laat toch ook meer zien dan alleen een paar foto’s.

Heb jij ook één of meerdere rolstoelen? Waar gebruik jij deze voor?

8 Comments

 • Leuk om de verschillen nu zo duidelijk te zien. Ik ben zelf nu namelijk ook wat aan het oriënteren of ik mijn werk straks vanuit mijn huidige stoel ga hervatten of ook ga nadenken voor iets van een o4.
  Toevallig denken mijn vrouw en ik er ook over om op dansles te gaan. Maar daarvoor komt een dansrolstoel voor mij nu echt nog veel te vroeg. Maar goed om te zien wat de mogelijkheden zijn. Mijn ADL-stoel komt ook bij TNS vandaan, dus daar kan ik wel een keer informeren.

  • Nee, ik had ook niet meteen een dansrolstoel toen ik op dansles ging. Eerst maar eens zien of het bevalt, toch? Maar die van TNS kan ik je zeker aanraden.
   En O4 is ook heel fijn als werkrolstoel, maar qua prijs kom je 3x zo hoog uit vergeleken met een dansrolstoel van TNS. Dus ook de bekostiging is het onderzoeken waard.

 • Ik heb 2 rolstoelen, een gewone ADL haro en een elektrische rolstoel. De ADL is ook een Kushall, inmiddels al zo’n jaar of 20 oud. Dat ik ‘m al zo lang heb, komt omdat ik al heel lang geleden een elektrische rolstoel kreeg, mijn huidige midwheel Salsa M5 is alweer de derde elro. De ADL haro gebruik ik alleen in de uitzonderlijke gevallen als mijn elro niet handig is en ik neem ‘m ook altijd mee op vakantie, zodat ik een back-up heb als mijn elro onverhoopt stuk gaat. ’t Is een super degelijk ding, want ondanks dat ’t een oudje is, is er eigenlijk nog niks mis mee.

  • Wauw, 20 jaar oud al! Dan is het echt een degelijk ding ja. En fijn om ‘m toch als back-up te hebben.

 • Ik heb 2 rolstoelen. Een handbewogen met smartdrive via wmo (oracing) en een elektrische (permobil) via het UWV.

 • Ik had 5 jaar lang een Sunrise Quickie Argon2 met Emotion M15 ondersteuning. Sinds vorig jaar mei een Olympic Hopper van O4 met carbon spatborden zonder leuningen en een Smartdrive. Nadat de Smartdrive op een rit niet meer wilde stoppen (heel onveilig!) is er een kabel met 2 Switches gekomen en nu bij de recente update naar FW2.0 van de Smartdrive ben ik blij dat de knoppen er al op zitten. Ze zitten geplakt met dubbelzijdig tape op de spatborden en zo fijn binnen handbereik. Heb sterk bij Permobil aangedrongen op Nieuwe NL documentatie en handleidingen voor de update. Gebruik de domme Pushtracker nu geheel NIET meer, heb ook de E2 PT uitgeprobeerd, maar vind mijn Fitbit Alta HR al groot genoeg om de pols…..

 • Kon je zelf de rolstoel bij het uwv aanvragen of moest een ergo alles onderbouwen?

  • Nou… dat kon ik vooraf niet heel duidelijk op de website van uwv vinden, dus ik had een rapport van mijn ergotherapeut, medeondertekend door mijn revalidatiearts en daarbij nog een offerte van O4 zelf waarin precies de aanpassingen meegenomen waren die ik nodig had.
   Maar toen werd ik dus door uwv op mijn vingers getikt, want zij hebben zelf ergotherapeuten die bepalen wat jij nodig hebt. Ze zijn uiteindelijk toch meegegaan in het rapport van mijn ergo. De consulent had navraag gedaan en toen bleek ook dat dit het meest passende hulpmiddel voor mij was.
   Maar in principe heb je dus niet je eigen ergo hierbij nodig!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.