Pencil, swing of A-lijn: Welke jurk staat het mooist in een rolstoel?

Nu heb ik inmiddels wel wat ervaring met het maken van jurkjes en ik weet ongeveer wat mij goed staat. ‘Staat’ ja, maar dat is toch een ander verhaal wanneer je steeds vaker in een rolstoel zit. Ik heb een taille, maar ook een blubberbuik en aardig volle heupen. Zolang ik sta (en een mooi passend jurkje aanheb), ziet dat er wel oké uit. Maar zodra ik ga zitten, verschuift al het vet zich, waardoor die mooie ronde vormen veranderen naar één ronde vorm. Of een rollade.

Ik heb drie verschillende (zelfgemaakte) jurken met elkaar vergeleken, kijk en oordeel zelf:

Deze penciljurk heb ik dit paasweekend in elkaar gezet. De rode stof is een stretchsatijn, alleen heb ik de verkeerde kant als goede kant genomen, zodat de stof beter bij de watermeloenstof zou passen.
Voordeel van deze jurk is dat het rokgedeelte niet tussen de wielen kan komen, omdat hij zo nauw aansluit.
Nadelen zijn dat hij omhoog kruipt als je veel beweegt in de stoel (dus inkijk…), hij zit strakker als je zit dan wanneer je staat, waardoor er iets teveel vetrollen zichtbaar worden. Dat laatste is misschien ook wel aan de stofkeuze te danken, in een effen stof is dat sowieso meer zichtbaar.

Ik wist het eigenlijk van tevoren al: met deze swingjurk heb je gewoon teveel stof om fatsoenlijk te kunnen rollen. Ik draag ‘m soms wel als ik mijn rolstoel gebruik, maar niet op regenachtige dagen en ik moet er dan voor zorgen dat ik genoeg van de rok onder mijn benen prop, wat het trouwens ook niet mooier maakt. En op de één of andere manier valt deze jurk ook langer als je zit, zo blijft er weinig been over en dat vind ik persoonlijk ook niet zo mooi.
Wat ik er wel mooi aan vind, is dat je door de riem wel een taille blijft houden. Het bovenlijfje sluit wel redelijk aan, maar is niet zo strak dat er vetrollen verschijnen zodra je gaat zitten. De halslijn laat niet teveel decolleté zien en met de kraag is het toch weer even net iets anders dan anders, net als de stof trouwens.

Tja, deze jurk met A-lijn is dan toch wel mijn favoriet. Hij is wijd genoeg aan de onderkant om inkijk te voorkomen, maar niet zo wijd dat hij constant tussen de banden gaat zitten. Hij loopt wijduit vanaf de taille, waardoor mijn blubberbuik niet zo zichtbaar is. Deze jurk draag ik het hele jaar door, want met een vestje en panty of legging kan dat best ook in de winter.

Spashionista schreef al eens over 7 essentiële items, maar die vond ik vrij basic en op iedereen van toepassing.
Wheelingalong24 post regelmatig over haar wheelchair fashion en ze heeft ook wat goede tips (die ik nodig eens moet gaan toepassen) over het poseren als je in een rolstoel zit.
Maar eigenlijk ben ik in Nederlandstalige blogs nog niet zoiets tegengekomen en daarnaast is het ook nog wel een verschil of je in een elektrische of handbewogen rolstoel zit. Vandaar dat ik er vanuit mijn eigen ervaring wat over wilde schrijven.

Ken jij nog blogs waarin aandacht wordt besteed aan rolstoelmode? Of heb jij zelf tips? Laat een berichtje achter!

16 Comments

 • I loved this post! As an electric wheelchair user I forget about the practicality of wheeling a chair. I also forget to do advice posts as often as I should.
  When I first started using a wheelchair a post like this would have been incredible, there was so much trial & error before I found my wheelchair style…I remember a very unfortunate incident with a maxi skirt & my front wheels 😉

  Sally Wheelingalong24

  • Thank you so much for taking the time to (translate and) read my blog! I've said it before: you are the one that inspired me to write it. So hopefully in the future there will be more blogs to prevent incidents like yours 😉

 • Ik ben geen jurkjes mens, ben nu hard in discussie met het wmo voor een voor mij stabiele goede rolstoel, mét electrische ondersteuning. Toch merk ik dat ik nu al naar mijn kleding kijk als ik zit, dan denk ik hm dit shirt is zittend wel erg kort, met deze jas krijg ik een koude rug… dus automatisch houd je al rekening ermee en voor mij met de hoop dat ik binnenkort (hopelijk voor het echte goede weer begint) een rolstoel krijg.
  Als ik dan moet kiezen als niet jurkjes mens, vind ik het 1e jurkje het leukste en lijkt me ook het handigst 😉

  • Ik vind de eerste ook erg leuk, alleen die zichtbare rollen… 😉

   Hopelijk ga je een goede rolstoel krijgen, succes met het onderhandelen nog!

 • This is such a useful post, thank you for writing it! I'm just starting to experiment with outfits, having only got me wheelchair a couple of weeks ago. At the moment I'm loving just above the knee length (when sitting) with leggings underneath. I'm trying to avoid leggings or jeggings on their own as my thighs, which are already 'big', just look even bigger when I'm sat in my wheelchair! I've had problems with maxi skirts getting caught in the wheels when I've hired a wheelchair in the past. I'm currently looking for bridesmaid dresses for my sister's wedding & was concerned that she'd want a long, flowing dress that would just get caught in my wheels. As soon as I asked to try a shorter dress & explained why she wanted me in a shorter dress! I'm very lucky to have such a supportive family. Xx

  Tania | When Tania Talks

  • Will you be sharing your outfit experiments on your blog as well? Would love to see it! 🙂

   Good luck with finding a bridesmaid dress <3

 • Wat een leuke jurkjes, wat goed dat je ze zelf gemaakt hebt. Zelf vind ik het laatste model het leukst staan in de stoel. De tweede vind ik eerlijk gezegd niet geschikt voor de rolstoel omdat het zo wijd is en langer lijkt als je zit, best opmerkelijk want de meeste modellen kruipen op 🙂
  Zelf draag ik geen jurken/rokken. Mijn benen zijn gestrekt voor me en je zit snel met in-kijk en opkruipende jurken/rokken, wat het er voor mij, niet mooier op maakt.
  Ook kan ik door de pijn in mijn voeten geen schoenen meer dragen en met sokjes onder een rok/jurkje voel ik me niet fijn en daarom draag ik het liefst broeken. Al blijf ik zoeken naar schoenen die ik wel kan dragen, wie weet komt er dan ook weer eens een rok/jurkje in mijn kast te hangen.
  Je kunt alledrie de modellen heel goed hebben en een riem of ceintuur staat je heel erg goed.

  • Dankjewel! Ik denk dat ik ook nog wel vaker dat model jurk ga maken. 🙂

 • De derde staat je prachtig. Al zijn ze allemaal leuk, die met een riempje vind ik je het meest vrouwelijk staan. En dan vind ik de lengte (en het fladderende) van de derde het mooiste. Wat onwijs knap dat je ze zelf maakt.

 • Halelujah de jurk is gevonden ! hahahaha
  Kun jij niet een eigen lijn uit gaan brengen met leuke jonge rolstoelkleding?
  Er is al een lijn voor rolstoelers maar dat vind ik zo ontzettend saai ,lelijk ,degelijk en tuttig.
  Ben benieuwd wat de mei maand voor gastblogs op gaat leveren.
  Groetz,
  Lissa

  • Een eigen lijn? Dan zou het echt werk worden en ik doe het meer voor de hobby. 😉 Zo nu en dan maak ik weleens wat voor een ander, maar dan moet je geen haast hebben.

   En ja, die gastblogs gaan echt heel tof worden! Je zal vast wat bekenden ook langs zien komen.

 • Grappig ik draag ook veel jurkjes, ook pas sinds ik in de rolstoel zit. In de winter lekker een body en een thermoleggings en nergens stomme knopen die irriteren blauwe plekken veroorzaken enzo? (tja eds huidje hè) verder als ik broeken draag dan eerder stretch/stof broeken en broeken die lang zijn, lange shirts/truien en broeken met elastiek boven in ipv knopen. Alleen met bhs heb ik nog niet de oplossing gevonden (roept u maar als je de oplossing weet, abras en sportbhs ook al geprobeerd, maar van alles gaat mijn huid stuk of word ik blauw of steunt het niet genoeg) ik ben toch echt wel fan van je jurkjes hoor 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.