Nieuwe (niet heel erg aangepaste) keuken

L-vormige strakke witte keuken met grijs werkblad. Links nog een los blok tegen de muur met een stoel.

Ok, heel erg nieuw is de keuken ook weer niet. In oktober werd deze al geplaatst en als je me op social media volgt, heb je ‘m misschien al ergens voorbij zien komen. Maar nu pas is deze eindelijk zo goed als klaar, dus tijd om even bij te praten wat er allemaal aan gebeurd is.

Dit was de oude keuken:

Toen we twintig jaar geleden dit huis kochten, zat er een ontzettend gare keuken in met donkere tegeltjes als werkblad en gele gordijntjes in plaats van kastdeuren. Wel de luxe van een inbouwfriteuse, maar het huis was zo verwaarloosd, dat ik niemand zou aanraden daar iets uit te eten. De keuken ging er dus meteen uit en we kozen iets wat we bij het huis vonden passen, een redelijk klassieke keuken. De oorspronkelijke keuken was in een U-vorm, maar om het wat flexibeler te houden, gingen we voor een L-vorm. Dat gaf ons toen genoeg kastruimte en zo konden we af en toe de eettafel naar de keuken verhuizen als dat nodig was.

In de loop van de jaren is er wel wat vervangen aan apparatuur, maar de basis van de keuken was prima. Alleen liet de lamineerlaag van de kastdeuren en laden de laatste jaren los. En eigenlijk hadden we al een paar jaar geleden het idee om de keuken aan te pakken. Maar het kwam er dus pas afgelopen oktober van.

L-vormige klassieke keuken met rechts ook bovenkastjes.
Links staat er een eettafel met stoelen.

Werk aan de winkel/keuken

De nieuwe keuken zelf hadden we gewoon bij Ikea besteld, inclusief montage. Voor al het werk eromheen had mijn man een maand vrij genomen. Want dat was nogal een klus…

Behalve de keukenkasten zelf, werden ook de muren en vloer gestript. De buitenmuur bij het raam was niet geïsoleerd, dus dit was een goed moment om dat aan te pakken. En we wilden nu een PVC-vloer in plaats van tegels, dat was ook een aardige klus. Dan nog wat schuiven met elektra en waterleidingen om alles klaar te hebben voor de montage van de keuken.

In de tussentijd lieten we een paar keukenblokken staan, om nog steeds gebruik te kunnen maken van de wasbak, kookplaat, vaatwasser en koelkast. De inhoud van de kasten was naar de woonkamer verhuisd.
In twee dagen was de keuken gemonteerd en daarna kon mijn man weer aan de slag met tegelen en behangen. Bij het behangen had hij (net als bij het leggen van de vloer) hulp van mijn zwager en schoonzus. Mede dankzij hun ziet het er zo mooi uit!

Bij het bestellen van de keuken had ik trouwens nog wel een foutje gemaakt. Ik had een gewone oven besteld, in plaats van een oven met magnetronfunctie. Gelukkig kon die makkelijk terug, alleen hadden we heel veel pech met de levering van de nieuwe (bij een andere winkel). Vandaar ook dat er nu pas een bericht over de keuken hier gepost is, de oven is nog maar een paar weken geleden bezorgd.

Gemaakte keuzes en gebruik

Het is dus een gewone keuken, zonder hele specifieke aanpassingen. Daar hebben we bewust voor gekozen, ondanks dat ik toch ook veel met rolstoel in de keuken kom. Voor mij was het wel een voorwaarde om vanuit mijn rolstoel bij alle kasten te kunnen en een stuk werkblad te hebben waar ik makkelijk met mijn rolstoel of trippelstoel kon aanschuiven. Met veel lades, zodat ik overal makkelijk bij kan. Bij de wasbak en daarnaast zitten wel gewone deuren, vanwege de afvoer en boiler die daarin zitten. Ook de kast boven de oven is met een deur. Daarin staan dingen als een keukenmachine, blender en gourmetstel. Die gebruik ik toch amper en mijn man of kinderen kunnen het makkelijk pakken.

En behalve die kast boven de oven zijn er nu dus helemaal geen bovenkasten meer. Qua bergruimte is dat vooral verplaatst naar het extra blok aan de linkerkant. Om genoeg ruimte op het aanrecht te hebben naast de kookplaat, hebben we de vaatwasser en wasbak omgewisseld. Er is wel een keer of drie op gewezen dat dat niet handig is met de hoekkast en laden onder de kookplaat als je de vaatwasser uitruimt. Maar in de laden onder de kookplaat zitten alleen kruiden en voorraad etenswaren, dus die heb je niet nodig bij het uitruimen. En in de hoekkast met draaiplateau zitten ook vooral spullen die we weinig gebruiken.

In het filmpje is behalve de verbouwing ook te zien hoe ik de keuken gebruik met rolstoel of trippelstoel. Koken laat ik meestal aan mijn man of kinderen over, maar als ik kook, gebruik ik daar de trippelstoel bij. En dat gaat helemaal prima, ben erg blij met hoe de keuken geworden is.

Mijn bijdrage aan de verbouwing

Met het klussen zelf heb ik alleen toegekeken en af en toe een foto gemaakt. Uiteraard hebben mijn man en ik wel samen de keuzes gemaakt in opstelling en uiterlijk. En verder had ik nog wat losse ideetjes om de (nu veel modernere en strakkere) keuken wat gezelliger te maken:

  • Die trippelstoel heeft van mij een nieuw jasje gekregen, zodat die mooi bij het fleurige behang past. Net als de ovenwanten.
  • En met zulk behang moesten we natuurlijk ook matchende handdoeken en theedoeken hebben! Met een stukje behang was ik de stad in geweest om iets te vinden wat er goed bij paste.
  • Eigenlijk al voor de nieuwe keuken, maar toch ook door mij gemaakt: de macraméplanthangers in het raamkozijn.
  • En de grote glazen fles in het raamkozijn is een terrarium. Dat was nogal een gepriegel om de plantjes erin te krijgen. Inmiddels zijn al een cactus en vetplantje verdwenen en nu nog twee plantjes over. Het is vooral het mos wat het goed doet…
  • Met Sinterklaas en kerst heb ik grote glazen potten gevraagd. Het leek me leuk om een plank in het verlengde van de vensterbank vol met potten te zetten. De plank moet nog komen, maar de potten maken het al wat gezelliger.
  • Het rekje voor de handdoeken en theedoeken bestaat uit amuselepeltjes die aan een plankje getimmerd zijn. Het boor- en timmerwerk heb ik aan mijn man overgelaten, maar het verven was wel mijn werk.
  • Het is niet leesbaar op foto of film (en dat is maar goed ook), maar op de koelkast hangt wat koelkastpoëzie. De kinderen doen vooral hun best om er schunnige teksten mee te maken, die ik vervolgens weer kuis door een woord te vervangen.
  • Meestal staat ie opgeborgen in de kast, maar omdat iedereen hier in huis drinkflessen gebruikt, vond ik het ook wel tijd om een handig flessenrekje te kopen om ze te laten drogen.
  • Bij het afscheid van mijn werk kreeg ik onder andere een Bol-bon. Die heb ik gebruikt om ons koffie-/thee-eiland wat meer in te richten. Met een waterkoker die mooi past bij het koffieapparaat en nog een lade voor de koffiecups.

Een aantal van de gekochte spullen vind je hieronder als affiliate linkjes (dat wil zeggen dat wanneer je doorklikt en in die webshop wat koopt, ik daar een paar centen voor krijg, zonder dat jij daar meer voor hoeft te betalen).

En nog wat plaatjes:

1 Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.