De volgende klus: keuken oplappen of vervangen?

keuken

Het zou wel een record zijn, als we dit jaar niet alleen de badkamer en woonkamer, maar ook de keuken aan zouden pakken. Normaal is het tempo hier één kamer per jaar, met lange tussenpozen. Dus ik beloof nog niks (zeker aangezien ik niet degene ben die verantwoordelijk is voor het klussen), maar toch is de keuken wel nodig als eerstvolgende aan de beurt.

Van een inbouwfriteuse naar een granieten aanrechtblad?

Bijna zestien jaar geleden kochten we het huis waar we nu nog steeds in wonen. De keuken was in een verschrikkelijke staat op dat moment. En als ik zeg verschrikkelijk, dan bedoel ik ook echt verschrikkelijk. Donkere tegels op de vloer en het aanrecht, gele gordijntjes in plaats van kastdeuren en zelfs een inbouwfriteuse met smerig oud vet erin. Als je aan de gordijntjes voelde, vroeg je je meteen af of geel wel de oorspronkelijke kleur was.Het was wel duidelijk dat dit het eerste aangepakt moest worden.

Maar goed, zestien jaar geleden zag ons salaris er iets anders uit en konden we ons niet alle luxe permitteren. Het werd een mooie, degelijke keuken, maar geen superdeluxe. Als we toen wat meer geld hadden gehad, hadden we waarschijnlijk wel andere keuzes gemaakt. De vloertegels… die bleken achteraf niet tegen vallende pannen te kunnen. Een beetje een miskoop dus, want iedereen snapt toch wel dat pannen zo nu en dan kunnen vallen.

En als ik nu zie hoe mooi bijvoorbeeld zo’n granieten aanrechtblad in een keuken staat, dan zou dat toch wel op mijn lijstje komen te staan. Hoe vaak ik nu op mijn kop krijg als ik heel even een hete pan op het aanrecht zet. Of eraan herinnerd moet worden dat ik het aanrechtblad verziekt heb door er iets op te laten vallen… Een granieten aanrechtblad kan zoiets veel beter hebben.

Oplappen of vervangen

Van een afstandje ziet de keuken er nog best oké uit. De basis is prima en de combimagnetron en kookplaat zijn in de loop van de jaren ook al vervangen. Maar de deuren van de keukenkastjes zien er niet meer zo geweldig uit. Het lamineerlaagje laat bij sommige deuren los. Bij de één zit er een luchtbel onder en bij een paar andere brokkelen er al stukjes af.

Een collega van me had pas alleen de kastdeurtjes van zijn keuken vervangen. Dat vond ik wel een goed idee, zo heb je met minder kosten toch weer een mooie keuken. Alleen of dat voor onze keuken zo geschikt is, weet ik niet. De zijkanten van onder andere de koelkast zijn in dezelfde kleur als de deuren afgewerkt. Alleen de kastdeuren en lades vervangen, zou dus wel wat verder doorgetrokken moeten worden. En daarnaast zou het geen gek idee zijn om de vaatwasser en koelkast na zestien jaar te vervangen. Daar kun je inmiddels wel weer een zuinigere voor terugkrijgen.

En tja, dan kun je wellicht net zo goed de hele keuken vervangen, of niet?

Geen aangepaste keuken

Net als de badkamer wil ik bij de keuken wel een beetje rekening houden met mijn lijf wat steeds wat meer achteruit gaat. Maar ik wil geen compleet aangepaste keuken met onderrijdbaar aanrecht en hoge kastjes die naar beneden kunnen. Ik ben toch niet degene die hier in huis het meeste kookt.

Toch zijn er wel wat tips voor een rolstoeltoegankelijke keuken waar wij ook wel wat mee kunnen. Lades in plaats van gewone onderkastjes lijkt me wel wat. Hoef je jezelf niet in onmogelijke bochten te wringen om iets van achterin het kastje te kunnen pakken. En scherpe hoeken en randen vermijden is sowieso handig met mijn lompe lijf.

Onze keuken is vrij ruim en qua indeling hebben we nu alleen een L-vormige keukenopstelling. Er is ruimte voor een extra keukenblok of -eiland. Nu verschuiven we de eettafel ook weleens van de woonkamer naar de keuken en dan is er nog steeds genoeg bewegingsruimte. Een voordeel van een extra blok is dat er meer opbergruimte is, wat ook niet te hoog voor mij vanuit de rolstoel zou zijn. Maar als ik met mijn rolstoel door de keuken wil kunnen rollen, zouden we daar met de afmetingen van dat keukenblok wel rekening mee moeten houden.

Genoeg om over na te denken! En waarschijnlijk gaan we dat ook nog wel even doen. In ieder geval tot de woonkamer af is.

Wat zou jij graag willen aanpakken in jouw keuken? Zou je eerder iets kleins oplappen of juist voor een compleet nieuwe keuken gaan?

Dit artikel kwam tot stand door middel van een samenwerking.

6 Comments

 • Tja je keuken,ik zou zeker rekening houden met achteruitgang,je gaat spijt krijgen als je dat niet doet,ga altijd van het ergste uit dan valt het altijd mee.
  Mijn keuken is een drama ,ze hebben 6 jaar geleden mijn keuken aangepast,ik heb een huur wmo woning,op basis van mijn hoepel rolstoel ,nu zit ik in een behoorlijk aangepaste elektrische rolstoel,mijn rolstoel nu is hoger ,ik kan dus niet onder mijn aanrecht komen,ik moet alles zijdelings doen in de keuken,is heel vermoeiend en geeft ook andere klachten,mijn aanrechtblad is veel te diep ,ik kan dus niet achterin mijn aanrechtblad komen,heel irritant want dan heb je weer andere mensen nodig om dat voor jou te doen,al ben ik wel inventief geworden,gewoon voorwerpen gebruiken om iets naar je toe te schuiven,is allemaal niet echt ergonomisch verantwoord.
  Ik laat ook veel vallen en kan gelukkig wel hete pannen op mijn aanrecht zetten.
  Mijn bovenste kastjes ,dat blok kan naar beneden en weer naar boven,dat gaat met omgevingsbesturing,maar het nadeel is dat ik ,ook al zet ik mijn rolstoel op de hoogste stand,niet bij alles komen omdat het alsnog te hoog is ,dus heb ik daar ook andere mensen voor nodig om iets te pakken,uiteraard zijn dat dingen die ik niet zo heel vaak gebruik.
  Maar lastig is het wel om alles zijdelings te moeten doen ,ga zelf maar eens naast de keuken zitten en dan alles doen ,dat is echt niet makkelijk zeker als je weinig kracht hebt ook nog.
  De wmo keuken an sich is qua ruimte van kastjes echt waardeloos voor een heel gezin,wij hebben dan ook zelf kasten erbij gekocht om alles kwijt te kunnen wat we gebruiken in de keuken.
  Ja elke situatie is weer anders,ik hoop voor je dat je keuken naar je zin wordt.

  • Heb er toch net een ander idee over. Ik vind niet dat ik mijn keuken moet aanpassen uitgaande van het ergste. Op dit moment moet de keuken geschikt zijn voor het hele gezin en dan heb ik meer aan veel kastruimte dan een volledig aangepaste keuken. En de dingen die te zwaar zijn voor mij, laat ik aan mijn man en kinderen over.
   Stel dat het nog 10 jaar duurt voor ik binnenshuis ook alles met rolstoel moet doen, dan is het veel praktischer om te verhuizen (kinderen zijn dan misschien ook al het huis uit). En dan verkoopt een huis toch beter als de keuken ingesteld is op een gezin ipv op een rolstoelgebruiker.

   • Ik ben het met je eens. Wij hadden de mogelijkheid om vers te beginnen in een gelijkvloerse woning. De keuken is geschikt voor mijn man en grootste kinderen, maar niet onmogelijk voor mij om in te werken. Ik gebruik nu meestal een trippelstoel. De onderste kasten en laden, koelkast en combi magnetron/oven kan ik bij. Neem geen diep aanrechtblad en zorg dat je goed bij stopcontacten kunt voor dingen als (staaf)mixers etc. Wat ik heel fijn vind, (maar wel duur): we hebben nu een stoomoven. De bakken ervoor zijn licht en je hoeft geen water te tillen, alleen het eten. Verder is een bakplaat fijn, ook omdat ik dan geen pan hoef te pakken voor een gebakken ei of vegaburgers. We hebben bewust geen eiland oid om meer ruimte te hebben om te rijden. In ons vorige huis hadden we een schiereiland maar daarom heen komen was nog niet zo makkelijk. Aanrechtblad is nu beton, prima, vorige was RvS, ook prima. Op de vloer ligt linoleum, dat hadden we in het vorige huis ook, naar tevredenheid, voor bijna 15 jaar. Rijdt goed, vangt de klap van pan of bestek goed op.

    • Een trippelstoel heb ik eens geprobeerd (die van mijn werk meegenomen in de zomervakantie), maar dat vind ik niet prettig werken.
     Je tips ga ik onthouden, dankjewel!

 • Misschien een tip: vorig jaar in een oud Zeeuws huis op vakantie geweest, het was voor mij voldoende aangepast.
  Deze verhuurders hadden de kastjes onder de wasbak zo gemaakt dat je het er onderuit kon trekken. Maar dan zit je wel weer met de hoogte als je wat wil doen. Voor mij was het aanrecht op deze manier te hoog.
  Heel goed nadenken wat je wilt, en als je er nog niet uit bent, knap alleen op wat echt nodig is en wacht met het andere totdat het echt noodzakelijk is. Want je moet met een aangepaste keuken heel veel aan ruimte inleveren.
  En meerdere losse kasten erbij kopen waar dan eventueel op de juiste hoogte de magnetron/oven geplaatst kan worden, hetzelfde geldt voor de afwasmachine.

  • Na het lezen van verschillende tips, neig ik ook meer naar alleen opknappen wat nodig is. Iemand gaf bijvoorbeeld de tip om het kunststof laagje van de kastjes te halen en te verven. Daar had ik nog niet eens aan gedacht. En op die manier zouden we ook alleen de onderkastjes kunnen aanpakken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.