EDS

Best leuk, voor een stel orthopedische schoenen

orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen, kunnen die überhaupt leuk zijn? Ik was er nooit zo van overtuigd. Had al flink wat schoenen voorbij zien komen en hoe blij en trots de eigenaar er ook op was, in mijn ogen bleven het gewoon zichtbaar orthopedische schoenen.

Nee, dat is niet helemaal waar. Er zaten er best af en toe wat bij waar je goed mee voor de dag kon komen. Maar mijn angst was altijd: je zal maar net een orthopedisch schoenmaker treffen die het niet snapt of gewoon niet zo goed is in zijn werk. En dan zit je mooi met een stel lompe schoenen waar je toch wel de hoofdprijs voor mag betalen.

Wanneer is het tijd voor orthopedische schoenen?

Ik heb het tot nu toe altijd gered met gewoon stevige schoenen, met een hak, goed ingepakte enkels en steunzolen. Maar het lopen gaat al een tijdje niet zo jofel meer. Bij een bezoek aan mijn vorige revalidatiearts en de orthopedisch instrumentmaker was me al verteld dat er niet meer aanpassingen aan een steunzool gemaakt konden worden dan ik al had. Mochten er meer aanpassingen nodig zijn, dan zou er gekeken moeten worden naar orthopedische schoenen.

Dat is inmiddels alweer een flinke poos geleden. Mijn huidige revalidatiearts kwam ook tot de conclusie dat ik niet voldoende steun kreeg vanuit mijn steunzolen. En alhoewel ik vooral last van mijn heupen heb en iets minder van mijn instabiele enkels en doorgezakte voeten, zou het wellicht een verbetering van mijn houding en het lopen kunnen geven door orthopedische schoenen te gaan dragen. Je voeten zijn toch je basis waar je op staat.

Na de bekkenband was dit dan wel een volgende stap die ik wilde uitproberen om te zien of het lopen nog wat verbeterd kan worden.

Orthopedische schoenen: zo gaat het in zijn werk

Deze schoenen kun je niet zomaar in een winkel kopen, het is echt een stuk vakmanschap. En daar gaat ook wat tijd en moeite in zitten. Zo ging het in ieder geval bij mij:

 • Tijdens een gecombineerd spreekuur met de revalidatiearts en de orthopedisch schoenmaker werd in kaart gebracht wat er nodig zou zijn voor mijn voeten.
 • Bij een volgende afspraak werd er door de orthopedisch schoenmaker een gipsafdruk gemaakt van mijn voeten en er werd van alles opgemeten. Echt heel veel.
 • Weer een afspraak verder kreeg ik plastic passchoenen aan die aan de hand van de gipsafdruk en maten gemaakt waren. En weer werd er gekeken wat er verder nog aangepast kon worden. Waar de schoen te strak zat, hoe hoog de hak mocht worden, enzovoort. Tijdens deze afspraak heb ik ook wat plaatjes laten zien van schoenen die ik erg mooi vind. Ik mocht het leer uitkiezen en aangeven hoe hoog de schoenen mochten komen. De schoenmaker maakte aantekeningen en liet zien wat hij er ongeveer van zou kunnen maken.
 • En daarna was het wachten. Best een poos, doordat de vakantie er ook nog tussen zat. In die tussentijd kreeg ik ook bericht van mijn zorgverzekeraar dat de schoenen vergoed zouden worden. Daarvoor was er een schriftelijke aanvraag van een medisch specialist nodig en de offerte van de leverancier. Bij mijn zorgverzekeraar is het zo dat je dan een eigen bijdrage van €135 zelf betaald, de rest wordt vanuit de basisverzekering vergoed. En dat is dus een bedrag van bijna €1100, dus erg fijn dat dat vergoed wordt. En ik had het geluk dat ik al door mijn eigen risico heen was, anders had ik dat nog bovenop die eigen bijdrage mogen betalen.
 • Vorige week waren ze dan eindelijk klaar en mocht ik ze komen ophalen bij de schoenmaker! De revalidatiearts gaat dan over een tijdje weer kijken hoe mijn voeten ervoor staan.

Het oog wil ook wat!

Voor wie ooit het artikel over mijn lentelaarsjes heeft gelezen, herkent vast de stijl van deze schoenen erin terug. Ik hou wel van een klassieke/retro/vintage stijl. Maar dan wel met de gemakken van nu.

Op de foto’s hier bovenaan het artikel zijn de details beter te zien. Bij de neus en de hiel zijn er kleine gaatjes in het zwarte leer gemaakt, waar je het lichtblauwe leer doorheen ziet. Datzelfde lichtblauwe leer zit om de knoopjes. Deze knoopjes zitten er alleen voor de sier, er zit gewoon een rits om de schoen aan- en uit te kunnen doen. Alhoewel ik heb begrepen dat dat niet altijd zo gewoon is bij orthopedische schoenen. Die rits gaat vaak niet samen met de aanpassingen die nodig zijn in de schoen.

Ik bof dus, ik mag een rits. En een hak ook nog. Dat zie je ook niet heel vaak bij orthopedische schoenen. Nu vind ik de hak nog wel meevallen, ik vind ‘m vrij laag en degelijk. Maar in combinatie met de aanpassingen die aan de binnenkant zitten, kon de hak niet hoger. Ik heb ‘m trouwens ook gewoon nodig, die hak. Het is dus niet alleen voor het mooie.

Tot slot dan nog een paar foto’s met mijn voeten en benen erin. Dat maakt het plaatje toch iets completer.

orthopedische schoenen

En zo bevallen ze me tot nu toe

Ik heb een maat 40/41 en vind dit zelf altijd al snel erg groot lijken. Helemaal met een laag hakje. Ik moest er ook best wat aan wennen, aan de looks van deze orthopedische schoenen. Van bovenaf vind ik ze superleuk, maar bij de zijkant duurde het even voor ik er tevreden mee was.

Op dit moment heb ik de schoenen precies een week. Ik heb ze nog niet hele dagen gedragen, wel al hele werkdagen van zes uur. En dat gaat eigenlijk prima. Het is wel duidelijk voelbaar dat ze van alles corrigeren. Soms (zeker de eerste dagen) een beetje pijnlijk ook.

Maar de steun die ze geven is heel prettig. Mijn enkels hebben nog nooit zo strak in een schoen gezeten en mijn tenen hebben genoeg bewegingsruimte. Nergens drukplekken ook, ze zitten echt als gegoten.

Voor het autorijden neem ik voorlopig mijn andere schoenen mee. Ik weet niet of het nog gaat wennen of iets soepeler wordt, maar voor nu vind ik ze net iets teveel alles op z’n plek houden om ermee te kunnen autorijden.

Wat vind jij van mijn nieuwe schoenen? Zie jij het ‘orthopedische’ er nog van af?

5 Comments

 • Ze zien er hartstikke leuk uit en als je er ook nog iets aan hebt, helemaal top!!
  Maar, de meeste mensen hebben meerdere paar schoenen, beetje afwisselen. Moet jij nu ook niet nog 1 of 2 paar orthopedische schoenen erbij hebben? Kunnen ze ook even luchten! En, natuurlijk het liefst nog dit jaar, eigen risico op?.

  • Ja, volgens mij mag je wel een tweede paar erbij hebben, maar dat ga ik dit jaar niet meer redden. Eerst maar eens zien hoe deze bevallen. En zolang ik er niet mee kan autorijden, heb ik toch ook mijn gewone schoenen nodig.

 • Ik vind ze ook leuk! Mijn zusje droeg vroeger echt van die lelijke kisten als orthopedische schoenen.

 • ze zijn leuk hoor vooral die knoopjes leuk bedacht want dat breekt het zwart toch een beetje ,zwart is een mooie kleur hoor past natuurlijk overal wel bij ,ik heb met mijn schoenen ,die zijn wit nu,laatst weer terug moeten brengen omdat ze vergeten waren aan 1 kant de rits erin te zetten,was wel hilarisch want bij afleveren was ik zo overdonderd dat ze er zo leuk uitzagen dat ik pas op de terug weg zag dat er een rits miste ,maar wat best vervelend was dat bij aflevering de schoenmaker het niet zag.
  In ieder geval veelloop plezier met jou schoenen en ik hoop dat ze voldoen.groet Monique

 • Leuk, dat hakje bij een orthopedische schoen! Dat zie je inderdaad niet vaak. Het ziet er erg stijlvol uit, en ook als gewone schoenen. Dank voor het delen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.