Borduren voor luie mensen

borduursels borduurpatronen borduurmachineTerwijl ik dit artikel aan het typen ben, borduur ik een cadeautje voor mijn neefje. Tegelijkertijd? Ja hoor, tegelijkertijd. Tien vingers op mijn toetsenbord en af en toe kijk ik vanuit mijn ooghoek naar hoe de naald het garen door de stof haalt.

Ik heb namelijk de luxe van een borduurmachine. Heb er ooit mijn dertiende maand aan uitgegeven en sindsdien is het een leuke, maar vrij prijzige hobby. Al moet ik zeggen dat ik er al een tijdje niet zoveel mee gedaan heb. Maar met een neef die niet alleen alweer zeven jaar wordt, maar ook nog eens zijn zwemdiploma heeft gehaald, vond ik het wel weer eens tijd om die borduurmachine onder het stof vandaan te halen. Wat ik voor hem heb gemaakt, hou ik nog even een verrassing (stel je voor dat hij toevallig even met zijn moeder meekijkt hier), maar vanavond zal ik een fotootje delen op Instagram.

Overigens is het natuurlijk niet echt voor luie mensen, dat borduren met een borduurmachine. Het blijft nog een behoorlijke klus met het inspannen van het raam, verwisselen van het garen, enzovoort. Maar met de hand borduren, daar zijn mijn handen gewoon niet voor gemaakt. Dit is een stuk gemakkelijker!

Namen of teksten borduren

Dit is één van de eenvoudigste klusjes op mijn borduurmachine. Er zitten namelijk een aantal lettertypes op, waarmee je met het touchscreen de namen mee kunt intikken.

Zo heb ik al heel wat slabbetjes geborduurd als kraamcadeautje en heel wat vriendinnetjes van mijn dochters blij gemaakt met een etui of tasje met naam als cadeautje bij een kinderfeestje. Eén keer heb ik voor de drie kleuterjuffen alle namen van de kleuters op een kussenhoes geborduurd. Maar dat was toch wel een klus die ik iets onderschat had… Daar zaten aardig wat uurtjes in.

Met langere teksten of wanneer ik een ander lettertype wil gebruiken, gebruik ik overigens de software die ik op mijn laptop heb.

Borduursoftware

Misschien kun je de tasjes die ik heb gemaakt voor de crowdfunding van mijn dansrolstoel nog herinneren. Hier had ik het logo van Misiconi van een digitaal plaatje naar een borduurbestand omgezet.

Het leuke is dat je dit met bijna elk plaatje wel kunt doen. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn kinderen weleens een tekening laten maken op de Ipad en dit omgezet naar een borduurpatroon. Dat borduurpatroon gaat op een usb-stick en die gaat weer in de borduurmachine.

Heel erg gedetailleerde plaatjes komen er niet superstrak uit. Daar heb ik niet de professionele spullen voor.

Borduurpatronen online kopen

Voor echt de mooiste resultaten koop ik mijn borduurpatronen online. Ik ben helemaal fan van Urban Threads, die alles behalve truttige borduurpatronen heeft. Zo heb ik een aantal alfabetten in een mooi lettertype daar aangeschaft, best wel wat steampunk borduurpatronen en nog veel meer.

Als ik er weer eens één heb gekocht, zet ik ‘m meteen op een Pinterest bord, zodat ik daar eens doorheen kan bladeren als ik op zoek ben naar iets. Ik heb ook nog lang niet alles geborduurd van die verzameling.

Het gaat ook zo gemakkelijk. Je klikt aan in welke maat je het borduurpatroon wil hebben, betaalt met Paypal en je kunt het borduurpatroon meteen downloaden. En daardoor maakt het ook niet uit of je het nou in de VS of in Duitsland of waar dan ook koopt, het is meteen binnen.

Leuke projectjes

Behalve die namen ergens op borduren, kun je nog veel meer met een borduurmachine. Zo heb je ‘in the hoop’ borduurpatronen, waarbij je bijna geen naaimachine meer nodig hebt. Het borduurpatroon bestaat dan uit verschillende delen, vaak een voor- en achterkant. En vervolgens worden die delen ook met de borduurmachine aan elkaar gemaakt. Hier heb ik bijvoorbeeld de poppetjes mee gemaakt die je boven in de foto ziet.

En ik heb een periode gehad dat ik verslaafd was aan kant maken. Dat ziet er zo bijzonder uit. Je borduurt het patroon op een stuk oplosbare steunstof. Als het borduurpatroon klaar is, houd je het onder de kraan en dan blijft alleen een uniek stukje kant over.

Patches zijn ook erg leuk om te maken en weg te geven. Hier heb je ook kant-en-klare borduurpatronen voor. En op de borduurmachine zelf zitten wat standaard vormen die je hiervoor kunt gebruiken, bijvoorbeeld in combinatie met een tekst. Ik bedenk me nu ineens dat ik best met dat nieuwe logo een leuke patch zou kunnen maken.

Als ik mezelf heel erg wil uitdagen, dan verwerk ik een herhalend borduurpatroon in een jurk die ik aan het maken ben. Dit is toch wel een gepuzzel om het mooi uit te laten komen. Het is dan ook alweer een poos geleden dat ik dat gedaan heb.

Wat zou jij allemaal borduren als je een borduurmachine had?

2 Comments

  • Hi!

    Ik ben benieuwd naar je type borduurmachine! Kun je me hier meer over vertellen?

    • Ik heb een Brother Innovis 750E. Waarschijnlijk is daar alweer een nieuwere versie van, maar het is een leuk ding om als hobby te gebruiken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.