EDS

Ik wil slapen!

Het slapen is iets wat bij mij erg wisselend is. Soms kom ik wekenlang maar aan een gemiddelde van vier uur per nacht. Maar vaak net als ik ermee naar de huisarts wil gaan, valt het ineens weer mee.

Maar echt optimaal is het niet. Mijn nachtrust kan best iets verbeterd worden en ik denk dat ik daar overdag dan ook weer baat bij heb.

Oorzaken van slecht slapen

bracesAls mensen ernaar vragen hoe het komt dat ik slecht slaap, geef ik meestal als antwoord dat het door de pijn komt. Overdag zijn mijn spieren actief genoeg om mijn gewrichten op hun plek te houden. Maar ’s nachts zijn die spieren ontspannen, zakt er van alles scheef, word ik wakker van de pijn en kom ik daarna niet meer in slaap. Daarom slaap ik met een polsbrace en enkel-voet-ortheses. Het was even wennen om met die enorme plastic dingen te moeten slapen, maar het ongemak wint het van de pijn.

Maar omdat ik nu eenmaal niet alles vast kan leggen met braces, word ik nog steeds regelmatig wakker van de pijn in mijn schouders, heupen en knieën. Pijnstillers heb ik al eens geprobeerd, maar dat werkte niet voldoende. Er werden me toen andere pijnstillers geadviseerd, maar ik wilde toch liever op zoek naar een andere oplossing voor mijn slaapprobleem.

Bij EDS kunnen er naast de pijn ook andere oorzaken zijn van het slecht slapen. Stoornissen in het autonome stelsel komen vaak voor bij EDS. Hierdoor worden processen die normaal automatisch gaan, niet goed geregeld in het lichaam. Ik herken me hier wel deels in, maar vraag me tegelijkertijd af of ik niet gewoon wakker lig van de stress of overbelasting.

Slaappatroon in kaart brengen

En om meer duidelijkheid te krijgen waar mijn slaapprobleem nou vandaan komt, wil ik dit eens in kaart gaan brengen. Een activity tracker stond al een poos op mijn verlanglijstje en met moederdag werd ik verrast met een Smartband. Op zich een prima ding, maar juist datgene waar ik zo graag inzicht in wilde krijgen, werd niet zo nauwkeurig gemeten. Nu verwacht ik ook geen perfecte metingen met zo’n armbandje, maar als hij zelfs nog aangeeft dat ik slaap, terwijl ik rechtop in bed met m’n arm aan het zwaaien ben, gaat er toch iets niet goed.

Inmiddels heb ik de Smartband ingeruild voor de iets duurdere Fitbit Alta HR. En gelukkig kreeg ik hierbij waar voor mijn geld, deze is een stuk nauwkeuriger.

Fitbit versus Smartband slapen

Wat hier op de afbeelding te zien is, is niet alle informatie die je kunt vinden in de app. Maar het laat wel een beetje het verschil in nauwkeurigheid zien.

Nu wil ik voor mezelf dus in kaart gaan brengen wat wel of geen invloed heeft op mijn slaappatroon. Bijvoorbeeld:

  • Werkdag of vrije dag
  • Wel of geen gebruik maken van hulpmiddelen zoals braces, bekkenband of rolstoel
  • Salamitechniek wel of niet toepassen
  • Andere tips wel of niet toepassen

Slaaptips

De tips die ik online vond voor slaapproblemen bij EDS, verschillen niet veel met de algemene slaaptips. Dit zijn in ieder geval de tips waar ik wat mee kan, zonder dat ik ervoor naar de huisarts hoef of me moet laten doorverwijzen. Er worden wel meer tips genoemd, maar die gaan uit van andere onderliggende problemen.

  • Genoeg drinken
  • Koffie, suiker, alcohol en nicotine ’s avonds vermijden
  • Voldoende bewegen overdag
  • Tussendoor rust nemen overdag
  • Geen beeldscherm (tv, laptop, smartphone) voor het slapen gaan
  • Op vaste tijden naar bed
  • Elke nacht hetzelfde aantal uur slapen (acht uur is normaal voor gezonde mensen, bij EDS kan het zijn dat je behoefte hebt aan meer uren)
  • Een warm bad
  • Warm drinken
  • Een rustige, koele, goed geventileerde slaapkamer
  • Een goed matras en kussen
  • Hotpacks op pijnlijke gewrichten voor het slapen gaan

Ik weet niet of ik het overal zo mee eens ben. Zo heb ik bijvoorbeeld niet echt behoefte om acht uur of meer te slapen. En ik moet zeggen dat ik na een avondje uit met de nodige wijntjes altijd als een blok in slaap val! ’s Avonds een warm bad nemen, lijkt me dan weer helemaal niks. Lig je met nat haar in bed, of je moet het eerst nog helemaal gaan föhnen…

Maar goed, ik ga er maar eens mee aan de gang. Over een paar weken kom ik hier weer op terug en zal ik wat meer vertellen over wat wel of niet aansloeg.

Hoeveel slaap jij per nacht? Heb jij nog goede slaaptips?

In dit artikel is gebruik gemaakt van affiliate links. Daar merk jij verder niks van, maar mocht je op de linkjes klikken naar Bol en in die webshop wat kopen, dan help je mij aan een paar centen.

3 Comments

  • Volgens mijn fitbit is mijn REM iets te kort….
    Ik vind het ook wel handig dat stukje van de app!

  • Deze Fitbit heb ik ook… ook ik krijg op deze manier meer inzicht in mijn slaappatroon!
    Ook heb ik wat meer zicht op de momenten waarop mijn hartslag hoger wordt en ik er last van krijg.

    • Die hartslag is het volgende waar ik me wat meer in wil verdiepen. Ik heb eigenlijk geen idee wat normaal is…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.