Een shirt kopiëren en namaken is niet zo heel ingewikkeld. Dat heb ik al eens eerder gedaan met succes. En ondertussen heb ik dat patroon nog wat meer aangepast zodat het nog meer naar mijn zin is. En dat patroon wilde ik graag eens met jullie delen!
Alleen heb ik er niet de apparatuur voor, ik heb er nooit voor geleerd, dus eigenlijk doe ik maar wat… Maar toch, hier is het dan: het patroon voor een supertof dansshirt! Nauwsluitend van boven en heel wijd van onder. Ideaal om met het dansen in een rolstoel te dragen. Dan hoeft het van mij niet zo strak om de buik/heupen te zitten.
Downloaden, printen, knippen en plakken
Nu heb ik niet de skills of apparatuur om professionele patronen te kunnen maken. Ik heb het dus vooral met de hand getekend op losse A4’tjes en weer ingescand. Vandaar dat sommige lijntjes wat wiebelig zijn, dan weer dik, dan weer dun. Maar het gaat om het eindresultaat en dat wordt vast net zo leuk als mijn dansshirt.
- Allereerst kun je het patroon als PDF downloaden via de groene knop:
Met dit PDF-patroon kun je zelf dat toffe dansshirt maken!
- Vervolgens kun je deze uitprinten, let daarbij op dat de instellingen op 100% staan, anders valt het shirt net iets kleiner uit. Met roze heb ik de markeerpunten aangegeven om het aan elkaar plakken wat makkelijker te maken. Maar op zich hoeft het niet per se in kleur uitgeprint te worden daarvoor.
- Als je alle 16 vellen uitgeprint hebt, knip en plak je de vellen aan elkaar. De roze rondjes geven aan waar de vellen aan elkaar geplakt worden. A en A vormen samen een rondje en zo ga je verder tot X en X. Aan het begin van het filmpje (0:05) zie je een foto voorbij komen hoe dat er dan uitziet.
- Je ziet nu de twee patroondelen: het voorpand en het achterpand. Deze kun je meteen uitknippen, of als je dat fijner vindt: eerst overtrekken op patroonpapier en dan uitknippen.
Makkelijk in elkaar gezet
Als stof zou ik voor een tricot gaan. Een andere rekbare stof kan ook prima, maar tricot vind ik zelf het meest comfortabel om in te dansen. Stof zonder rek is niet aan te raden bij dit patroon, of je moet een heel klein hoofdje hebben.
Het dansshirt is op verschillende manieren in elkaar te zetten en af te werken. Hier moet je bij het knippen van de stof alvast rekening mee houden. In het filmpje heb ik gekozen voor opties 3, 4 en 8.
- Het patroon is alleen in een maat L te downloaden. Als je bij de buik/heupen meer tegen een XL aanzit, gaat dat prima, want daar is het shirt wijd genoeg voor. Heb je bredere schouders, dan kun je de middenlijn wat verder van de stofvouw leggen bij het knippen en/of bij de middenachternaad meer naadtoeslag toevoegen. Voor kleinere maten zou je het tegenovergestelde kunnen doen, of je kunt ‘m gewoon zo houden als een oversized shirt.
- Wil je geen naad over de rug? Dan kun je beide patroondelen op de stofvouw spelden en knippen. Ook als je een stof hebt die je niet op z’n kop kunt gebruiken (bijvoorbeeld vanwege de print), leg je beide delen op de stofvouw. Op deze manier kost het je wel meer stof.
- Om iets zuiniger met je stof te zijn, speld je alleen het voorpand op de stofvouw en het achterpand dus langs de zelfkant. Hierbij heb je wel nog ongeveer 1,5 centimeter naadtoeslag nodig voor de naad middenachter.
- In het patroon is de naadtoeslag niet meegenomen. Voor de schoudernaden, zijnaden (en middenachternaad als je voor de zuinige optie gaat) en onderkant kun je 1,5 centimeter om het patroondeel knippen.
- Om er een jurk van te maken, kun je de onderkant wat verder doortrekken. Bijvoorbeeld 10 centimeter.
- Als je de hals en armsgaten alleen met een lockmachine wilt afwerken, hoef je hier geen naadtoeslag bij te knippen.
- Als je de hals en armsgaten met een omgeslagen zoom wilt afwerken, kun je hier ook ongeveer 1,5 centimeter naadtoeslag voor nemen. Dit krijg ik zelfs eerlijk gezegd nooit netjes bij tricot shirts, maar dat kan ook aan mij liggen.
- Mijn favoriete manier om de hals en armsgaten af te werken, is met strookjes tricot. Hiervoor hoef je geen naadtoeslag erbij te knippen, omdat je de extra stof al uit de strookjes haalt.
Als je eenmaal de stof hebt geknipt (met de benodigde naadtoeslag), is de rest zo gebeurd. Zeker met een lockmachine gaat dit supersnel en heb je het mooiste resultaat. Zonder lockmachine kun je het ook prima op een naaimachine met zigzagsteek in elkaar zetten, let daarbij wel op dat de stof niet teveel gaat krullen.
De achternaad, zijnaden en schoudernaden naai je op elkaar en vervolgens hoef je alleen de randen nog af te werken. Bij een dunne stof doe ik dat soms alleen door er met de lockmachine langs te gaan. Maar om ‘m net wat mooier af te werken, gebruik ik wat strookjes stof langs de hals en armsgaten. De onderkant sla ik wel om en naai ik met een zigzagsteek vast.
Andere opties met dit dansshirt
Dat ik het nu toevallig gemaakt heb om in te kunnen dansen, wil niet zeggen dat je er niks anders mee kan! Voor allerlei sporten of bezigheden is dit gewoon een lekker shirt met veel bewegingsvrijheid. Fitnessen, fietsen of yoga bijvoorbeeld. Al is dat laatste niet meer zo voor mij weggelegd, zoals je op de foto hierboven (rechts) kunt zien. Dat was geen leuk danspasje ofzo… ik verloor gewoon mijn evenwicht.
En je ziet het, ook in een effen kleur hartstikke leuk. De gele stof is net iets soepeler dan de stof met gaten (die bestaat uit een dubbele laag) en valt daardoor net wat anders.
De legging die ik erbij draag, heb ik ook zelf gemaakt. Het patroon hiervoor van So Sew Easy heb ik al eerder gebruikt, maar toen met een andere tailleband. Nu heb ik een hoge tailleband gemaakt die gevoerd is met een wat stevigere stretchstof. Dat zie je niet met dat dansshirt eroverheen en dat is de bedoeling ook.
Ik ben heel benieuwd naar de creaties van anderen! Heb jij dit patroon uitgeprobeerd? Dan hoor ik graag terug wat je ervan vond en laat vooral zien hoe het geworden is. Plaats een linkje naar jouw (dans)shirt in de reacties of gebruik de hashtag #DansshirtSalamiStinkt in je social media.
Heel mooi! Ik heb de pagina opgeslagen om dit in de toekomst te proberen. Ik denk dat ik een versie van katoen ga maken, met een ritsje aan de achterkant, en dan niet als sportshirt maar gewoon om overdag te dragen, zo leuk vind ik ‘m!