DIY afscheidscadeautje voor de BSO: een ladekastje vol herinneringen

En toen waren die laatste weken op de bso ineens omgevlogen. Uiteraard wilden we dat niet zomaar voorbij laten gaan. Al moet ik zeggen dat die allerlaatste dag ineens zo snel kwam, dat we later nog een keer terug zijn gekomen om het cadeautje te geven…

Het idee voor dit cadeautje heb ik ooit eens van mijn moeder meegekregen. Het is een leuke manier om je restjes stof te gebruiken. Hoe en wat precies, leg ik je hier uit.

Voor de gezelligheid heb ik mijn elfjarige dochter geholpen, maar ze had het prima zelfstandig kunnen doen. Ook voor jongere kinderen is dit knutselwerkje goed te doen. Of je daarbij wil helpen, is een beetje afhankelijk van hoe netjes je het wil hebben. Persoonlijk vind ik het juist leuker als het een beetje rommelig geplakt wordt.

Benodigdheden

  • Ladekastje (Xenos)
  • Restjes stof
  • Kartelschaar
  • Houtlijm

Op het ladekastje na, had ik alles al in huis. En op zich kun je in plaats van het ladekastje van alles gebruiken. Bijvoorbeeld een tijdschriftenbak, potje of doosje. Ik heb op deze manier weleens een piepschuim hoofd beplakt, maar ik vraag me af of je die iemand cadeau wil doen, haha!

Het leuke aan stof gebruiken hiervoor, is dat er vaak herinneringen aan zitten. Een favoriete zelfgemaakte jurk van het ene lapje, kussentjes in de bakfiets van het andere en zelfs een babydekentje.

DIY afscheidscadeautje BSO

Postzegels van stof knippen

Dit is een beetje een rotklusje. Of ik heb gewoon een rot-kartelschaar en wil teveel stof tegelijk knippen. Maar de bedoeling is dus dat je verschillende lapjes stof in kleine stukjes knipt, ongeveer ter grootte van een postzegel.

Het kan natuurlijk ook met een gewone schaar, maar het effect met de kartels ziet er wel leuk uit, zeker bij meer effen stoffen.

Met de dunste lapjes lukte het me om vier lagen tegelijk te knippen. Eerst stroken, dan vierkantjes. Maar na een poosje ga je dat wel aan je handen voelen.

De laatjes heb ik op de stof overgetrokken, om daar een precies passend lapje stof voor te knippen.

DIY afscheidscadeautje BSOLapjes stof plakken

De kleine lapjes zijn kriskras met houtlijm op het ladekastje geplakt. Daarna nog een laag houtlijm overheen. Dit zorgt ervoor dat de stof hard wordt en er een beetje een glans overheen komt.

Wat je hier op de foto ziet, is de achterkant van het kastje. Hier zit een groter lapje stof op, met de tekst:

The best thing about memories is making them.

Nog een extra ladekastje

Omdat onze dochters altijd met veel plezier naar de bso gingen en daar ook heel veel geknutseld hebben, wilden we nog iets te knutselen meegeven. Zodat ze daar vervolgens zelf weer met de andere kinderen mee aan de slag konden.

De laatjes hebben we gevuld met al die kleine lapjes stof. En daarnaast nog een leeg en kaal ladekastje gegeven, om zelf te versieren.

De pedagogisch medewerkers van de BSO waren er in ieder geval erg blij mee!

1 Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.