Blogcijfers van 2020

statief samsung lenovo yoga olympus pen visitekaartjes

Ja, we zijn alweer even in 2021, maar ik ben nog niet helemaal klaar met het terugblikken op 2020. Vandaag een terugblik op de cijfers met daarbij wat meer de nadruk op de trouwe lezers. Die lijken minder aanwezig doordat er veel via Google aan komen waaien, maar dat is toch de groep waar ik het liefst voor schrijf!

Bezoekers in 2020

Vergeleken met 2019 zit er nog steeds een stijgende lijn in het aantal bezoekers, van 34.764 ging dit naar 41.498. En dat terwijl ik weer minder ben gaan schrijven. In 2019 schreef ik nog 62 artikelen, in 2020 waren dit er 49.

Van die bezoekers komt het grootste gedeelte via een zoekmachine op mijn blog, inmiddels is dit 78,8 %. Daarmee is het percentage wat via social media binnenkomt gezakt naar 12,8 %. Wat wel opvalt, is dat Twitter en LinkedIn het afgelopen jaar ietsje beter deden dan het jaar daarvoor. Nog steeds komen de meeste bezoekers die via social media op mijn blog komen via Facebook. Al is het maar een kleine verschuiving, ik vind het wel interessant om te zien.

Ik ben ook wel benieuwd of dat zo gaat blijven. Op mijn Twitter en LinkedIn zijn toch vooral veel onderwijsmensen te vinden en zo ontzettend veel schrijf ik niet over het onderwijs. Ik verwacht dus wel dat ze op een gegeven moment het wel hebben gezien met al die jurkjes van mij en niet meer doorklikken naar mijn blog, haha!

Top 10 artikelen uit 2020

En doordat er zoveel via Google op mijn blog komen, komen ze vaak op oudere artikelen uit. Daarin zit niet zoveel verschil met het lijstje van vorig jaar, dus die sla ik over. Veel interessanter vind ik welke artikelen die in 2020 gepubliceerd zijn het goed doen onder de lezers. Daarmee kwam ik tot deze top 10:

  1. Het was goedbedoeld hoor!
  2. Coronajurk met bijpassend mondkapje
  3. Scrundlewear zelfgemaakte onderbroeken
  4. Ik heb mijn beste tijd als docent wel gehad
  5. Zoveel rolstoelen?!
  6. Hoe hEDS me bang maakt
  7. Een lange weg naar een EDS diagnose
  8. Ouderschap met EDS
  9. Half januari en nu al klaar met dat afvallen
  10. DIY regendek voor de rolstoel

Veel EDS-gerelateerde onderwerpen en toch ook wat artikelen over items die ik zelf gemaakt heb. Dat zijn samen ook wel de onderwerpen waar ik het meest over schrijf.

Van alle artikelen was er in 2020 geen enkel gesponsord artikel bij. Er kwam gewoon even niets voorbij waar ik interesse in had. Daardoor is deze hobby van mij het afgelopen jaar net niet zelfvoorzienend geweest: wat er binnenkwam aan affiliate links dekte net niet de kosten van de hosting van mijn website. Maar ach, andere jaren gaf ik ook vaak meer uit aan mijn blog dan dat ik er aan verdiende. Bijvoorbeeld door een fotoshoot of nieuwe laptop.

Lezers enquête

Ik heb een paar weken een enquête opengezet om een iets helderder beeld te krijgen van mijn lezers. Daarbij hoopte ik er een beetje op dat er meer reacties zouden komen van de bezoekers die via mail geabonneerd zijn of me via social media volgen dan de vluchtige googelende bezoeker en dat klopte ook wel. Het grootste deel van de mensen die de enquête hebben ingevuld bezoekt mijn blog wekelijks of een paar keer per maand, via social media.

Over de leuke reacties die ik via die enquête kreeg, had ik al eerder een stukje geschreven. Het is fijn om te lezen dat de onderwerpen waar ik graag over schrijf ook graag gelezen worden.

Ik had ook wat vragen gesteld over het doorklikken naar een ander artikel, de lay-out en foto’s.

Wat betreft het doorklikken ben ik tevreden met de antwoorden die gegeven waren. Er wordt met name doorgeklikt op een link in de tekst (58,5 %) of op een voorgesteld artikel (34 %). En dan vooral wanneer de titel of het onderwerp de interesse heeft gewekt of relevant is voor de situatie van de lezer.

Via tags, categorieën, pijltjes of via de laatste artikelen die onderaan het artikel genoemd zijn, wordt minder doorgeklikt. Maar voor mij genoeg om dit zo te laten zoals het is. Niemand van de lezers die de enquête invulde gebruikt trouwens het menu, maar die laat ik er ook in hoor!

En over de lay-out en foto’s zijn lezers ook tevreden, dat is fijn. Er was er maar één die de lay-out saai vindt, verder werd vooral prima, rustig en overzichtelijk genoemd. Ook de foto’s vinden ze passend, prima en duidelijk.

Ik heb één klein puntje veranderd in de lay-out naar aanleiding van een reactie. Kun je raden wat dit is?

Gaat er nog wat veranderen in 2021 op mijn blog?

Nou, niet echt. Ik zal nog steeds over dezelfde onderwerpen schrijven, aangezien dat nog steeds onderwerpen zijn die zowel mij als de terugkerende lezers boeien.

Af en toe een klein verbeterpuntje in de lay-out of wat afwisseling zal er vast nog weleens komen. Zo denk ik er ook aan om mijn pagina ‘Samenwerkingen’ weg te laten. Afgelopen jaar zonder samenwerkingen beviel me prima. En of ik nu wel of niet de kosten van mijn website dek, maakt me ook niet zoveel uit. Ik vind het nog steeds een leuke hobby en heb de ambitie niet om ermee te gaan verdienen.

En wat betreft de frequentie hoop ik één artikel per week te kunnen blijven volhouden. In 2020 heb ik voor mijn werk ook veel achter een beeldscherm gezeten, waardoor ik er in mijn vrije tijd niet altijd zin in had. Laten we hopen dat het online lesgeven en thuiswerken dit jaar snel niet meer zo hard nodig zal zijn! Alhoewel ik het ook geen verkeerd idee vind om sommige opties te blijven vasthouden…

Wat mag van jou zeker blijven op dit blog in 2021?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.