10 Rolstoel-handigheidjes waar ik niet zonder kan

verschillende toevoegingen aan een rolstoel, zoals een musketonhaak, bidonhouder, boodschappentrolley, toetsenbord.

Sommige accessoires zijn echt gemaakt voor een rolstoel, dat zie je dan ook wel aan de prijs. Maar vaak kom je ook iets tegen wat ergens anders voor bedoeld is, maar net zo makkelijk is in combinatie met een rolstoel. Ik houd wel van wat gemak, dus ik kan inmiddels niet meer zonder deze handigheidjes!

1. Tassenhaken

Ik heb ze zowel aan mijn gewone rolstoel als aan mijn werkrolstoel: tassenhaken, in dit geval karabijnhaken. Met een riempje met klittenband kun je deze aan je frame of duwsteunen vastmaken. Ze zijn eigenlijk gemaakt voor buggy’s of kinderwagens, maar gaat net zo goed samen met een rolstoel. En zo zijn er wel meer kinderwagenaccessoires die ook goed werken met een rolstoel. Een luiertas is bijvoorbeeld heel makkelijk te bevestigen aan de duwsteunen van een rolstoel.

Aan mijn gewone rolstoel heb ik twee haken onder mijn zitting hangen. Hier kan ik een bos sleutels of een tasje aan hangen. En ik kan er dan wel makkelijk bij komen, maar anderen niet. Aan mijn werkrolstoel heb ik zelfs vier haken: ook nog twee aan de duwsteunen. Daar heb ik dan weer een tasje aan hangen met spullen die ik tijdens het lesgeven graag bij de hand wil hebben. Zoals bordstiften, pennen, lesboeken, enzovoort.

2. Bidonhouder

Nu ik dit schrijf, bedenk ik me dat mijn werkrolstoel ook wel een bidonhouder kan gebruiken. Ik heb ‘m nu dus alleen op mijn gewone rolstoel. Zeker met dagjes uit of wandelingen gebruik ik ‘m veel.

Wel denk ik dat ik nieuwe bidonhouder eerder van kunststof zou nemen. Ik heb nu één van aluminium en dat rammelt nogal met mijn thermosfles erin. Vandaar ook de sok om de thermosfles.

Behalve een bidon of thermosfles heb ik ‘m ook al eens gebruikt met een wijnfles erin. Heel handig tijdens een barbecue.

3. Boodschappentrolley

Mijn boodschappentrolley is er één die eigenlijk voor achter een fiets bedoeld is. Maar ik heb ‘m dus meteen al met een koppelstuk voor de rolstoel aangeschaft. In eerste instantie om mijn dansrolstoel achter mijn gewone rolstoel aan mee te kunnen nemen (zie ook de foto’s in de review van de transporter). Inmiddels doe ik elke week de boodschappen met mijn trolley. Echt superfijn, want er gaat ontzettend veel in.

4. Luchtcompressor

Via de Facebookgroep Rollers kom ik ook aan handige ideeën, zoals de Xiaomi luchtcompressor. Thuis hebben we ook wel een gewone fietspomp, maar die neem je niet zo snel mee en is ook best zwaar als je je banden echt goed hard wil hebben.

Deze luchtcompressor is echt heel gemakkelijk in gebruik. Zodra je het slangetje aan één kant lostrekt, gaat het beeldscherm aan. Dan kun je vervolgens aangeven hoeveel PSI of bar je nodig hebt en de pomp aanzetten. Deze stopt dan vanzelf. Hij maakt wel wat herrie, maar het duurt nog altijd korter dan wanneer ik met de hand moet pompen, dus dat heb ik er wel voor over.

5. Verfrissingsdoekjes

In de rugleuninghoes die ik zelf gemaakt heb, zitten een paar ritsvakjes. Hier bewaar ik wat spullen die ik graag bij de hand heb, onder andere dus een pakje met verfrissingsdoekjes. Met al dat rollen worden je handen snel vies en er is niet altijd een kraan in de buurt. Dan zijn dit soort doekjes wel fijn om je handen even schoon te maken.

Je hebt ze in verschillende merken en bij de meeste drogisten wel. Voordeel van deze doekjes ten opzichte van bijvoorbeeld babybillendoekjes vind ik het formaat. Deze zijn lekker compact en nemen niet zoveel ruimte in. Ik gebruik ze ook niet zo ontzettend vaak dat ik een grote verpakking nodig heb. Dan zouden de doekjes al uitgedroogd zijn voordat het pak halfleeg is.

6. Multitoolset

Met alle hobbels in de weg trilt er nog weleens wat los aan mijn rolstoel. Dan is het handig om een setje bij je te hebben om het weer vast te schroeven. Deze heb ik dus standaard in één van de ristvakjes in mijn rugleuninghoes zitten. En ik heb het al een paar keer meegemaakt dat een monteur van Medipoint de Smartdrive niet goed bevestigd had, waardoor ik dit op straat kon herstellen.

7. Hockeytas

Onze oudste dochter hockeyt al jaren niet meer, maar haar hockeytas was wel een blijvertje. Ik ontdekte namelijk dat daar precies het schuimrubber stuk in past om de Smartdrive in te zetten. Nu hangt die Smartdrive bijna altijd wel aan mijn rolstoel, maar als we op vakantie gaan (ooit weer, hoop ik…) dan kan ik met deze tas de Smartdrive en oplader gemakkelijk meenemen.

De pomp past er ook nog bij en zo heb ik alle rolstoelbenodigdheden bij elkaar in één tas.

8. Flexzi met draadloos toetsenbord

Gisteren mocht ik na lange tijd weer echt in de klas lesgeven waarbij mijn draadloze toetsenbord en Flexzi goed van pas kwamen. Op die manier kan ik vanuit elke plek in het klaslokaal het smartboard bedienen en er op schrijven. Er zitten ook een scrollwieltje en tracking ball op, dus een losse muis is dan niet meer nodig.

Het draadloze toetsenbord zit met klittenband aan de Flexzi standaard vast en dat zit heel stevig. Als ik even naar het toilet ga tussendoor, duw ik dat toetsenbord even opzij en dan blijft hij goed vast zitten.

9. Klittenband

Ideaal om iets vast te maken zonder je rolstoelframe te beschadigen. Zo heb ik mijn bidonhouder met klittenband vastgezet. Maar met een extra gespbandje kan ik zelfs een boxje onder mijn dansrolstoel vastmaken, omdat de hele zitting uit klittenband bestaat. Zo kan ik altijd muziek meenemen om overal te kunnen dansen!

Nu hebben wij altijd wel wat kabelbinders ergens slingeren, aangezien mijn man elektricien is. Daarvan bestaat de ene kant uit de zachte kant van het klittenband en de andere kant heeft dan de haakjes. Even ergens omheen rollen en het zit vast.

10. Zitkussen als verstopplek

Deze oplossing is toch wel het goedkoopste en minst opvallende van allemaal: gewoon iets onder of achter je zitkussen verstoppen!

Met dansoptredens wil ik mijn telefoon en portemonnee niet zomaar laten slingeren, dus stop ik die onderaan de rugleuning achter mijn zitkussen. Wel met het geluid uit uiteraard. Bij mijn dansrolstoel kan dat, omdat de rugleuning doorloopt in de zitting. Bij mijn andere rolstoelen is de zitting en de rugleuning zoveel gescheiden, dat het er tussenuit zou vallen.

Het verzekeringsplaatje en de papieren van mijn smartdrive bewaar ik in de hoes van mijn zitkussen. Zo heb ik die altijd bij me, maar zit het toch niet in de weg. En onder het hoekje van mijn zitkussen bewaar ik weleens wat dingen die ik even snel weg wil stoppen, zoals een toegangskaartje, flyer of een programmaboekje. Soms kom ik zo ineens weer wat leuke herinneringen tegen als ik mijn kussen optil!

Hier kun je nog even door de (iets grotere) foto’s klikken en er zit een filmpje van de met Smartdrive gevulde tas bij:

De linkjes naar Bol zijn affiliate links. Mocht je op de linkjes klikken en in die webshop wat kopen, dan help je mij aan een paar centen, zonder dat jij daar iets van merkt. Behalve de luchtcompressor zijn het niet exact dezelfde producten als ik zelf heb, maar wel vergelijkbaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.