Twee keer de tartanjurk

Jacqueline in twee verschillende geel-zwarte tartanjurken, een lange en een korte. Twee keer staand en twee keer in rolstoel.

Het zat al een tijdje in mijn hoofd om een jurk van geel-zwart geruite stof te maken. Ik kwam alleen maar niet de juiste stof tegen. Tot ik bij een stoffenmarkt ineens twee mooie tartans tegenkwam. En omdat ik maar niet kon kiezen, nam ik ze allebei mee.

Het zijn trouwens allebei geen echte tartans, maar gewoon katoen en tricot.

En voor de oplettende volger: ja, dit is ook alvast een sneak preview van mijn nieuwe rolstoel. Waar ik overigens nog niet helemaal over uit ben of die niet beter kan, maar later meer daarover.

Jacqueline vier keer in een lange wijde geel-zwarte tartanjurk, twee keer in rolstoel en twee keer staand.

Lange, wijde tartanjurk

Eigenlijk had ik eerst de Anna Dress in mijn hoofd om te maken. Maar aangezien dit een redelijk dunne katoenen stof is zonder rek, koos ik toch voor wat anders. En heel wat anders meteen.

Ik had niet echt een patroon hiervoor en heb maar wat aan geklungeld met een patroon wat ik een paar maten te groot maakte en aan alle kanten heb aangepast. Een kraag erbij, een sluiting met drukknopen middenvoor en een gerimpelde strook aan de onderkant.

Ook heb ik het gecombineerd met een andere stof, een zwarte netstof op het schouderdeel aan de achterkant. Dat is niet heel handig met strijken, want de geruite stof moet gestreken worden en de netstof moet je absoluut niet strijken. Uiteraard kwam ik daar net iets te laat achter en zijn er nog wat kleine gaatjes bij gekomen.

Voor de sluiting met drukknopen heb ik allerlei verschillende drukknopen gebruikt. Sommige heb ik ooit zelf gekocht en dan blijven er altijd wel een paar over. Maar de meeste komen van gekochte kleding, waar dan zo’n klein zakje met reserveknopen bij zit. Ik vond het wel een leuk effect zo. Alleen is de jurk zo wijd, dat de knopen er eigenlijk vooral voor de sier zitten.

De riem zit niet vast aan de jurk, maar vond ‘m toch leuker om deze erbij te dragen.

Jacqueline vier keer in een korte, wijd uitlopende geel-zwart geruite jurk. Twee keer in rolstoel en twee keer staand.

Geruite Galena Dress

Voor deze jurk heb ik wel een patroon gebruikt, namelijk de Galena Dress van The Little Lizard King. Dat is een gratis naaipatroon wat je als PDF kunt downloaden, ook geschikt voor de projector. Ik zat heel erg te twijfelen tussen deze en een andere jurk met een tailleband. Uiteindelijk heb ik gewoon een tailleband hieraan toegevoegd, dilemma opgelost! Anders dan bij de lange jurk zit deze in de jurk genaaid.

De stof is een redelijk dikke tricot die aan beide kanten te gebruiken is. De ene kant heeft een tartanprint, de andere kant is zwart. De jurk bestaat dus helemaal uit dezelfde lap stof. Bij de tailleband en randjes bij de hals en mouwen heb ik de stof met de zwarte kant boven gebruikt.

Bij het naaien heb ik mijn naaimachine niet eens hoeven gebruiken. Alles is met de lockmachine gedaan. Dat vind ik vaak toch wel het mooist en fijnst zitten bij tricot. En het gaat lekker snel.

Welke tartanjurk wint het?

Het zijn allebei totaal verschillende jurken. De lange tartanjurk is heerlijk luchtig, de ander is dan wel van wat dikkere stof, maar door de lengte ook weer niet te warm.

Toch denk ik dat ik de korte jurk vaker zal gaan dragen. Deze is beter te combineren met een vestje en draagt net wat comfortabeler. Zeker ook in combinatie met de rolstoel. De rok valt onder wijd genoeg om inkijk te voorkomen en mijn buik iets te camoufleren. Maar is ook niet zo wijd dat hij steeds tussen de banden komt.

Op zich komt de lange wijde tartanjurk ook niet heel snel tussen de banden. Deze loopt vanaf de heupen vrij recht naar beneden, dus valt het wel mee met de hoeveelheid stof. Maar doordat ik ‘m een paar maten groter heb gemaakt, is hij bij de hals wel erg wijd. Een hemdje eronder is dan wel aan te raden als je niet bij elke keer vooroverbuigen je navel wil laten zien. Ook zakt de kraag snel naar achter op de rug, zeker als je aan het rollen bent.

En iets wat me nog wel het meeste tegenstaat: de lange jurk is van een stof gemaakt die gestreken moet worden. Meestal let ik daar bij het kopen van de stof wel op, maar bij deze dacht ik alleen maar aan de mooie ruit en dat hij zo lekker luchtig was.

Heb je trouwens al mijn andere zelfgemaakte rolstoeljurkjes al eens op een rij gezien? >Klik hier<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.