Tjongejonge, wat heb ik veel geschreven

Lenovo Yoga 720 laptop met de homepage van Salami stinkt geopend.

De laatste tijd ben ik op zich best veel met mijn blog bezig, maar vooral achter de schermen. En als ik dan zo die blogposts langsloop, dan denk ik: Tjongejonge, wat heb ik veel geschreven. 569 artikelen in totaal, dus inclusief de concepten en ook door anderen geschreven gastblogs. Aan de andere kant heb ik zelf ook genoeg gastblogs voor andere websites geschreven, dat trekt het weer wat gelijk.

Maar goed, zoveel schrijfsels… wat moet ik ermee??

Oude blogposts bijwerken

Stukje bij beetje wil ik alle oude blogs bijgewerkt hebben. Sommige berichten en pagina’s heb ik even teruggezet op ‘concept’ om te bedenken of ik die nog verder wil aanpassen of gewoon helemaal wil verwijderen.

Zo heb ik bijvoorbeeld de pagina ‘Samenwerkingen’ offline gehaald, omdat ik eigenlijk mijn blog niet meer wil gebruiken voor (gesponsorde) samenwerkingen. Mijn account bij LinkPizza heb ik ook opgezegd en nu loop ik alle artikelen met affiliate links langs om te kijken waar ik deze aan kan passen. Bij affiliate links is het zo dat ik dan een heel klein percentage krijg als een bezoeker van mijn blog via zo’n link iets in die webshop koopt. Bij LinkPizza leverde dat voor mij bijzonder weinig op en verdiende ik vooral wat aan de samenwerkingen die ik via daar kreeg. En daar ben ik nu wel een beetje klaar mee.

Op dit moment heb ik bij Bol nog wel een account voor affiliate links. In de eerste plaats omdat er pas uitbetaald wordt boven een bepaald bedrag en ik daar bijna aan zit. En in de tweede plaats omdat ik de linkjes met plaatje van het product soms ook gewoon handig vind om in een artikel te gebruiken. Maar nu ik aan het bijwerken ben, heb ik in ieder geval vast een tag toegevoegd aan die artikelen waarbij ik een affiliate link gebruik. Dan kan ik ze makkelijk terugvinden als ik ze weer wil bijwerken.

Hier een voorbeeldje van mijn eigen laatste bestelling bij Bol, dit is dus een affiliate link:

En er was een tijd dat ik per se twee artikelen per week wilde posten. Dat zijn ook niet altijd de meest geweldige artikelen geweest en daarvan mag wel wat de prullenbak in. Ook een leuke klus.

Afbeeldingen bijwerken

Iets anders waar ik straks mee aan de slag wil, is het bijwerken van afbeeldingen. Ik heb ooit een thema voor mijn blog gehad waarbij er veel teveel formaten van geüploade afbeeldingen opgeslagen werden. Zat ik ineens heel snel aan mijn datalimiet. Maar toen ik mijn opslag aan het legen was, heb ik hier en daar verkeerde formaten verwijderd, waardoor sommige afbeeldingen het niet meer doen op mijn blog. Dus dat moet nog opgelost worden.

En als ik dan toch met die afbeeldingen bezig ben, dan is het hier en daar ook wel nodig om de alt-tekst van afbeeldingen bij te werken. De laatste tijd doe ik daar wel al mijn best voor, maar er zijn nog genoeg afbeeldingen van de eerste jaren waar dit ontbreekt. En als ik op mijn blog wil mopperen over ontoegankelijkheid, kan het natuurlijk niet zo zijn dat mijn blog zelf niet voldoende toegankelijk is voor iedereen.

Ik moet toegeven dat ik hier nog niet zo goed in ben. Vind het nog weleens lastig te bedenken hoe ik een afbeelding moet omschrijven voor iemand die ‘m niet (goed) kan zien. Maar al doende leert men, dus ik ga er gewoon maar mee aan de slag.

Geschreven blogs verzamelen in een boek?

Een aantal jaar geleden had ik het idee om een boek te schrijven al. Ik had het alleen nooit verder uitgewerkt. Maar toen ik voor het aanvragen van een WIA ging teruglezen wat ik allemaal al gedaan had om mijn werk aan te passen naar mijn mogelijkheden, kwam dat idee weer naar boven borrelen. Alle blogposts die ik geschreven had over het werken met een beperking heb ik toen verzameld in één document. Een samenvatting daarvan heb ik als logboek meegestuurd bij de aanvraag.

En na bijna een jaar dat het weer stil lag, heb ik het er weer eens bij gepakt. 120 pagina’s, waarvan er zeker 80 meer specifiek gaan over die combinatie van werken met een beperking. En nu ligt daar nog wel wat herschrijfwerk. Want in een blog vat je vaak nog even samen wat er vooraf gebeurd is. Dus die dubbellingen moeten eruit gehaald worden. En over sommige dingen wil ik nu meer kwijt dan ik eerst op mijn blog schreef.

Sinds ik er vorige week weer eens in dook, ben ik inmiddels bij 2017 beland met het bijwerken en herschrijven. En weer denk ik: tjongejonge, wat heb ik al veel geschreven!

Geen idee of het uiteindelijk echt iets gaat worden, of dat het straks weer vijf jaar in een mapje blijft hangen. Maar ik blijf zo wel lekker schrijven.

Nog eens delen waar ik trots op ben

Los van de artikelen die ik geschreven heb en die inmiddels weer rijp zijn voor de prullenbak, zijn er ook genoeg artikelen waar ik een paar jaar later nog steeds trots op ben. Of die iets bij me losmaken, omdat er toentertijd veel meer speelde dan dat kleine stukje waar ik over schreef. Daar zou ik nu, vijf of tien jaar later, nog zoveel meer over kunnen schrijven. Misschien gewoon maar eens doen.

En ook gewoon nog eens delen op social media. Nu doe ik dat niet snel zonder reden. In mei tijdens de EDS-Awarenessmaand heb ik dat weleens gedaan, bijvoorbeeld met oudere gastblogs over het leven met EDS. Ik heb er toen ook een heel Pinterestbord voor gemaakt. Dat kan ik natuurlijk ook zonder aanleiding doen. En misschien sowieso eens dat Pinterest weer afstoffen.

Hier is bijvoorbeeld zo’n artikel van alweer zeven jaar geleden, maar waar ik nog steeds mezelf in herken:

Weegschaal met links wat blokjes draaglast: Thuistaal niet Nederlands, onregelmatige werktijden en zieke ouder.
Zieke ouder is doorgestreept en met een pijl verschoven naar de rechterkant met blokjes draagkracht, bovenop sociaal vaardig, emotionele veiligheid en steun door kinderdagverblijf.

10 redenen waarom ik mijn chronische ziekte (EDS) zie als draagkracht

Volgens het balansmodel zorgt een zieke ouder voor draaglast bij de opvoeding. Ik denk daar toch anders over.

Dankbaar voor alle lezers die mijn schrijfsels waarderen!

Regelmatig komt er ineens weer een berichtje binnen via social media, onderaan een blogpost of via de contactpagina van een lezer. Ook wanneer ik al een poos niets geschreven heb en ik het niet verwacht. Echt heel fijn om zo te horen dat ook die oudere blogposts nog steeds hun waarde hebben.

En mocht jij nou ook zo iemand zijn die regelmatig doorklikt naar oudere artikelen: ik hoor graag van je! Niet alleen de positieve feedback, maar ook als je een niet werkende of slecht omschreven afbeelding tegenkomt. Of een artikel wat echt zonde van je tijd was om te lezen en dus maar snel de prullenbak in kan. 😉

2 Comments

  • Als je een boek zou schrijven, zou ik het zeker lezen!
    Ik denk dat je boek zeker waardevol zou zijn voor mensen die in dezelfde situatie zitten.
    Ik lees je artikelen altijd met plezier, dus keep going.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.