Isoleren of kou lijden?

tochtstrips, radiatorfolie en raamfolie

Ja, tjongejonge, die gasprijzen… Je zal maar in een oud, tochtig huis wonen en volgend jaar ook nog eens flink achteruitgaan in inkomen. Even verhuizen of een flinke verbouwing zit er ook niet in, dus ging ik op zoek naar iets meer betaalbare en uitvoerbare oplossingen. Hopelijk zal dat helpen om met iets minder gasverbruik er toch warm bij te zitten in de winter.

Ons ouwe huisje

We wonen dus in een huis wat in 1900 gebouwd is en in de loop van de jaren hier en daar een beetje verbouwd is. Zelf wonen we er nu 18 jaar en bij het kamer voor kamer opknappen heeft mijn man ook de isolatie van de muren en het dak meegenomen. Maar het is een behoorlijk groot huis, ongeveer 200 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen. Dus we hebben nog niet alle kamers en het hele dak gehad. Ik denk dat ongeveer de helft van het dak wel geïsoleerd is nu.

Nog niet alle ramen zijn voorzien van dubbel glas. Er staan al een paar jaar wat kozijnen klaar om van dubbel glas te voorzien, maar er komt steeds wat tussen. Hopelijk lukt dat komend jaar wel en dan hebben we alleen nog wat kleine raampjes van enkel glas, onder andere in de deuren.

Ons huis staat op een hoek, maar we stoken net zoveel als een vrijstaand huis. Alleen de slaapkamers van de kinderen vangen echt wat zon op, verder is ons huis het hele jaar behoorlijk koel. Dat is fijn in de zomer, maar in de winter al snel behoorlijk koud.

En dan nog al die gaten en kieren… er moet nog zoveel vervangen worden. Hieronder zie je (even naar de tweede foto swipen) bijvoorbeeld de deur van de inpandige berging. Vorige winter kwam de sneeuw daar gewoon naar binnen. Dus je kunt je voorstellen dat het daar behoorlijk koud kan worden.

Beginnen met het simpelste: radiatorfolie

Via de gemeente konden we een pakket krijgen ter waarde van €70 om je huis een ietsje pietsje duurzamer te maken. Het meeste daarvan had ik uitgegeven aan radiatorfolie, want we hebben nogal wat radiatoren hier in huis. Maar alles bij elkaar toch nog een vrij simpel klusje en in een uurtje had ik alle radiatoren voorzien van folie.

Bij de folie die ik gebruikt heb, werden ook magneetjes geleverd. Dus dan is het alleen op maat knippen en aan de achterkant van de radiator bevestigen met de magneetjes.

Dorpelstrips voor aan de onderkant van de deuren

Via dat pakket had ik nog wat dorpelstrips aangeschaft, maar eigenlijk geen idee wat ik nodig zou hebben. Deze gebruikte ik bij de voordeur, maar is daar volgens mij toch niet helemaal geschikt voor. Het houdt wel iets tegen, maar nog lang niet alle tocht. Voor de deur van de berging zou het al helemaal niets uithalen, dus de andere ga ik bij een binnendeur gebruiken, waarschijnlijk die naar het halletje toe.

Ze zijn makkelijk op maat te zagen en plakken erg goed.

Tochtband overal waar je naar buiten kunt kijken en waar het niet zou moeten

We hebben bij de voordeur en bij het Frans balkonnetje in de slaapkamer een deur die in twee delen open kan. Hartstikke handig in de zomer, want je kunt dan de bovenkant van de deur openzetten voor frisse lucht, zonder dat er katten naar binnen lopen. Maar er zit dus een extra spleet waar je door naar buiten kunt kijken waar een hoop kou naar binnen komt.

En dan hebben we nog een brievenbus die wel goed verstopt zit in de meterkast, maar zodra je de meterkast inkijkt, kun je via de brievenbus ook weer naar buiten kijken. Dus ook hier ging ik met tochtband in de weer.

Dit tochtband heb ik ook weer via die actie van de gemeente aangeschaft, maar was misschien toch niet zo’n hele goede koop. Het is lastig om in zo’n webshop te zien wat je nu precies hebt en dit is eigenlijk maar flutspul. Het plakt al niet geweldig en ik vraag me af of het echt iets van tocht tegenhoudt.

Bij de brievenbus die toch in de meterkast verstopt zit, heb ik het band ook nog vastgeniet aan de boven- en onderkant. Bij de deuren durfde ik dat niet zo goed. Ik denk dat het handiger is om in de bouwmarkt op zoek te gaan naar een tochtstrip die beter past bij die halve deuren.

Raamfolie op de kleine raampjes van enkel glas

Met al die andere spullen was de €70 van dat pakket wel op. En hier kon ik sowieso geen raamfolie in de webshop vinden, dus ging ik even naar de bouwmarkt. Ik had gelezen dat je hiermee een isolerende luchtlaag creëert bij ramen van enkel glas en dat kunnen onze raampjes wel gebruiken.

Ik had al wat filmpjes bekeken hoe het moest en het zag er best eenvoudig uit. Gewoon het dubbelzijdige tape op het hout plakken, folie erop, föhnen en bijknippen. En dan zou het met het föhnen wel straktrekken. Nu wilde ik het hier alleen bij de kleine raampjes doen en ik dacht dat dat wel makkelijker zou gaan dan een groot raam. Nou, dat viel even tegen.

Eerst dacht ik vier raampjes met één stuk folie te kunnen bedekken, dat zag er al helemaal niet uit. Daarna toch elk raampje apart, maar ik krijg het echt niet strak erop. Het blijft eruitzien als huishoudfolie wat er met plakband op geplakt is. En bij de raampjes in de slaapkamer komt er toch nog vocht op de ruiten te staan, achter het folie dus.

Warm blijven zonder te stoken

Nu ik hele dagen thuis zit en de rest naar school of werk is, vind ik het zonde om voor mij alleen het hele huis te verwarmen. Dus de verwarming gaat ’s ochtends even kort aan (ik heb een hekel aan uit bed komen als de kamer koud is) en daarna pas weer als de kinderen thuiskomen. De thermostaat staat ingesteld op vaste tijden, maar soms zet ik ‘m toch nog even extra aan, bijvoorbeeld als er visite komt.

Nu zakt de temperatuur binnen al snel naar de 17 graden en dat is niet fijn als je stilzit. Dus ik heb toch nog even wat geïnvesteerd voor mijn eigen comfort en een Stoov warmtedeken gekocht. Ze hebben ook warmtekussens, maar de Big Hug die ik heb is dus plat en om op te zitten. Hij past ook in mijn rolstoel en eenmaal opgeladen zou ik ‘m ook buiten kunnen gebruiken. Dat heb ik nu nog niet gedaan, zo koud is het buiten nog niet.

Ik ben er nog niet helemaal 100% van overtuigd dat hij zijn geld waard is. Ja, hij geeft warmte en daar heb ik binnen op zich wel genoeg aan. Maar ik had er wat meer van verwacht. De warmte voel je vooral via je benen en maar weinig via je rug. Dat verandert vreemd genoeg niet als ik ‘m andersom op de bank of rolstoel leg. Een ander nadeel vind ik dat ik niet kan zien hoeveel hij opgeladen is en hoe lang ik er nog mee kan doen. Thuis kan ik ‘m ook gebruiken terwijl hij aan de oplader hangt. Maar als ik ‘m buiten met de rolstoel wil gebruiken, wil ik gewoon zeker weten dat hij lang genoeg warm blijft.

Klus-/isoleerverlanglijstje

Ik heb geen hoge verwachtingen van Sinterklaas en de kerstman, dus geen idee bij wie ik met dit verlanglijstje mag aankloppen. Waarschijnlijk komt het op de stapel van de andere klussen. Maar om ons huis wat beter warm te kunnen houden is dit mijn verlanglijstje:

  • Eindelijk eens een keer die kozijnen plaatsen die al een paar jaar in de hal wachten op dubbel glas.
  • Nieuwe voordeur en deur naar de berging die fatsoenlijk sluiten.
  • Brievenbus van klep en borstel voorzien.
  • Een deur tussen de woonkamer en hal, het liefst ook nog één bij de trap.
  • Nieuwe radiatoren in de slaapkamers.
  • De rest van het dak en de vliering isoleren.

Maar goed, aangezien ik zelf niet verder kom dan een beetje knippen en plakken, moet ik toch wat meer geduld hebben tot manlief eraan toekomt. En wat de spaarcenten betreft, gaan die toch eerst naar de keuken die aan vervanging toe is.

Maar als alle kleine beetjes helpen, dan hoop ik met dit beetje isoleren en minder verwarmen toch iets in het gasverbruik te gaan zien.

1 Comment

  • Goed bezig Jacqueline, en bedankt voor de tips, want ik ga binnenkort ook raamfolie bij de voordeur (proberen te) plakken. Huis uit 1904.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.