EDS

Hoofdstuk 6: ‘Ja, maar ik heb pijn’ – nog wat oefeningen

hulpboek leven met pijn

Hoofdstuk 6 gaat verder over cognitieve defusie, waarbij je je ‘losweekt’ van de gedachte, het is maar een gedachte.

Ik heb de gedachte dat…

Bij deze oefening heb ik de volgende gedachten opgeschreven:

  1. Ze zullen me wel lui vinden, of een aansteller.
  2. Ik wil anderen niet tot last zijn.
  3. Ik kan mijn rol als moeder/partner niet uitvoeren zoals ik zou willen.
  4. Iedereen heeft weleens pijn, waarom zou ik mijn hele leven daarop moeten aanpassen?
  5. Ik wil die rolstoel niet. Nooit.

Vervolgens moet je die gedachten hardop voorlezen en beschrijven wat je ervaart. Tja… Ik voel me vooral nogal voor paal staan bij het voorlezen, het is nou niet zo dat het voorlezen die gedachten verandert. Ik weet heus wel dat die gedachten niet altijd kloppen met de werkelijkheid, maar ze veranderen bij mij niet door ze uit te spreken.

Afscheid nemen van je maren

De volgende oefening vond ik wel een stuk nuttiger, alhoewel ik dat ook niet van tevoren had gedacht. Hierbij beschrijf je wat je graag zou willen, en wat je tegenhoudt (maar…). Vervolgens zet je een streep door alle maren en maakt er ennen van. Dat ziet er bij mij dan zo uit:

1. Ik zou graag meer uit mijn werk willen halen, maar en ik kan niet meer dan 3 dagen werken.
2. Ik zou graag lange stukken met mijn kinderen willen fietsen, maar en dat doet teveel pijn.
3. Ik zou graag willen dat ik bij iedereen mijn grenzen zou durven aan te geven, maar en voel me hierbij soms schuldig of ben bang dat ze me als lui zien.
4. Ik zou graag meer balans willen vinden tussen ontspanning en inspanning, vooral tijdens werk en studie, maar en er komen vaak andere dingen tussen.

Het werkt wel. Door de maren te vervangen met ennen, verandert de betekenis. Het is niet zo dat het één het ander uitsluit. En als je het zo bekijkt, heb ik het eigenlijk best druk als ik het allemaal wil doen en me ook nog overal druk om moet maken.

Maar dat uitspreken van gedachten, wat ook nog op een ‘vreemde’ manier kan, daar kan ik niet zoveel mee. Ook niet door te doen alsof die 2 mopperkonten van de Muppetshow negatief commentaar hebben. Als er al iets is dat mijn gedachten helpt te relativeren, dan misschien dit liedje:

Wil je al mijn gemaakte huiswerk bij het boek ‘Leven met pijn’ eens doorspitten? Alle hoofdstukken zijn >hier< verzameld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.