Feiten en fabels over de BOSU bal

bosu bal oefeningenDus… die BOSU bal, is dat nog een ding tegenwoordig? Als ik zo eens bekijk op welke zoekwoorden mijn blog gevonden wordt, blijkbaar wel. Maar om heel eerlijk te zijn, is die van mij vooral goed in stof vangen.

En die oefeningen die ik eerder hier beschreef dan? Hmmm, tja, zo heel af en toe komt hij wel onder het stof vandaan en kijk ik eens hoe mijn balans ervoor staat. Maar voor nu wilde ik eens vanachter mijn laptop zien waar die BOSU bal allemaal wel of niet goed voor is. Want los van alle verkooppraatjes, zijn er toch ook minder positieve geluiden over die halve bal.

Elke oefening wordt effectiever wanneer deze op een BOSU bal uitgevoerd wordt

Fabel. Alhoewel dit vast wel is waarom er zo ontzettend veel filmpjes op Youtube te vinden zijn en hij veelvuldig gebruikt wordt in sportscholen. Het is misschien wel lastiger of zwaarder, maar dat betekent niet automatisch dat je er meer mee traint dan zonder. Het kan juist ook beperkend zijn.

Goed voor de buikspieren

Feit, alhoewel je niet megagrote verschillen hoeft te verwachten. Maar er is wel meer activiteit van de buikspieren waar te nemen op een onstabiele ondergrond, zoals die van een BOSU bal, ten opzichte van een stabiele ondergrond. Dus geschikt bevonden voor de crunches (en hierbij ook een stuk comfortabeler dan op een harde vloer).

Het maakt je sterker

Fabel. Als je echt meer spierkracht wil, heeft het niet veel zin om al die oefeningen met de BOSU bal te doen. Gewoon op een stabiele ondergrond squats en lunges doen, werkt veel beter. Op die manier kun je meer gewicht toevoegen dan wanneer je op een halve bal staat.

Ik spreek overigens niet uit ervaring, maar dit is wat echte fitnessmensen zeggen.

Het maakt je enkels stabieler

Feit. Dit is ook waarom fysiotherapeuten en revalidatiecentra ermee werken. Maar bedenk wel dat de mensen die hier komen al niet zulke geweldig stabiele enkels hebben. Bij mensen die van zichzelf al stabiele enkels hebben, haalt het niet zoveel uit.

Goed voor de knieën

Fabel. Voor knieën schijnt het zelfs eerder voor blessures te zorgen. Ergens kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Mijn enkels zijn inmiddels wel wat gewiebel gewend, maar mijn knieën gaan toch echt niet zo gemakkelijk alle kanten op.

Met is leuker dan zonder

Deze mag je zelf beslissen. Maar kijk nou alleen al naar deze oefening, het is toch veel leuker om een dood insect na te doen op een halve bal, dan op de grond?

Je kan er dood aan gaan

Geen idee of dit nou echt een feit of fabel is. Maar er wordt wel voor gewaarschuwd: ‘Be prepared to fall. Even with precautions, this advanced activity may result in injuries or death.’

Goed voor de portemonnee

Hierbij ligt het eraan vanuit welk oogpunt. De fabrikanten kunnen er leuk aan verdienen. Elke sportschool heeft er wel een voorraad van en ook fysiotherapeuten en revelidatiecentra hebben ze. Maar als je er één wil aanschaffen, is dat minder fijn voor de portemonnee. Ze zijn niet zo goedkoop als een hele fitnessbal en dan heb je maar een halve!

Je traint je balans en proprioceptie

Feit, alleen wel in de beperkte situatie waar je dus op een BOSU bal staat. Je enkel wiebelt, je raakt uit balans en je oefent om dit bij te sturen. Maar dit is wat anders dan wanneer je over een grasveld met hobbels loopt en tegelijkertijd andere mensen probeert te ontwijken. Of wanneer je je weg probeert te vinden tussen kruipende baby’s (ja, dat is toch echt wel eens spannend als ik op stagebezoek ga bij een kinderdagverblijf…).

Conclusie: BOSU bal is meer geschikt voor kneusjes dan voor sportmensen

Dat is tenminste wat ik opmaak uit de artikelen hierover. Fitnessmensen zijn er niet zo’n fan van en de onderzoeksresultaten zijn ook niet echt denderend bij fitte mensen. Maar de mensen die juist bij een fysiotherapeut of revalidatiecentrum komen omdat ze niet zo fit zijn op het vlak van balans en stabiliteit, kunnen er wel baat bij hebben. En dat is ook waar de BOSU bal in eerste instantie voor bedoeld was.

Mijn BOSU bal blijft dus voorlopig wel, al wordt deze niet zo heel vaak gebruikt. Zo af en toe voor de afwisseling vind ik het toch wel leuker om te oefenen met zo’n halve bal dan zonder. En het geeft net iets meer comfort, ook niet onbelangrijk.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.